onsdag 4 februari 2009

Har verkligen Blondinbella och Kenza så många besökare?


Två väldigt likartade bloggare har ojämförligt mest besökare: Blondinbella och Kenza. Deras besökssiffror är minst tre gånger så stora som några andra bloggares. Men kan det verkligen stämma?

Blogportalen.se toppas de privata bloggarna av Kenza, med 574.000 besökare den senaste veckan. Tvåan på listan har 221.000, vilket bara är något mer än en tredjedel. Sedan dalar siffrorna mera rimligt nedåt för varje steg på listan. Ett så stort glapp som mellan Kenza och tvåan finns ingen annanstans.

Samma är det på listan för proffsbloggar: Blondinbella toppar med 812.000 besökare senaste veckan, medan tvåan har 193.000, vilket är mindre än en fjärdedel. Trean och de följande har rimligt sakta dalande besökssiffror.

Att Blondinbella har flest besökare är inget mysterium, så mycket som media tjatar om henne – men i så fall borde Alex Schulmans blogg också ha skyhöga siffror, men den är på tredje plats med 160.000 besökare, alltså blott en femtedel av Blondinbellas siffra.
Om förklaringen i stället är att mode, flärd och lyx är det som lockar mest, då borde fler bloggar på samma tema ha åtminstone snarlika siffror.

Det finns också annat som ökar på mysteriet.
Bloggportalen har även en topplista för de bloggar som valts mest som favorit på den portalen. Där är Blondinbella blott på 14:e plats (vald som favorit av 55 personer), medan Alex Schulman ligger markant bättre till på 5:e plats (72). Kenza kommer direkt efter Blondinbella (53).

Bloggportalen listar också de mest länkade bloggarna. Den listan toppas av Henrik Alexandersson med 39 länkar den senaste veckan (han har inte Bloggportalens räknare på sin blogg, så de har ingen uppgift på hans besökssiffror – men enligt Bloggtoppen hade han 8.500 besökare senaste veckan). Varken Blondinbella eller Kenza är ens med på den 50-listan, vilket betyder att de inte kan ha mer än 9 länkar den senaste veckan. Inte heller Alex Schulman finns med där.

Det är en intressant lista, eftersom den inte visar antalet besökare – utan antalet läsare som tagit tillräckligt intryck för att i sina egna bloggar länka dit. En kvalitetsstämpel, med andra ord.

Andra listor – andra siffror
Bloggtoppen.se har också listor på de mest besökta bloggarna. Även här ligger Blondinbella och Kenza i topp – men med helt andra siffror, fast dessa ska vara beräknade på samma sätt. Blondinbella har enligt Bloggtoppen fått 463.000 besökare den senaste veckan, och Kenza 321.000. Det är i båda fallen bara drygt hälften av siffrorna på Bloggportalen. Hur kan det bli så olika?

Blogtoplist.se räknar från måndag kl. 00 varje vecka, och där har Blondinbella hittills kommit upp i 185.000 unika besökare fram till nu, onsdag en dryg halvtimme för midnatt. Kenzas siffra är 128.000.
Det är tre av veckans sju dagar, vilket skulle leda till drygt 430.000 för Blondinbella hela veckan, om det är ungefär samma antal besökare per dag. För Kenza skulle det bli cirka 300.000. Dessa siffror är bra nära dem som Bloggtoppen ger – men väldigt långt ifrån vad Bloggportalen får fram.
Och på alla tre blogglistor är det väldigt stort avstånd till de följande bloggarna.

Sådant gör mig misstänksam. Jag är ingen hackare, men jag vet att det finns massor av sätt att pudra och piffa upp besökssiffror på internet, om man lägger manken till. Kan det ha skett här?
Bloggtopplistor är så betydande för vilken uppmärksamhet bloggar får i media, och vilka erbjudanden bloggskribenter kan komma i åtnjutande av, så det finns skäl att granska om några bloggare trixar med verkligheten – eller om det är fel på annat håll i räknandet.

Är det någon som förstår sig på dylikt och har lust att kolla saken?
Tills dess tar jag dessa siffror med en nypa salt.

15 kommentarer:

 1. Väldigt bra fråga. Det enda jag vet med säkerhet är att om blondinbella ritar en liten bild i paint och lägger upp en bild på en chokladkaka , ger detta 91 kommentarer på blygsamma 3 timmar. Få bloggar som lyckas med detta skulle jag tro.

  Däremot är det helt klart en bra poäng om bloggar som BB och Kenza verkligen har så mycket läsare som det sägs. Det hela känns suspekt.

  Hälsn//Chriz

  SvaraRadera
 2. Nästan exakt på pricken mina egna misstankar.
  Jag förstår att tex Blondinbella har många data/itkunniga personer i ryggen. Jag har ingen aning om deras vandel mer än att de är drivna affärsmän. Och som sådana inte heller tvekar att blåsa upp en bloggs besöksiffror. Vilket säkert är mycket möjligt för en person med tillräcklig kunskap och utan skrupler.

  Jag tror helt enkelt att stora delar av sveriges befolkning, mediamänniskor och inte minst reklambranschen, som ju finaniserar bloggarna via deras besökssiffror är ordentligt dragna vid näsan.

  En upppumpad bluff helt enkelt och en svindel av rätt så stora mått.

  SvaraRadera
 3. Chriz, du har en poäng med de många kommentarerna på deras bloggar. Väldigt många kommentarer hos Blondinbella är i och för sig reklam för andra bloggar osv., och så gott som samtliga där och hos Kenza är fåordiga, föga mer än muntra tillrop.
  Men ändå - det är många kommentarer, betydligt fler än på andra bloggar, även sådana som ligger på topplistorna.

  Det är nog en "ond spiral": bloggar som sägs vara välbesökta får just därför många nyfikna besökare. Å andra sidan betyder det att de lika lätt blir glömda när andra bloggar kommer i ropet.
  Ungefär som vinnarna av Idol...

  SvaraRadera
 4. Det som också är lite märkligt är att Blondinbella som ju har det ojämförligt största antalet kommentarer har det största antalet dubletter och fyr-fem - sex ,ja upp till tio identiska kopior av samma kommentar. Som om någon maskin (spamgenerator ?) hakat upp sig. Sådant ser man ytterst sällan i andra bloggares kommntarer.

  SvaraRadera
 5. intressant... men som mycket annat i den här världen så är det mycket "luft".

  Undrar när det kommer "listor" som mäter bloggarens kvalité. Kanske en motor som mäter användandet av mest svåra ord ur SAsnille&smak. Sedan får man avdrag för särskrivningar ;)

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte riktigt förstå värdet av att kommentera hos BB t ex, eftersom man, eller ok, JAG, skulle ofta vilja ha en kommentar tillbaka om jag kommenterar någonstans, som att man får ett slags gensvar, men det finns ju inte på världskartan att de svarar på sina kommentarer, de större bloggarna. Visserligen kan jag förstå varför, då de fått utstå en del hot och påhopp och annat, men samtidigt tycker jag det känns ganska otrevligt att Bella och co inte bryr sig om att besvara säg de tio första kommentarer som droppar in på ett inlägg.. Tidsödande, javisst, men ärligt talat så tror jag hon skulle få mer "riktiga" kommentarer och därigenom bättre gensvar då.
  Vad gäller siffrorna så joo, det tror jag definitivt är ett resultat av avancerat fusk på något vis, med tanke på hur stor skillnad som finns ner till nästa på listan.

  SvaraRadera
 7. Jessica, jag håller med dig. Själva livskraften i bloggosfären är den fortsatta dialogen i kommentarer och mellan olika bloggar.
  Bara inlägg som står likt tysta statyer - det är ju mer som gammelmedia.

  SvaraRadera
 8. Det är ett tufft samhälle vi lever i nuförtiden och det är inte alls förvånande ifall någon tar till fusk för att komma fram. Denna framgång skulle man väl kunna unna någon, då de också tar en risk med detta. Mest irriterande när det gäller BB är att hon verkligen tar ut svängarna, speciellt med tanke om hur hon skriver. Vem är egentligen intresserad av vad en av landets alla tonåring åt till frukost? Nu när hon är känd så kanske, men innan hon blev känd då? för ämnen har hon inte ändrat. Det kan omöjligt stämma att hon skulle ha lika många besökare på en vecka som det finns invånare i en av landets större städer.

  Synd är också över hur många seriösa,intelligenta bloggare som finns och knappt har en bråkdel besökare om dagen. Många av dessa lägger nog ner pga vad de anser som bristande gensvar, ifall man nu jämför med dessa monsterbloggar(BB och co.) som har hundra tusentals besökare och ändå inte skriver om något vettigt.

  SvaraRadera
 9. Anonym, jag kan bara hålla med dig.
  Jag tror dock att detta med BB och liknande bloggar högst på listan är ett fenomen som kommer att tyna bort. Bloggosfären är så pass färsk att det dröjer ett tag innan långvariga läsvanor har etablerats.
  Med tiden blir det nog mer och mer bloggar med substans och kvalitet som tar över på topplistan.
  Jag hoppas att de många kloka och läsvärda bloggarna står ut tills dess.

  SvaraRadera
 10. En sak som kan vara värd att tänka på är resten av världen. Ifall du vill köpa trafik till din hemsida i Sverige så kostar det galet mycket pengar. Ifall du köper internationell trafik, som kommer från U-länder som t.ex. Indien - så ligger kostnaden på en bråkdel av vad den skulle gjort i Sverige.

  SvaraRadera
 11. Men kom igen: orka vara misstänksamt över sådant.

  Det är EN ENDA ENKEL FAKTOR - vad har dessa tjejer för besökare? jo, 13 åriga tjejer som varken vet vad bloggportalen är (eller dess "favoritlista")

  Utöver detta kan du nog lägga på en drös unga killar som tittar på bilderna.

  Båda dessa grupper besöker väll sidan ett antal gånger i veckan, om inte ganska mycket mer än så.

  Nej - de läser det inte för "modeintresset" eller "lyxintresset" - de följer dem för att alla andra gör det. Det skiter i resten. - det är väll inget "mysterium" att de har så många fler läsare. Fokusera på viktigare saker!

  SvaraRadera
 12. Jinge fuskar med sina siffror, Blodinbella gör det nog inte...

  SvaraRadera
 13. Jag vet inte hur dessa räknare fungerar men på en av mina hemsidor har jag för skoj skull lagt in en enkel gratisräknare. Den kan jag ställa in på antalet unika besökare eller antalet träffar. I det senare fallet räcker det att uppdatera sidan (F5) för att ge utslag, så det blir betydligt högre siffror då.
  mvh Törnrosa

  SvaraRadera
 14. Kanske inte detta passar in härmen då ämnet "många besökare" tas upp här så vill jag fråga: Är helt ny med detta vad gäller bloggar. Vilken bloggsida ska man göra sin blogg på för att få så många besökare som möjligt? Och som sprids bäst mm... Vilka bloggsidor använder de bloggare som har flest besökare etc? Tar gärna emot på flera förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ludde Pudde, det finns många som är vassare på det där med bloggande än jag. Min gissning är att säkraste hemvisten för en blogg är antingen Googles blogspot eller Wordpress. De största bloggarna skaffar eget domännamn och framför allt bloggar de väldigt flitigt - annars är det svårt.

   Radera