fredag 16 januari 2009

Plötsligt är allt bara en melodram

Nu har Tiina Rosenberg, stridsglad professor i genusvetenskap, trätt in i försvar av Liza Marklund, genom att hävda att hennes kritiker går vilse i sitt eget skådespel. Som om fakta i saken vore helt irrelevanta.
Rosenberg är lika trångsynt som alltid.


Hon skriver på Newsmill att Liza Marklund är offer för en förföljelse som kan liknas vid en melodram och följer dess dramaturgiska principer. Sakfrågan ger Rosenberg inget för. Hon anser att den inte alls har med kritiken mot Marklund att göra.

Därmed sällar hon sig till DN:s ledarskribent Hanne Kjöller, som också avfärdade sakfrågan för att i stället hävda att Markund förföljs av avundsjuka män.

Tiina Rosenberg säger så här:
”Själva sakfrågan har kommit bort för länge sedan. Och vem bryr sig förresten om detta med en "sann historia". Hur många Hollywoodfilmer har inte haft denna underrubrik? Det skulle väl aldrig falla någon in att betrakta Hollywoodfilmer som dokumentära?”

Men Hollywood gör alltid så som Liza Marklund har medgivit att hon borde. De skriver inte “en sann historia” om de ämnar tänja i den, utan “baserad på en sann historia”. Så Hollywood ger ytterligare ett argument åt Marklunds kritiker, inte hennes försvarare.

Tiina Rosenberg argumenterar medvetet vilseledande och falskt, i synnerhet genom att själv vägra befatta sig med sakfrågan – men ändå klandra Marklunds kritiker för att vara osakliga, fast de i motsats till Rosenberg verkligen håller sig just till sakfrågan.

Rosenberg avslöjar att hon är samma skrot och korn som Marklund. Det här blir bara bättre och bättre. Svenskt kultur- och medialiv avslöjar sig på löpande band. Och allt är bloggosfärens förtjänst, som satte igång processen och inte gav sig trots medias korrupta tystnad.
I Aftonbladet slår medieexperten Paul Ronge fast (om medias långa tystnad):

”Storyn om fejken med ”Gömda” har allt. Den är oväntad, den rör en känd person, den innehåller konflikt och drama och inte så litet skandal och den berör eftersom människor har farit illa. Att det inte blev löpsedlar handlar om vänskapskorruption.”

Läs även andra bloggares åsikter om

27 kommentarer:

 1. Det mest fantastiska är den höga nivån på bloggdiskussionen - åtminstone från belackarnas sida. Jag för en debatt med en kvinna som på sin blogg påstår att Liza Marklund är utsatt för personförföljelse, men när det kommer till kritan tycks hon inte kunna visa upp ett enda exempel på osaklig kritik. Jag tvivlar inte på att det finns även sådana inslag, men jag har själv inte stött på några under rätt flitigt blogghoppande. De är under alla omständigheter inte tongivande.
  Observera marklundsförsvararnas försök att få det hela till ett "mediadrev". Media är ju de som har varit minst aktiva i detta, och som in i det sista, i några viktiga fall, tar Marklund i försvar. Jag tror att Bloggbävning är rätta ordet. Bloggbäva månde de mäktige! ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja lyfta fram följande inlägg från bloggare:

  http://cattasbubbla.wordpress.com/2009/01/16/ingen-konsfraga-alls/

  samt

  http://psykbryt.com/index.php/2009/01/15/skronlitteratur-och-sanningsmisshandel-kvinnorna-och-gomda/

  Och du har helt rätt: Rosenberg går dels förbi sakfrågan, men inte minst ignorerar hon dessutom Trossenhistorien. Det finns alltså all anledning att vara kritisk mot Marklund, och någon mobbning har jag inte sett av- så om någon kan peka på dylikt är jag tacksam, för sådant ska givetvis inte tolereras.

  SvaraRadera
 3. Efter alla "min sida av saken"-reportage i media om Liza Marklunds böcker, måste jag säga att jag tycker debatten har spårat ut totalt.

  För säg mig, hur i all världen ska allmänheten kunna avgöra vem som talar sanning eller inte? Sånt här är svårt att avgöra i en domstol, till och med!

  Jag förstår att det finns behov att förklara och försvara, men allmänhetens nyfikenhet är riktad mer emot hur resultatet av Marklunds stunt blir och hur mycket hon får lida...

  Jag tycker inte att Marklunds agerande är till hennes fördel, men hon rider säker ut stormen den här gången också, och jag sympatiserar inte med det hon gjort.

  Men, vad är sant, då? Ja säg det! Allt som händer blir färgat av den personliga upplevelsen av situationen.

  Om jag ber min man att ge mig köttyxan så gör han det utan att tänka, så enkelt är det inte alltid för andra... stämningen, upplevelsen av det som sker, personerna i fråga - hotbild eller inte - allt påverkar hur vi upplever sanningen om våra liv!

