onsdag 14 januari 2009

Kyrkan ändrar sig: det ska heta äktenskap för alla


Nu har Svenska kyrkan ändrat sig. Det ska heta äktenskap även när bögar eller lesbiska gifter sig. Tidigare hade kyrkan tänkt sig andra ordval. Det är bara att gratulera kyrkan, som tar sitt förnuft till fånga i grevens tid.

Dess tidigare idé om murriga ordval för att skydda ordet äktenskap och därmed egentligen insinuera missnöje med homosexuellas vigsel har förkastats. Nu ska det heta äktenskap vilka som än gifter sig.
Bravo!

Det kan tyckas som hårklyverier vilken terminologi man använder i vigselakten, men tyvärr är homosexualiteten fortfarande utsatt för en väldig mängd hatiskhet, så diffusa signaler från kyrkan skulle tveklöst användas av vissa grupper för att skruva upp detta hat.

Därför är det viktigt att alla ansvarskännande delar av vårt samhälle klart och tydligt visar sin sympati med de homosexuellas situation och utan några reservationer gör äktenskapet könsneutralt. Det handlar om kärlek, och inte om kön.
Se mitt tidigare blogginlägg om saken här.

Kyrkostyrelsens nya förslag ska ut på remiss till diverse instanser inom kyrkan. Det formella beslutet fattas under hösten.

2 kommentarer:

 1. Det är de små små detaljerna som gör det, som Povel Ramel sjöng. De värsta lögnerna är nog de mest subtila, de som är n ä s t a n är sanna... De stora lögnerna är på sätt och vis hederliga - de innebär åtminstone ett risktagande, och man har en helt annan möjlighet att genomskåda dem.
  På samma sätt kan den sortens subtila anklagelse som kyrkans tidigare hållning stod för ställa till större skada än öppet redovisat bögförakt.
  Det gäller att vara noga med detaljerna.

  SvaraRadera
 2. Kyrkan svänger om allting, men inte fan svänger det om kyrkan...!!

  :o/

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera