onsdag 7 januari 2009

Vinter för växthuseffekten


Nu är det vinterväder ända ner till Marseille, med snö och bitande kyla. Se bilden ovan, just från denna stad som normalt har en vinter vi skulle kalla sommar. Hur gick det med växthuseffekten?

Självklart kan man inte spå långtida väderförändringar i enstaka dagars, veckors eller ens års väderlek – men det har ideligen gjorts i media under de senaste årens paniksnack om klimatförändringar orsakade av mänskliga koldioxidutsläpp.

Så jag vill bara retsamt påpeka att det är lika dumt att tala om klimathot efter blott studier av några års väder, som att varna för annalkande istid baserat blott på ovanstående bild från Marseille.

11 kommentarer:

 1. ja att dte snöar i marseille är väl ovanligt.... då skulle det tom kunna snöa i californien för där är det också medlehavsklimat om det snöa i florida å skulle jag nbli förvåna för där är det suptropiskt klimat

  SvaraRadera
 2. Det snöar varje år i södra Californien, eller SoCal som vi säger här. Mammoth har varje år ett snötäcke på 4 meter (!) En kollega till mig gav sig (Jan 2003) ut på tur på Mt Pinos, ca 45 minuter norr om St Monica och överrasakdes av ett kraftigt snöoväder. Han tillbringade tre nätter i egen snöbivack, till några rangers hittade honom. De snöklädda bergen i St Gabriel-massivet är underbara att beskåda från LA, November till Juni...

  Californiens glaciärer tillhör den som växer just nu.

  NoCal ska vi bara inte prata om :)

  SvaraRadera
 3. Visst är det skillnad på väder och klimat men här i Göteborg har vi förvisso blixthalka men ingen snö. I Balltorp strax söderut har de redan hittat Gullvivor.

  SvaraRadera
 4. Men, men... "Ett samband står helt klart. När det blir mer koldioxid i luften, så blir det varmare på jorden". Al Gore i En obekväm sanning. Vilken skojare!

  SvaraRadera
 5. Med all respekt Stefan, men det intressantaste med det här inlägget är bilden.
  Vad har karln på fötterna?? Skateboards? Dubbla snowboards? Kan skidor se ut sådär?
  Och vad är det vi ser? Är det klimatforskarna som kör sitt race genom diset, och en klimatdissident (Stefan Stenudd??) som stödd på egna teorier försöker att ta sig genom modden för att se om en klarare utblick går att få där från andra sidan? Damen som skyler sig under sitt paraply och vänder ryggen åt det hela, representerar hon den etablerade pressen? Vilka är bilarna som kommer längre bak i kön? Fler klimatforskare, nya teorier?

  SvaraRadera
 6. Min mamma berättar att det här var vanligt när hon var barn.

  Extrema köldknäppar har förekommit historiskt sätt också utan att egentligen människan varit nödvändigtvis har varit inblandade i det hela.

  Tillsvidare får fler åka kollektivt, tills att man kommer fram till vad detta "faktum" beror på, dels kan det bero på oss, och dels miljön självt.

  Det som är intressant nu är om det leder till en värmeökning eller en ny istid bara.

  Det här visar ju raka motsatsen till att jorden skulle bli en enda svetthydda.

  Har hört att vulkanutbrott eller utsipprande gaser från dessa kan dra ned temperaturen, men är det någon som vet eller hört?

  SvaraRadera
 7. Vulkanteorin kan vi lugnt avskriva. Det har inte varit något större explosivt vulkanutbrott sedan Pinatubo. Stratosfären är faktiskt ovanligt fri från sulfatpartiklar just nu.
  Faktum är dock att den globala temperaturen stätt stilla eller sjunkit svagt sedan 1998, något som omsorgsfullt förtigs i media.

  SvaraRadera
 8. Tack till Micke Nyström för de poetiska glimtarna av vinterväder i California, och till Mattias för de roliga tankarna om bilden - ja, till er allihop för ett myller av intresseväckande tankar och det där skimret av poesi i era perspektiv.
  Är det bilden med sin märkliga trio av bil, "skidåkare" och paraply i snöfallet som inspirerar?

  SvaraRadera
 9. Den mest inspirerande faktorn är nog den dåliga sikten...

  SvaraRadera
 10. Men snälla människor , en vinter gör ingen vinter....titta på vintermedletempkurvan sen 80-talet så får ni se hur det ser ut....- 10 en natt i GBG och folk tror att domedagen är här.....

  SvaraRadera
 11. Ja, dålig sikt på bloggens resonemang kan jag hålla med om...

  SvaraRadera