söndag 18 juli 2010

Pop populärast på YouTube


Den mest sedda videon på YouTube är sången Baby med pojkstjärnan Justin Bieber, som nyss passerat Lady Gagas Bad Romance. Båda har setts cirka en kvarts miljard gånger. Annars är de hur olika som helst.

Justin Bieber är en liten parvel som kommit fram genom egna YouTube-videos upplagda av hans mor. En slätkammad, välartad gosse som inte ser ut att göra en fluga förnär eller utmana någon enda moralist. Han kan egentligen varken sjunga eller dansa, och låten Baby handlar om den allra oskyldigaste formen av kärlek och inget annat. Rena söndagsskolan.

De har inkluderat några sekunder med rapparen Ludacris, för att låten ska ha något slags udd alls. Annars vore den till förväxling lik vad som helst av Monkees eller the Osmonds på 1960-talet och hundratals andra rara fabriksprodukter under decennierna sedan dess. Rick Astley, för att ta en av arketyperna. Här är Justin Biebers etta:Lady Gaga, den tidigare ettan på YouTube, som har körts om med två miljoner visningar (hon har just nu 247 mot Justins 249 miljoner), är en helt annan sak. Med sina många absurda kostymeringar och sin utmanande framtoning är hon verkligen ingenting för söndagsskolan. Dessutom har hon ett underbart sätt att bedriva satir även mot sig själv och det hon står för, vilket närmast är att axla Madonnas fallna mantel.

Jag vet inte om hon är en så storslagen sångare som många andra paranta kvinnor i dagens popmusik, ej heller är det så säkert att hon kan dansa med samma briljans och eftertryck – men det hon har förstår hon att spela ut fullständigt, och på det mest påträngande vis.

Bad Romance är ett överdåd av futuristisk och surrealistisk sceongrafi, som när ett modemagasin löper amok. Låten är också påflugen och sådär lagom insinuant, vilket kompenserar för den tunna melodin. Framför allt har alltihop en stor portion humor:De två följs åt även med andra siffror på YouTube. Lady Gagas VEVO-kanal där har haft 6,5 miljoner besökare medan Justins har nästan det dubbla, 11 miljoner – men båda har strax över 200.000 prenumeranter. Gagas 23 videor där har sammantaget setts 817 miljoner gånger, medan Justins motsvarande siffror är 8 och 599 miljoner.
Det dräller förstås av deras videor på andra håll inom YouTube, men det är svårare att kartlägga.

Trea på YouTubes videolista är en liten gullighetsgrej, där ett småbarn biter ett annat i fingret, som har setts 211 miljoner gånger. Ingen annan video har setts 200 miljoner gånger. Fyran är en rolig kavalkad av discodanser som setts 147 miljoner gånger. På femte plats kommer nästa musikvideo, Party in the USA, en jönsig poplåt med Miley Cyrus där stjärnbaneret utgör återkommande scenografi, som visats 139 miljoner gånger. Samma artist har fler videor på topplistan. Föga uppmuntrande.

På sjunde plats ligger en video som ursprungligen är svensk. En bebis som skrattar, sedd 129 miljoner gånger. Det är dock inte den svenska upphovsmannens version som setts mest, utan en kopia uppladdad av en annan YouTube-användare. Det svenska originalet av samma videofilm har ”bara” setts 4,5 miljoner gånger.

Topplistan för videor uppladdade på YouTube av svenska användare leds av två pratande katter sedda 30 miljoner gånger, sedan Ushers låt Yeah, Basshunters Boten Anna, Septembers Cry for you och en till Basshunter.

Jag hoppas att det med tiden blir mer spännande i topplistorna, men det är inte vad som ses mest som är grejen med YouTube, utan den fantastiska mångfalden.

Här skriver DN, Aftonbladet och Svenskan om YouTubes topplista.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Intressant?

13 kommentarer:

 1. lol? Justin kan ju vist SJUNGA? är du döv?

  SvaraRadera
 2. Justin kan sjunga så att det duger i söndagsskolan.

  SvaraRadera
 3. Han behöver komma i målbrottet för man ska veta om han kan sjunga. Det duger för 15 minutes of fame.

  SvaraRadera
 4. Jag är med Stefan här.

  Killen är faktiskt inte en särskilt begåvad sångare.

  Det är en sjuhelvetes skillnad på att sjunga och att KUNNA sjunga.

  Lillkillen i det här fallet saknar all form av "delivery", som vi i branschen kallar det - timing, resonans, magstöd och "pitch".

  Men han är däremot en hyfsad imitatör(kolla bara vibratot som är direkt hämtat från MJ och Justin Timberlake i rakt nedstigande led)som förmodligen hade gjort succe på vilken mellanstadietalangjakt (22 bkstv!) som helst.

  ...och så är han väl begåvad med rika föräldrar, som ofta är en förutsättning för att lyckas på nätet...

  SvaraRadera
 5. Lady Gaga är egentligen inte min musiksmak, men jag gillar henne just för att hon verkar ha humor. Att det hittills inte har varit så där insmickrande. Att hon till en början skakade om lite med sin genderbenderutstrålning, så att vissa verkligen undrade om det var man eller mus som dolde sig bakom kostymerna. Lite orolig är jag över att hon verkar ha tappat lite i vikt och hoppas att det beror på ett hektiskt liv och inte på någon slags utseendeanpassning.

  SvaraRadera
 6. Lady Gaga har nog samma ohyggliga press på sig som alla i rampljuset. Inte lätt att leva rätt då. Vi får hålla tummarna för henne - och för att hon utvecklas mot något musikaliskt mer intressant.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet, Stefan. Verkligen.

  SvaraRadera
 8. Nabil, varmt tack! Jag hoppas att du blir världens rikaste man på ett bräde :)

  SvaraRadera
 9. Jag tycker i alla fall att Justin Bieber är den bästa sångaren som finns!

  SvaraRadera
 10. MEN COM`ON detta var juh längesen! han är bättre än vah säker dom flesta av er är och han kan sjunga! han brukade bara sjunga för att han tyckte det var roligt och hans mamma tyckte han var bra så hon la in videor på youtube... om man sjunger bara för skoj så går man väll fan nt till en sång pedagog heller? han har en nu med sig på turne´erna och han har utväcklats som alla andra artister har gjort i början och fortfarande gör... vf är alla killar och ev vissa tjejer emot han? ni som säger elaka saker om han är avundsjuka! för annars skulle man inte gå runt och säga sånna saker till andra! ni behöver inte gilla han... men sluta sprida lögner och allt skit som ni gör... // en bieber fever smittad tjej (som INTE dömmer folk efter ngns SÅNG)

  SvaraRadera
 11. jag älskar justinb bieber han är grymt bra asså jag skrika om jag såg honom love him

  SvaraRadera
 12. Justin är GRYMT mycket bättre än GaGa.
  JBiebs kan både dansa och sjunga!
  Äru döv och blind eller? -.-'

  SvaraRadera
 13. Om Usher, Ludacris och de andra anser att han kan sjunga, så äre sant! Ludacris, JB och Usher sjunger bättre än dig. Klanka inte ner på honom sådär!

  SvaraRadera