tisdag 13 januari 2009

Apolitisk komedi är inte rolig


Svensk TV får en komedikanal, med bland annat den amerikanske satirikern Stephen Colberts show från USA – men annars ska den svenska kanalen inte vara politisk, utan bara “kul”. Det går inte ihop.

Det är så typiskt för svensk TV att fega ur. Amerikanska TV-kanalen Comedy Central är sprängfylld av utmanande inslag, satir, politisk pajkastning och så vidare. Men den svenska versionen – som ändå tar samma namn – blir mest skåpmat av välkända komediserier, utan särskilt mycket udd. De ska bland annat köra Sex and the city i repris.

Det är inte kanalens syfte att vara politisk, säger dess kanalchef Linda Granath i en intervju. “Vi vill att folk ska ha kul.”

Men humor utan politisk udd, utan polemisk avsikt, är bara ett antal vitsar staplade på varandra. Inte ett dugg kul.
Med en så feg inställning hos kanalchefen kan tyvärr den svenska humorkanalen inte få mycket mer gemensamt med den amerikanska än namnet, även om Henrik Schyffert är med och utformar tablån.
I Sverige får man inte ha särskilt kul. Det kan ju reta någon.

1 kommentar:

  1. Det håller så länge det håller... Om folk finner meningsfullare humor på nätet så lär de (TV) bli tvungna att ändra inställning. Eller så nöjer de sig med att göra mes-TV och tappar helt initiativet.
    Problemet med bråk-TV är att också de egna cheferna och uppdragsgivarna måste granskas för trovärdighetens skull. KAN det ha något med saken att göra??

    SvaraRadera