fredag 16 januari 2009

Depression är en välsignelse – när den går över


Nya amerikanska forskarrön säger att depression är nyttigt och utvecklande, så man ska inte skynda sig att medicinera bort den. Kan så vara, i måttliga fall. Vi behöver också våra mörka stunder.

Forskarna talar förstås om deprimerade stunder, inte djupa och långvariga depressioner – och de talar om den amerikanska situationen, där folk går på lyckopiller redan från barndomen. I USA ska man må bra hela tiden, annars är det något fel. Även barn och ungdomar ges alla möjliga mediciner för att le och se rara ut för jämnan – då blir de dessutom mindre bångstyriga, i själva verket mindre allt.

I Sverige har vi en helt annan återhållsamhet vad gäller medicinering. Det är klokt, även om det också går för långt ibland. Apotekets rekommendationer är så återhållsamma att en del mediciner inte fungerar som de ska när man behöver dem, för att de angivna doserna ska vara riskfria för alla – oavsett kroppshydda och andra individuella förutsättningar.

Men det är rätt tänkt i grunden. Dysterhet är lika viktig som glädje – förmodligen är de varandras förutsättningar. Melankolin är poesins bränsle. Våndan är de stora krafttagens livmoder. Våra känslor fyller vårt liv med mening – genom sin mångfald och variation. Om vi blott förblir i ett enda känslotillstånd så förlorar även det sin karaktär, och allt blir ett grått töcken.

Å andra sidan har vi en tendens i Sverige att hela tiden förutsätta ett normaltillstånd av lagom. Det är inte alltid så. Det händer att människor faller i en så djup depression att de inte har en chans att ta sig upp ur den utan hjälp – terapi, medicin eller allt på en gång. Då får vi inte fega, ens om medicineringen i andra sammanhang skulle betraktas som narkotika.

11 kommentarer:

 1. Det här har jag rika egna erfarenheter av - och när jag säger rika så är det just för att de har berikat mig. Jag gick under min ungdom igenom flera ganska djupgående depressioner, och har även känt på det vid ett par tillfällen i vuxen ålder. Min erfarenhet är att vår själ vet precis vad den sysslar med! Depressionen är vårt undermedvetnas sätt att tvinga oss att släppa taget om destruktiva tankar och idéer och bereda jord för nya tänkesätt. Depressionen är som alla andra känslor en vän som vill oss väl, och bör tas emot som en sådan. Om jag numera drabbas av en depressionskänning ger jag efter för den och brukar kunna parera den på kanske någon timme. När budskapet är mottaget ger sig depressionen iväg.
  I vissa kulturer, bland annat den gamla nordiska enligt Robert Bly, fanns ett institutionaliserat depressionsstadium för ungdomar. "Askungen", "askeladden" handlar om detta - att hantera askan, resterna och att genomgå metamorfos. Närmast kan det jämföras med fjärilens utveckling från larv till puppa. Puppan är inte särskilt kapabel och har nog inte särskilt roligt, men det är onekligen ett rikt utvecklande stadium och resultatet är häpnadsväckande.
  Likväl är jag överens om den syn på medicinering: den behövs ibland. Jag har vid ett tillfälle accepterat att ta lyckopiller, när en depression drabbade mig mitt i en besvärlig livssituation med många saker som måste hanteras i stunden. I mitt fall hjälpte det med placeboeffekten för att känna mig bättre, och jag kunde sluta med dem efter ett par veckor. Det var klokt i det läget att ta lite piller, men på de stora hela är jag övertygad om att de stjälper mer än vad de hjälper.

  SvaraRadera
 2. Precis som i aikido, ju: inte göra motstånd, acceptera.

  SvaraRadera
 3. Klokt talat av Stefan Stenudd. Nedstämdhet behövs för att vi ska uppfatta de skuggor verkligheten har. Se där en förklaring till den hysteriska, fullständigt monotona glättighet som till varje pris ska trissas upp i media; folkfördumningsmedia!

  Riktig depression är en annan sak. Där kan mediciner göra underverk.

  SvaraRadera
 4. Mattias, du skriver klokt och fint om depressionen som ett slags katarsis. Den bilden känner jag igen. De mörka stunderna städar upp, så att man känner sig ren och förnyad efteråt. Fågel Fenix.

  Kraxpelax, glättighet var ordet jag letade efter. Det finns i vårt samhälle en hysteri efter det glada, som då bara kan bli glättigt. Hellre sitter jag och tjurar än fånler hela dagarna.

  Visst verkar vår moderna värld alltmer inkapslad i rädslor? För dunkla känslor, för döden, för minsta sjukdom, för allt som inte är tipp-topp. Är det konsumtionssamhället som leder dit? Föreställningen att det måste finnas en deodorant mot allt.

  SvaraRadera
 5. Ja, precis så, Stefan. Det finns inget att försvara sig mot. Jag är övertygad om att vår medicin är mycket mindre effektiv än vad den skulle vara om den såg sjukdom som en chans till läkning istället för en risk för lidande och död - till exempel. Att vänja sig vid att bejaka livets så kallade mörka sidor, det är många gånger bättre än all medicinering. I synnerhet som denna bara drar ut på lidandet. Känslorna envisas ändå med att komma tillbaka tills vi tar emot dem och bjuder dem på mjölk och bullar vid vårt köksbord.

  SvaraRadera
 6. It's truly very difficult in this busy life to listen news on Television, thus I simply use world wide web for that reason, and take the most recent information.

  Also visit my website - ringinginearstreatment.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Thіs ехcellent wеbsite certainly haѕ all thе information I neeԁеd аbout this
  subjеct and didn't know who to ask.

  my web blog :: Power Wheels Battery Powered Kids Cars

  SvaraRadera
 8. Wοah! Ӏ'm really digging the template/theme of this site. It's simplе, уеt effectіve.

  A lot of tіmes it's very hard to get that "perfect balance" between superb usability and visual appeal. I must say that you've dоne a аmazing jοb with this.

  Additionally, the blog loads supеr quick
  fог me on Opегa. Еxcellent Blog!


  my web pаge - discount caravan covers

  SvaraRadera
 9. Haνе yοu ever thοught abоut adding
  a little bit mοre than ϳust уоur aгtіcleѕ?

  I mеan, what уou say is impоrtant and eveгything.
  However think abοut іf you aԁdeԁ sοme greаt photοs ог vіdeoѕ to gіve
  your ρosts mοгe, "pop"! Your
  content is exсеllent but ωіth imageѕ and
  ѵіdeo cliрѕ, thiѕ site coulԁ
  definitely bе оnе of the verу best in its fielԁ.
  Verу good blog!

  Fеel fгее to visit my webρаge .
  .. solar Panels are made of
  Also see my webpage :: how to make your own solar panel

  SvaraRadera
 10. I do nοt know whether it's just me or if everybody else experiencing issues with your site. It appears as if some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I've had this happen prevіouslу.
  Kudos

  Loоκ at my weblog ... Electric scooters For adults

  SvaraRadera
 11. Нi! Тhis іs my fіrѕt visit to yοuг blog!
  We are a teаm οf volunteегѕ
  and starting а nеw initiаtive іn
  а cοmmunity in the ѕamе niche. Yοur blog pгoviԁeԁ us
  useful information to worκ on. Үou have ԁone a
  marvellouѕ job!

  Feеl free tο visit my blog ρoѕt - best 20 girl bike
  my page: pirates of the caribbean kids bike

  SvaraRadera