torsdag 29 januari 2009

Riv Rosengårds barriärer

Försvarshögskolan berättar i en rapport att Rosengård håller på att radikaliseras, vilket i dess användning av ordet innebär en mentalitet som kan frambringa terrorister. Det må vara att ta i, men de pekar ut problem som kräver politiskt mod att ta itu med – och det är svårt att hitta när alla politiker tävlar om att vara PK.

Vad som enligt rapporten sker i Rosengård är att personer med extrema åsikter – politiskt och religiöst – har alltför stort inflytande över mentaliteten där, så att många boende upplever att de mer eller mindre tvingas in i samma fålla.
Det yttrar sig framför allt i kvinnoförtryck ursäktat med religiösa tolkningar, indoktrinering av barnen i religiösa friskolor och en ökande självpåtagen isolation gentemot det övriga svenska samhället.

Religion är ingen ursäkt
Politikerna har länge valt att blunda för problemen, framför allt av rädsla för att peka ut muslimer och därmed rentav råka göra sig skyldiga till brott mot de nya lagar som gör det olagligt att öppet diskutera komplikationer som hör hemma i en viss etnisk eller religiös grupp.

Religion är en dålig ledstjärna för samhällsliv. Därför är det direkt olämpligt när religiösa seder accepteras så till den grad att de ges företräde framför samhällsregler. Religion får inte vara en ursäkt för att strunta i kvinnors och barns rättigheter.

Spetälskekolonier
Rosengård är ett skriande exempel på segregationen, som förmodligen har tilltagit drastiskt i hela Sverige under de senaste decennierna. I Rosengård är invandrarna i majoritet, medan flera andra områden i Malmö har ytterst få invandrare.

Så ser det ut i de flesta svenska städer idag – och det beror i hög grad på att det gamla miljonprogrammets eländiga bostäder därmed fått hyresgäster som inte har något val – och politikerna tyckte att de fick två flugor i en smäll: snabbt boende för de många invandrarna och hyresgäster till de många tomma lägenheterna.Självklart är det oändligt svårt att åstadkomma integration och få invandrare att finna sig helt tillrätta i svenskt samhälle, när de i praktiken isoleras till vissa avgränsade delar av det – nästan som forna tiders spetälskekolonier, där de sjuka förpassades till isolerade öar för att inte andra skulle smittas.

I sådana områden är invånarna hänvisade till den lokala sociala strukturen och känner ringa eller ingen möjlighet till hjälp och stöd från samhället utanför. På skolorna är det så många språk som blandas att svenskan bara delvis blir en fungerande gemensam nämnare, och barnen har svårt att utveckla den ledighet och kompetens i det svenska språket som de behöver för att integreras i samhället utanför.

Eftersom politikerna envisas med att blunda för allvaret i situationen ges otillräckliga resurser för att åstadkomma varaktiga lösningar. Man satsar lite mer än på andra håll, men borde självklart satsa mycket mer. I stället låtsas de ansvariga att problemen är överdrivna – och förbjuder en öppen debatt om dem.Riv barriärerna!
Det har gått så långt och så länge i Rosengård och flera liknande bostadsområden i Sverige att nu krävs stora och genomgripande åtgärder som måste få vara dyra. Om så inte sker kan den hotbild som Försvarshögskolans rapport målar upp bli verklighet.
Och då kan det vara på tok för sent.

Segregationen, som nu har blivit rena isolationen, är det grundläggande problemet. Den måste lösas upp. Barriärer mellan Rosengård och övriga Malmö måste rivas. Trångboddheten är en utmärkt anledning att sätta igång:

Det dräller av stora och lyxiga lägenheter i Malmö – i Västra Hamnen, på Potatisåkern och så vidare. Många av dem står tomma för att ingen har råd med dem. Dit borde stora familjer i Rosengård få flytta, med en hyra som deras inkomster mäktar med – även om den då blir löjeväckande låg för dem och dyr för samhället. Nuvarande situation är i alla fall betydligt dyrare för alla i längden.

Kommunen och MKB behöver nog bygga fler bostäder, vilket i så fall bör ske runt om i Malmö, med hyror som subventioneras till den grad som behövs för dem som flyttar in – i stället för att hela tiden bara välja de hyresgäster som har råd. Men fina bostäder, som om alla hade råd med dem – och inga nya miljonprogram! Och med blandade hyresgäster, så att inte nya Rosengård skapas.

Detta kostar och sticker säkert i ögonen på många, men det är nödvändigt för att inte nuvarande kris ska bli katastrof. När segregationen löses upp kommer också de problem som den medfört att försvinna.

Religiösa friskolor är också ett stort hot, eftersom de samlar och isolerar barn med samma religiösa och etniska bakgrund. Dessutom indoktrineras barnen och fostras att hålla fast vid reaktionära värderingar som vårt samhälle i övrigt har tagit avstånd ifrån.

Eftersom religionsfrihetens princip säger att varje människa själv ska få avgöra sin religiösa hemvist kan vi inte acceptera skolor som propagerar för en enda religion och fostrar barn in i den. De barnen har ingen religionsfrihet, utan tvingas in i föräldrarnas spår. Det bör inte samhället medverka till.
Skolor ska vara religiöst obundna.

De ovanstående två områdena – boendet och skolorna – är ojämförligt viktigast för integrationen, som i sin tur är enda lösningen på de problem som har skapats av segregationen.
Frågan är bara om våra politiker har tåga nog att ta itu med saken, eller om de fortsätter att göra nästan ingenting annat än att ropa ut att de gör allt de kan.

Svenska Dagbladet skriver flitigt om saken: här, här, här och här. Malmötidningen Sydsvenskan skriver här, här och här. Aftonbladet här.
Hela utredningen finns som PDF här. Åtgärderna de föreslår är mestadels pillanden i den befintliga situationen, utan att i grunden förändra den. Det tror jag inte ett dugg på, även om också sådana åtgärder är välkomna. Men det kan inte stanna där.

Läs även andra bloggares åsikter om

18 kommentarer:

 1. Du har tidigare verkat vettig men det där med att placera rosengårdsbor i fina dyra lägenheter i andra delar av Malmö var ganska urspårat och naivt. Låter som något en rödvinskommunist tänkt ut på fyllan.. Men visst, sätt en 10 barnsfamilj som saknar inkomst på potatisåkern.. Det uppskattas säkert av grannarna.. Vad är det egentligen för problem man löser genom att flytta "flyktingar" från Rosengård till andra stadsdelar när det kommer nya "flyktingar" till Rosengård nästa dag? Det kommer bara att innebära att fler områden blir som Rosengård.. Svenskarna lämnar och "flyktingar" flyttar in.. Det finns snart inte några områden kvar att intergrera med mångkulturen.. Fast det e klart då kan man ju käckt utropa riv barriären kring Malmö och skicka vidare folk till andra städer och integrera dem också.. Självklart ska man hjälpa folk i nöd men genom en vettlös anhörighetsinvandring och genom att ge amnesty till folk som inte uppfyller flyktingstaus har politiker försatt Malmö i en djup kris som inte kan lösas genom att man flyttar runt på folk.

  SvaraRadera
 2. Anonym, det är möjligt att det har gått lite "inflation" i flyktingbegreppet, men jag koncentrade mig på hur man kommer till rätta med segregationen - som är ett problem i vilket fall som helst.

  De senaste decennierna har det byggts alltmer segregerat, vilket är djupt olyckligt - inte bara vad gäller invandringen, utan även klassamhället i stort.

  Min mor har berättat för mig att när hon var barn levde flera samhällsklasser i samma hus: arbetare på de nedre våningarna och överklass på de högre (där det fanns hiss). Barnen lekte med varandra.
  Det är sunt.

  Segregation leder till ett samhälle fyllt av främlingskap, fientlighet och konflikt. Det är värt en del radikala och kostsamma åtgärder att komma tillrätta med det.
  Potatisåkerns boende behöver också möta folk från andra kulturer och med andra ekonomiska förutsättningar.

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan,
  Har du personligen haft några problem med Rosengård? Har du varit där, eller är det utifrån medierapporteringen du skapar din bild? Eller är det en annan egen fientlighet du projocerar på Rosengård?
  Hur kan du vara så säker på att slöja är ett tecken på kvinnoförtryck.
  Jag undrar lite, också eftersom du tidigare har sagt att det inte finns någon sanning. Men ändå ger du ut böcker om astrologi. Jag läste mitt stjärntecken som du beskrev det. Jag tyckte inte att det stämde, jaja det är en sak, mer anmärkningsvärt var att tonfallet var "så här är det". Jag förstår inte hur du kan få det att gå ihop med att det inte finns någon sanning, att man måste rycka sjalen av muslimska kvinnor och allt det andra du skriver... Är det sunt att överklassen bor på övervåningen och arbetarklassen på nedre botten? Vad fan menar du med "sunt"? Du tror väl inte att Jesus är med dig när du skriver sånt?

  SvaraRadera
 4. När du kallar Rosengård för en "spetälskekoloni" tror jag inte att du har varit där, jag tror inte att du har blivit utsatt för hot av muslimer, och jag tror inte att du tror att muslimer kommer att begå terrorattentat i Sverige. För det kommer de inte. Jag tror inte heller att du behöver befria muslimska kvinnor från deras fäder och bröder. Slöjor är inget hot. Det här handlar om något annat. En aggression som måste få utlopp. Men varför då astrologi? Och hur kommer din lite speciella jesustro in i det?

  SvaraRadera
 5. Hela det här inlägget är skrivet på en styltig byråkratisk prosa. "Religion är en dålig ledsstjärna för samhällsliv" skriver du - det tycker jag också, och bland annat därför misstror jag dem som till varje pris vill rycka slöjan av muslimska kvinnor. Muslimerna borde flyttas om och splittras - inte tillåtas utveckla sin religion - säger du - jag säger tvärtom.
  Till och med Carl Johan Vallgren värdesätter kvinnor som håller på sig. Det föreligger inte den minsta risk för muslimska terrordåd i Sverige. Och det tror jag Stenudd vet. Det sämsta med kyrkan är islamofobin, men astrologin borde kunna inbegripa även kvinnor med sjal. "Du är en stenbock, en skorpinon, ett lejon, befria dig från dina bröder och fäder, bli sexuellt tillgänglig och bli en vanlig svensk tjej, bli en rondellhynda, en svennehora, låtsas inte vara helig

  SvaraRadera
 6. jesus gillar kanske inte

  SvaraRadera
 7. Ursäkta avbrottet. Nu har jag hört efter med Jesus. Han sa att stenudd inte är en av de hans. Problemet med denne är att han inte tror. Det är kanske inte så mycket astrologin som står i vägen. Mer omänskligheten. Det där har inget med mig att göra sa jesus. han kommer att sluta sig till fel sida vid inbördeskriget och hjärtat kommer att infekteras då allför mycket förnekats, kvinnorna kommer att vända sig emot honom och deras män dra vapen, pornografin blir leukemi och skyldiga som oskyldiga drabbas falsk svenskjesus består inte.

  SvaraRadera
 8. jesus känner ju till det här problemet med att väldigt många åberopar sig... säger att han är bäst.... Rena våldtäktsfantasier om muslimska kvinnor ... Jesus ser igenom det. Jesus genomborrar de falska själar och deras barn med leukemi.

  SvaraRadera
 9. Jesus har talat till mig igen och sagt att stenudds rädsla för beslöjade kvinnor kommer att gå över och han sansar sig, ger upp astrologin och kommer till tro, river inte av slöjor och säger inget om ödet för människor i viss stjärnbild. Sanningen säger jesus kommer även gå upp för stenudd, och då minskar våldet och vidskepelsen. jesus säger att om han var stenbock eller skytt eller vädur skulle stenudd inte kunna förutsäga honom. och han säger sig vara missbrukad i islamofobins tjänst.

  SvaraRadera
 10. jesus säger att dekadensen är västerlandets problem, sexsnusket kommer inte gå över förrns respekten för de beslöjade ökar, och porrsexsnusket kommer fördrivas med leukemi.

  SvaraRadera
 11. Malin, din kontakt med Jesus och din visshet om hans åsikter kan bara vara sanning för dig själv. Mitt intryck är snarare att det finns minst lika många uppfattningar om Jesus som det finns kristna.

  När det gäller min syn på Rosengård verkar du ha missat att jag inte kritiserar dess invånare, utan den segregation som bland annat Rosengård är ett resultat av.

  SvaraRadera
 12. Detta säger jesus om stenudd: när han ger upp astrologin börjar han kanske komma till klarhet.

  SvaraRadera
 13. Jag tänkte skriva nåt om Rosengård ... sen läste jag kommentarerna och tappade helt bort mig! ^^
  Malin, starta en egen blogg vet jag! Det är ett tag sedan jag brast ut i ett hejdlöst gapskratt som jag nyligen gjorde då jag läste dina kommentarer här.
  Du tror inte du kan avslöja vilken stad/stadsdel du bor i? Jag tror Försvarshögskolan skulle behöva göra en utredning där om religös fanatism där. ;)
  /Jonni

  SvaraRadera
 14. Ett ämne som väcker känslor. Så även hos mig. Det är rent plågsamt att som utlandssvensk följa den politiska korrekthetens växande, förlamande makt i Sverige. Den går ju inte ut på något annat än att maskera konflikter för att den egna självhärligheten måtte få lysa ostört fram - a la Friggebos famösa "We shall overcome". Jo, den är också källa till maktutövning. Genom att säga de rätta sakerna går det alltid att få fina tjänster och stipendier. De som faktiskt berörs av politiken bekymrar man sig mindre om, när det kommer till kritan.
  Några enkla recept på att bryta upp Rosengårds isolering tror jag förvisso inte existerar, men att något annat än floskler måste till verkar klart. Men framförallt en annan inställning. Det första tycks behöva vara att ändra inställning till diskriminering. Det ska inte få gå att använda sina religiösa traditioner som en murbräcka in i och maktbas i det civila samhället. Att kräva rätten att bära slöja vid utövande av kampsport - det vore enbart löjeväckande, om inte det vore för det faktum att DO tagit kravet på allvar. Därmed övergår det till att bli skrämmande. Den vägen leder inte till samförstånd.

  SvaraRadera
 15. Jonni, när du har slutat skratta får du gärna säga något om Rosengård också :)

  SvaraRadera
 16. Mattias, jag håller med dig. När det gäller diskriminering tycker jag dels att bevisbördan ine ska ligga hos den anklagade, för det är vidrigt ur rättvisesynpunkt, och dels att det måste vara uppenbart att syftet är diskriminerande. Annars blir det in absurdum.

  En idrottsklubb med klädregler som förbjuder huvudbonad är inte diskriminerande mot visa religioner, eftersom syftet inte har ett dugg med religion att göra.

  SvaraRadera
 17. Rosengård byggdes en gång som sovstad för svenska arbetare som saknade bostad.Köpte en bok på loppis för ett par år sedan där rosengård krittiseras ur ett ett vänster-perspektiv.Ganska kul att så här efteråt se vad som blev av detta bostadsområde.Nej det finns bara ett råd riv detta ghetto o förflytta alla bort därifrån vart kanke du tänker o mitt svar är vart fan som helst.

  SvaraRadera
 18. De enda som kan lösa problemen i rosengård är de som bor där. Det finns ju en anledning till varför problem uppstod i deras tidigare bostadsorter. Varför behålla en nedåtgående trend. gör om gör rätt och anpassa er för fan till sverige.

  SvaraRadera