tisdag 27 januari 2009

Debatt önskas – men på olika villkor


Sydsvenskans ledarredaktion bjuder in till debatt på sina sidor – såväl i papperstidningen som på webben. En levande debatt med repliker. Men fortfarande är redaktionens egen blogg avstängd för kommentarer. Hur går det ihop?

Ledarskribenten Magnus Jiborn ska sköta avdelningen Aktuella frågor i Sydsvenskan och uppmanar läsarna att skriva debattinlägg dit. Han skriver friskt och bejakande om den nya öppna mediasituation och vill ha de friska fläktarna även på Sydsvenskan:
”På Sydsvenskan.se kan debatten föras vidare och fördjupas genom repliker och repliker på repliker, och genom att länkas samman med den debatt som förs i andra medier.”

Därför är det pinsamt att samma ledarredaktion på sin egen blogg Snällposten har stängt av såväl kommentarer som Twingly-länkning till andra bloggar.
Jag har berättat om det förr, men här var en solklar anledning att påminna om det. Sydsvenskans ledarredaktion vill glatt skicka ut sina läsare i hetluften men gömmer sig själva bakom solida murar. Deras blogg består blott av egna monologer.
Det är lite väl räddhågset.

6 kommentarer:

  1. Det verkar som att du inte vet något om facklig arbete, Stefan. Det är en ARBETSMILJÖFRÅGA, minns du väl??
    ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är en läsarmiljöfråga.:)

    Mitt intryck av kommentarer till tidningsartiklar är mer att de förstör än tillför något.

    Jag tycker det skulle vara bättre för sydsvenskans image att ha kommentarerna på, det ger intryck av öppenhet. Men det tillför mig sällan något som läsare, så som läsare kan de lika gärna vara av.

    SvaraRadera
  3. Åsa, det beror nog en hel del på artikelns ämne. Jag har sett många kloka och berikande kommentarer till tidningsartiklar på nätet, i synnerhet när ämnet har varit seriöst.
    Och det är sannerligen inte alltid tidningsartiklar är så särdeles läsvärda...

    SvaraRadera
  4. Problemet är väl att det är en hel del jobb med att tillåta kommentarer och länkar. Gör man det så måste man också hålla koll på vad som kommer in och rensa bort sånt som är olämpligt. Och då menar jag inte folk som har "fel" åsikter, utan spam och otidigheter.

    Det är väl inte så noga på en privat sida, men en "riktig" tidning tycker nog att de inte vill ha diverse personliga påhopp, könsord, konstig reklam och liknande i sina artiklar, och vågar därför inte ha dörren öppen.

    Å andra sidan, om de verkligen tyckte att den fria debatten var så viktig som de säger så fick de väl kosta på sig att sätta någon på att bevaka kommentarerna istället för att stänga av dem...

    SvaraRadera
  5. Börjesson, jag tror att de använder det som svepskäl om de pressas på saken - men dylika problem är överdrivna, i synnerhet på en tidning som på helsidor skryter med att öppna för diskussion och fri debatt.

    Nej, ledarredaktionen är bara känslig för kritik. Det har deras handlande bevisat, vilket jag har skrivit om tidigare.
    Se t.ex.:
    Sydsvenskan erkänner censur av bloggar

    SvaraRadera
  6. Ja, argumentet hade varit lättare att svälja om de inte stuckit ut hakan så långt och i en påkostad annonskampanj bedyrat sin stora kärlek till den fria debatten. Så mycket var den värd i praktiken.

    SvaraRadera