söndag 11 januari 2009

Guldbaggens hemlighetsmakeri


”Så här går det till” säger rubriken i DN:s artikel om hur guldbaggens vinnare utses – men artikeln avslöjar så gott som ingenting. Prata om slapp journalistik!

Vad DN tagit reda på är att juryn på 31 personer gör en sluten omröstning – men ingenting om vilka de är eller hur de har utsetts. I stället meddelar DN noga vilka tre personer som räknar samman resultatet, som om det betydde något.
Sammalunda med de särskilda nomineringsgrupper som väljer bästa utländska film, bästa kortfilm och bästa dokumentär: de är femton respektive nio till antalet, vilket är allt vi får veta.

Det säger precis ingenting. Hur kan DN vara så slappa?

De viktiga frågorna står obesvarade: Görs ett urval som dessa jurygrupper har att välja ifrån? Vem eller vilka utser jurygrupperna, och hur går det till? Har jurygrupperna några direktiv? Kan man bli utsedd till jury år efter år? Vem betalar kalaset?

Vi behöver journalistisk grävning i alla dessa priser som delas ut. Ofta hanteras de av branschfolk hårt knutna till de företag som producerar det som ska belönas – och deras intresse är förstås inte kvalitet, utan reklam och profit.
Det behöver granskas av media, inte bara rapporteras i meningslösa glitterreportage med massor av färgbilder och lulliga citat från lyckliga vinnare.

Här är andra artiklar om Guldbaggen i DN – lika okritiska och ytliga de: De förgyller galan
Rekordjämn baggefejd, Nominerade i Guldbaggegalan, Guldbaggenomineringar 2008 och Den heta guldbaggetrion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar