torsdag 1 januari 2009

Fredrik Strages favoriter på YouTube – mer ord än toner


DN listar de 30 mest lästa artiklarna på tidningens hemsida 2008. På första plats ligger Fredrik Strages kommenterade lista av de 100 största rockögonblicken på Youtube. Det är en välförtjänt förstaplats.

Visserligen är det en smula orättvist att denna långa kedja av hundra korta texter med tillhörande YouTube-video ska räknas som en artikel, men texterna är en fontän av intressanta fakta och kloka observationer. Strage kombinerar på ett i media alltför sällsynt sätt pop med djup, allmängods med det exotiska, och gladlynt humor med mörkaste allvar.

Listan innehåller framför allt klipp som går bakom kulisserna och innanför huden på det som är artisters bisarra och förtärande vardag, under deras tid i rampljuset. Många människoöden går i kras — sällan uppe på scen, men alltid i offentligheten. Just dessa tragedier är vad som får musiken att brinna i stället för att bara lysa. När det gör ont är det rock’n’roll.

Etta på hans favoritlista är en video där punkgruppen The Cramp spelar på ett mentalsjukhus i Kalifornien, 1978. Det var sjukhuset våghalsiga läkare som ville pröva punkmusik på patienterna i terapeutiskt syfte. Säkert lättade det på trycket för alla inblandade – patienter, vårdare och musiker. Här är klippet:Visst är det både lovvärt och härligt absurt, men jag skulle ändå placera andra videoklipp på Fredrik Strages lista högre upp, t.ex. när David Bowie och Marianne Faithful 1973 gör duetten “I’ve got you”, eller när Springsteen spontant sjunger med en gatumusikant i Köpenhamn, eller den otippat samstämmiga duetten – och dansen – mellan Tom Jones och Janis Joplin, eller Laurie Andersons magiska “O Superman”.
Strages lista innehåller helt enkelt alltför lite av rockens stora musikaliska ögonblick.

Men det är klart att denne unge och ännu okände Pete Doherty, som busar med MTV:s intervjuare utanför en skivaffär, förtjänar allraminst sin plats 44 på listan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar