torsdag 8 januari 2009

Västgötaklimax på fin intervjuserie


Sydsvenskan har publicerat den sista intervju i en serie på temat “En enda grej”. Det blev ett snöpligt slut på en väldigt intressant serie. Blondinbella intervjuades om blogg.se, den bloggserver hon använder. Dubbelt blaha. Hur gick det så snett?

Tidigare intervjuer har varit med Jan Guillou om hans skrivmaskin, Staffan Valdemar Holm om ledarskap och Johan Glans om timing. Intressant läsning alltihop, och en ny form som jag tycker kan vitalisera intervjuandet.

Men varför Blondinbella? Hon har den mest besökta bloggen på internet, vilket numera förmodligen mest beror just på att hon pumpas så ihärdigt i massmedia. Det dräller av betydligt intressantare bloggar.
Jag kan inte låta bli att misstänka att gamla media väljer henne och Alex Schulman med dåraktig envishet, för att ge en banal och fånig bild av bloggosfären.

I intervjun märks det att hon inte har särskilt mycket att säga. Tristare läsning är svårfunnen.

Och temat: blogg.se! Hur kul kan det bli? Naturligtvis blev det inte särskilt mycket snack om bloggservern (eller vad det heter) och det lilla som blev sagt är snömos.
När Blondinbella började blogga 2005 tyckte hon att Wordpress var för krångligt, och alla de största tjejbloggarna använde blogg.se. Jaha.

Vad hände med det underbara upplägget?
Idén var så bra med dessa hårt avgränsade intervjuteman, men det krävdes fler bra idéer – vilka intervjuoffer och vilka teman? Sydsvenskan ville väl ha något banalt och riktigt “folkligt” att balansera övriga intervjuer med, så de tog den uttjatade överklasstjejen från Östermalm.

Men de kunde ändå ha valt ett intressantare temaord, oavsett hur hon hade klarat att svara på frågorna. Kanske reklam, för att se om hon har någon etisk uppfattning om det. Kanske berömmelse, för att utröna om hon tycker att det har ett egenvärde. Kanske image, för att höra hur hon tänkt om sin egen “styling” på nätet.
Någonting som hade chansen att leda till en läsvärd intervju.

2 kommentarer:

  1. Det är väl klart hon blir intervjuad. Folk vill ju uppenbarligen höra vad hon har att säga om allt

    SvaraRadera
  2. Niclas, jag tror att det är media som tror att folk vill höra vad hon har att säga om allt. I själva verket är det nog inte många som bryr sig. Hon har ju inget att säga.
    I media odlas en del rätt anskrämliga fördomar om "folk".

    SvaraRadera