torsdag 15 januari 2009

Vardag är oftast helg i bloggosfären


Nomineringarna till Stora Bloggprisets kategori vardag är klara. I bloggosfären ser vardagen mest ut som helg, i synnerhet i den blogg som inte nominerades, fast den har ojämförligt flest besökare: Blondinbella.

Det är i bästa fall en charmig kategori av bloggare: dagböcker där vi får titta in bakom kulisserna hos dess skribenter, och följa dem genom de drömmar, tankar och bestyr som utgör deras dagliga värld. Med internet har dagboken blivit offentlig.Ofrånkomligen innehåller kategorin en väldig mängd ytligheter. Det kanske beror just på att dessa dagböcker är offentliga. Den gamla sortens dagbok, som aldrig visades för någon, vågade just därför vara innerligt personlig och gå på djupet.
Bloggosfärens dagböcker blir i stället ganska mycket teater – mer helg och fest än vardag, mer attityd och stil än grubblerier. Det är synd. Kanske ska kommande generationer av bloggdagböcker våga gå inpå skinnet, till och med under det?

Visst finns det sådana bloggar redan idag, men kategorin domineras av de glittriga. Det märks på en lista över de mest besökta bloggarna alla kategorier (sifforna är från Bloggportalen.se idag):
Blondinbella, 727.000 besökare senaste veckan.
Kenza, 490.000 besökare senaste veckan.
Kissie, 181.000 besökare senaste veckan.
Style by Kling, 172.000 besökare senaste veckan.
Stina Lee, 163.000 besökare senaste veckan.
Idel glans och glamour.

Men de nominerade inom kategorin vardag visar upp en större bredd:

Att vara Alex Schulman är med sina 154.000 besökare en av de mest besökta bloggarna och knappast okänd för någon. Han berättar ofta med giftig tunga om sin “vardag” runt Stureplan.

Bloggfrossa & Mannen som blev trött är en rapp käft från Göteborg som skäller skojfriskt på det mesta. Rolig läsning, men kanske inte så hemmahörig i denna kategori. Han skulle passa bättre i den kategori jag tycker saknas: varia, spritt tyckande om lite av varje.

Stationsvakt är ungefär som Bloggfrossa mest diverse spritt tyckande och skulle passa bättre i en kategori varia, om den fanns. Han skriver ofta så kort att det kan kallas “mikroblogg”, med ett stort inslag av lustiga illustrationer.

The real mymlan skulle jag vilja beskriva som en metablogg, en blogg som handlar om sig själv och om bloggeri. Men den är personligt resonerande och vardagsreflekterande, så den passar hur som helst i denna kategori.

Tonårsmorsa är en klassiker bland svenska bloggar och ett intressant dagboksperspektiv från en kämpande tonårsmor, vilket vi alla förstår kan vara rätt slitigt. Hon lyckas också ge en talande bild av tidsandan utifrån det perspektiv som man fordom kallade “folkdjupen”.

En skön samling, som helhet. I den här kategorin tycker jag därför att Stora Bloggprisets nomineringar har lyckats visa upp något som är genuint och karakteristiskt inom bloggosfären. Folkets röst, osminkat och direkt – såsom det sällan kom till uttryck innan internet fanns.

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

 1. Tack! Vad fint skrivet av dig om mig! :-)

  SvaraRadera
 2. Tonårsmorsa, det var inga överord. Det är skönt att du finns, och dessutom därmed bevisar bloggosfärens nydaning av mediavärlden.

  SvaraRadera
 3. Kolla in Rum237 det är en kille som skriver väldigt bra och det är synd om honom. Har du sett bloggen "RealMen" på METRO? Det är också en kampsportskille som jobbar med utsatta och misshandlade mm kvinnor. En mycket bra blogg som innehåller hans funderingar över vad en "Riktig Man" gör i olika situationer och vad han är egentligen. Han slår inte kvinnor iaf en riktig man det är vi nog överens om. Blackwater är en annan blogg jag tycker är bra. Dessa bloggar har du länkar till i högrmargen på min blogg om du vill kolla dom.

  Det här ser ut att vara en vettig blogg. Aikido är säkert kul att hålla på med också. Synd att ni är så "hemliga" bara så man får inte komma in och titta på tävlingarna:D Så var det iaf då jag jobbade som vaktmästare på en sporthall en gång i tiden.

  Mats

  SvaraRadera
 4. GalaXyBloggen, tack för bloggtipsen.
  Aikido är inte särskilt hemlig med sina tävlingar - vi har inga. I aikido tävlar man inte.

  Kanske var det ett träningsläger de var så hemliga med i sporthallen där du jobbade? Så brukar det inte vara i aikido, som utövas såväl öppet som inbjudande.
  Allmänheten brukar också vara välkommen att titta in på en vanlig träning i vilken som helst av landets aikidoklubbar.

  SvaraRadera