tisdag 13 januari 2009

TV-tittarna är gamla, TV-programmen likaså


De senaste tittarsiffrorna för svensk TV visar att gamla program är populärast. I topp ligger 20-åriga På spåret. Det beror på att TV-publiken blir allt äldre. Unga tittare bänkar sig inte runt ett och samma program. En underbart hälsosam utveckling.

När jag var barn fanns bara en TV-kanal, dessutom svartvit. Så när Hylands hörna visades tittade så gott som hela svenska folket. För varje TV-kanal som kommit har chansen till lika höga tittarsiffror minskat – dessutom är det numera många unga som struntar i TV och i stället surfar på internet, där de helt och hållet själva kan välja vad de ska titta på. Eller tittar på en nedladdad film de själva letat fram.

Därför har det blivit så att bara de program som lockar äldre tittare kan få särskilt höga siffror, säger medieprofessorn Kent Asp i en intervju.

Etta hittills denna månad är På spåret från den 2 januari med 2.351.000 tittare. Tvåa är Antikrundan från 8 januari med 2.226.000 tittare och trea åter På spåret, från 9 januari, med 2.093.000 tittare. Det är de enda programmen som fick över 2 miljoner tittare.
Majoriteten av På spårets och Antikrundans tittare är över 60 år.

Jag tvivlar på att framtida 60-åringar kommer att ha samma TV-vanor, så nedräkningen har börjat för TV-kanalernas gamla policy att göra program som “alla vill se”. Sådana program finns inte – och har egentligen aldrig funnits annat än i TV-kanalchefernas drömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar