tisdag 13 januari 2009

Bara en riktig blogg bland de nominerade till Bloggpriset för nöje/kultur


De fem nominerade till Stora Bloggprisets kategori nöje & kultur är en märklig skara. Egentligen är bara en av dem en riktig blogg – resten är snarare att betrakta som kulturtidskrifter på nätet.

Jag tycker att det är fusk. En konventionell och gammaldags mediesyn har förgiftat nomineringarna i denna kategori. Det är inte konstigt, för kultur och nöje är märkvärdigt konservativa fält i vår mediavärld, med reaktionära uppfattningar om vad som är fint och vad som inte är det, och ofta en elitistisk människosyn.

Förhoppningsvis ska det ändra på sig i takt med att en internetvan generation växer upp och tar över.

Här är de nominerade:

Bokhora är inte en blogg, utan snarare en tidskrift på internet med fem skribenter. De har t.o.m. ett ISSN, vilket är tidskrifternas motsvarighet till böckernas ISBN. Och deras epostadress är “redaktion@bokhora.se”.
Det är inte fair play. För mig är en blogg en individuell skapelse, där det personliga anslaget står i centrum. Det Bokhora har är till förväxling likt vilken litterär tidskrift som helst.

Kulturbloggen är nästan samma sak, vilket syns redan på dess utformning: mer som en tidskrift än en blogg. Visserligen är den i huvudsak Rosemari Södergrens verk, men med flera återkommande skribenter i olika ämnen.

Weird science är långt ifrån något soloprojekt. Här skriver tolv fasta medarbetare med olika kulturarbetarbakgrund. Var och en av dem skriver med personligt anslag om diverse kulturfenomen, men helheten är knappast en blogg – om än inte heller riktigt en tidskrift. Närmast kommer Weird science kultursidorna i en dagstidning.

Vassa eggen är också registrerad med ett ISSN, som en tidskrift, likaså med en sådan layout. Men den är helt och hållet ett verk av Olle Lidbom, som själv skriver alla inläggen. Jag tycker att den är mer nyhetsmässig än kommenterande, fullständigt perforerad av länkar hit och dit. De flesta inläggen är så korta och summariska att deras innehåll inte hinner bli särskilt personligt.
Jag skulle bara med tvekan godkänna det som en blogg. Hellre skulle jag kalla Vassa eggen ett slags Metro på internet.

En man med ett skägg har sannerligen det personliga anslag jag efterlyser ovan. Bland annat på temat skägg belyser Kalle Lind diverse fenomen i kulturen och sin egen vardag som kulturarbetare. Det är fullt av humor och fyndigheter.
Hans är den enda bloggen av de fem som tveklöst är just en blogg.

Förutom att de flesta nominerade knappast är riktiga bloggar är det märkligt att ingen av dem fokuserar på det vi kallar nöje. De har snarare kulturtema allihop, igen möjligen med undantag för mannen med skägget.
Hur kan det komma sig, när det dräller av bloggar som koncentrerar sig på populärkulturen? Är de inte fina nog?

Läs även andra bloggares åsikter om

10 kommentarer:

  1. Hihi. Lustig kommentar tycker jag. När bloggar började var de länksamlingar där personer tipsade varandra om saker och ting. Det där oskicket att kalla personliga krönikor där skribenter breder ut sig och ibland inte ens länkar till andra, det är så långt från blogg man kan komma, tycker jag. Jag tröttnar på bloggar som bara ska berätta vad de själva tycker. Jag gjorde så de första tre åren när jag bloggade, nu efter sex år som bloggar söker jag ett sätt att blanda journalistik med personligt uttryck, så för mig är Kulturbloggen en hybrid, ett experiment. Och de andra medarbetarna står för ungefär en halv procent av det som publiceras.
    Ha en trevlig kväll:)

    SvaraRadera
  2. Rosemari, jag håller inte med dig om din historieskrivning. Internets begynnelse var diverse små privata hemsidor som länkade till varandra, men bloggarna är en senare framväxt av ett slags dagböcker på webben. Se historiken på Wikipedia.
    Det handlar alltså ursprungligen om ett personligt avtryck. Jag tycker att det fortfarande är den mest relevanta och intressanta formen av blogg.

    Vad gäller din Kulturbloggen påpekade jag att det framför allt är du som skriver den, men att den i mina ögon mer är en nättidskrift än en blogg.

    Självklart kan man blanda journalistik med personliga uttryck i en blogg. Jag tycker dock att tonvikten ska ligga vid det senare. Alltså inte bara referat, utan något slags recension också.

    Jag påstår inte att jag bestämmer allsmäktigt om vad som är och inte är en blogg. Jag bara redogör för min egen ståndpunkt.

    SvaraRadera
  3. Varför skulle en blogg med flera "skrivare" vara mindre blogg än en med en skrivare?

    För mig är det innehållet som är det viktigast.

    Nomineringar till priser är inga vetenskapliga nomineringar. Ingen kan ha koll på alla bra/dåliga/lämpliga/olämpliga bloggare. Som vanligt antar jag att det är lite kompisnomineringar, lite personligt tyckande, lite påverkan av listor osv som avgör nomineringarna. Det är väl inte mer eller mindre fel än något annat?

    Åsa, asamagnusson1000@gmail.com, http://www.zyrenna.se

    SvaraRadera
  4. Åsa, tack för din friska kommentar. Egentligen tycker jag att det ligger en motsägelse i begreppet gruppblogg, om inte dess skribenter delar en syn som gör att de på avgörande punkter talar i samma anda.
    Annars är det mer som en tidningsredaktion, vilket just gruppbloggar ofta försöker efterlikna såväl till utformning som innehåll. Det tycker jag lätt blir bakåtsträvande. Gammal skåpmat.

    Vad jag vill se i en blogg är personlighet och personliga ståndpunkter. Flera av gruppbloggarna verkar snarare sikta på att konkurrera med tidningarna genom att härma dem.
    De borde hellre kallas t.ex. nättidskrifter.

    SvaraRadera
  5. Förresten, Rosemarie Södergren har kommenterat mina synpunkter mer omfattande än ovan på sin egen blogg här:
    Kulturbloggen
    Jag har förstås svarat henne även där.

    SvaraRadera
  6. Rosemari, det förvånar mig att du tar så illa vid dig av vad Stefan Stenudd menar om din blogg. Den är nominerad till Stora blogg priset, något som är få förunnat. Kan du få ett större erkännande?

    Jag tycker om att blogga med Stefan, och vi har ofta helt olika perspektiv på ting, men jag som är en nybörjare på just bloggning skulle aldrig låta en enskild persons åsikter förnärma mig. Dessutom är min blogg "mitt land" och där regerar jag:-)

    Du låter sårad i sättet du bemöter Stefan. Kanske du inte är det, vad vet jag. Det kanske bara är ditt sätt att uttrycka dig. Det verkar som att du med all din kunskap om bloggar ändå måste försvara dig, vilket för mig ser ut som om du känner dig träffad.

    Ser man till viken typ av bloggar som nomineras till Stora blogg priset så inser man snart att det lönar sig att ha din typ av blogg. Gratulerar till nomineringen!

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  7. "Blogg" är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en nätsida där inläggen är ordnade, så att de senaste inläggen alltid är högst upp, och där man använder ett bloggverktyg (etablerat eller egendesignat) med färdiga mallar specialiserad för bloggformen. Hur många som skriver, och hur och om vad, har ingen som helst betydelse för definitionen.

    SvaraRadera
  8. Anonym, jag tror inte att det finns någon enhetlig och fastställd definition på begreppet blogg. Jag antar att du har hämtat din från svenska Wikipedia.

    Eftersom termen är lånad från engelskan är det rimligt att också kolla engelskspråkiga Wikipedia, som betonar såvål det individuella som det kommenterande. Den personliga tonen är central i bloggandet, vare sig det sker i kommentarer till nyheter eller i något slags dagboksform.

    Det dröjer nog innan vi får en allmänt vedertagen definition på vad en blogg är - och det kräver att vi också definierar andra former av skriveri på internet som kan vara snarlika. Exempelvis saknar svenska Wikipedia en definition på "nättidskrift", vilket vore på tiden.

    SvaraRadera
  9. Den personliga tonen är SYNNERLIGEN central i den blogg jag själv följer mest av ovanstående, dvs Weird Science. Och inte bara det. Själva språket där är helt genomsyrat av "bloggandan" med kommentarkontakten och det personligt subjektiva ("nördiga"?).

    En favorittext därifrån, som är så himla självutlämnande privat OCH "blogg-kulturell", och fortfarande är bland det mest "nyskapande bloggiga" jag läst i svenska bloggosfären (tänker även på bild-snapshotsenv):

    http://www.weirdscience.se/?p=398

    Följer man weird science över tid, som jag gjort i 2-3 år, inser man att här är en "skrift" som helt uppstått ur bloggverktygets förutsättningar o möjligheter.

    mvh

    Janne Stenberg

    SvaraRadera
  10. Janne Stenberg, jag håller med dig. En gripande text, som verkligen är genomsyrad av den personliga upplevelsen.

    Överlag tycker jag att Weird Science är mycket läsvärd. Det är nog också så att de som "gruppblogg" har den där gemensamma andan som jag tycker är ett krav.

    Synd att inte Stora Bloggpriset hade en särskild kategori för gruppbloggar. Det hade varit på sin plats.

    SvaraRadera