  Kram från Pennelina

  SvaraRadera
 4. Mattias: bloggbävning. Underbart ord. Jag håller med om att nivån i bloggarna har varit högre än i media.
  Stefan: Ja, Rosenbergs jämförelse med Hollywoodfilmer är lika genant som Hanne Kjöllers inlägg på DN:s ledarsida.
  Tiina Rosenberg viftar undan sakfrågan. Varför? Marklunds fiktion har uppenbarligen påverkat politiker och myndigheter. Rosenberg borde förstå att det skadar både rättssäkerheten och feminismen. Det måste undersökas noggrannare varför "Mia" fick asyl i USA. Absolut ingen i den här debatten, vare sig män eller kvinnor, har förnekat att det finns misshandlade kvinnor som behöver gömma sig. Inte som jag har sett iallafall. Men att gå i landsflykt? Är det inte Marklunds påhitt (med k-pistförsedda gäng som aldrig existerat, bara för att nämna ett exempel)som är en melodram? Pennelina: ja, vad är sant - det är självklart att den personliga upplevelsen färgar allt, men att mannen med de mörka ögonen skulle ha varit en massmördare, och att orten skulle ha hållits i terror av k-pistbeväpnade män, det är inte en "upplevelse", utan ett påhitt eller en lögn. Det senaste i affären är att en präst har hört av sig till Monica Antonsson och dementerar ett samtal som han skulle ha hållit med "Mia". Det HAR funnits tendenser inom feminismen att säga: kvinnan ljuger aldrig. Och det är inte sant. Hoppas att den feministiska opinionen förstår allvaret i frågan, och inte gör som Rosenberg.

  SvaraRadera
 5. P.S i natten: man får väl ha något slags ödmjukhet och säga: jag vet inte vad som hände (för personligen gör jag ju inte det). Men jag tror man måste se upp med modefeminism.

  SvaraRadera
 6. Bra med ödmjukhet, men inte i det här fallet. Liza Marklund och Maria Eriksson ("Mia") anklagade falskeligen Elisabeth Hermon för förskingring. Hermon arbetade aktivt med att skydda hotade kvinnor och deras barn. På allvar, alltså. På riktigt. I Expressen hängde Marklund ut henne, och upprepade sina lögner när de hade blivit konstaterade. Och media teg, på grund av kollegialitet. Läs:
  http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kommentar/artikel_988727.svd

  SvaraRadera
 7. Malin: Bloggbävning är ett bra ord, men inte alls mitt påhitt. Någon kom det efter att bloggarna tvingat upp FRA på den politiska agendan tror jag: Vi hade upplevt den första bloggbävningen.
  Men det slog mig att uppmaningen blir dubbeltydig och intressant. "Bloggbäva månde de mäktiga" För vad är det att bäva? Vad är det att bloggbäva? Och vilka är i så fall de mäktiga? Kul med semantik, ibland vet den mer än vi, liksom.

  SvaraRadera
 8. Malin lyfter fram en fråga som verkligen behöver ventileras - det är den skada som Marklund, Kjöller och Rosenberg gör på feminismen. De påstår sig kämpa för feminismen och tar den till stöd för sitt oetiska handlande, men det är att göra det feministiska perspektivet en fruktansvärd björntjänst.

  Om jag får generalisera så ser jag en klase överklassfeminister som gör personlig karriär och berättigar detta med feministiska slagord. Men feminismen - eller jämställdheten - får inte avfärdas på grund av deras dumheter.

  Mycket återstår innan vi lever i ett sant jämställt samhälle. Religioner förtrycker kvinnor, manlig muskelmassa gör detsamma, likaså genomsyras samhället av ett slags manlighetsideal som tvingar kvinnor (och män) att uppträda som ett slags karlakarlar för att göra karriär, traditionella kvinnoyrken värderas lägre än traditionella mansyrken, och så vidare.
  Jag tror inte att vi kan åstadkomma ett jämlikt samhälle utan att samtidigt göra det jämställt.

  Det är så viktigt att vi inte kan låta sådana som Marklund, Kjöller och Rosenberg göra sig till språkrör för feminismen. Kanske undviker vi det om vi begär jämlikhet av jämställdheten, för då blir det svårare för enskilda personer att göra sig till ett slags självutnämnt avant-garde för feminismen.

  SvaraRadera
 9. Erik, jag såg också att det är en mindre omtalad person som kommit förfärligt i kläm av Marklunds lögner: Elisabeth Hermon. Sådant är förfärligt, så vi i bloggosfären gör en väldig nytta om vi bidrar till att återupprätta hennes heder.

  SvaraRadera
 10. Ja verkligen! Jag har sett argumentet av två kvinnor idag backa upp Marklund och Kjöller med argumentet att "kvinnor måste ställa upp på kvinnor". En idiotisk tanke. Kvinnor måste naturligtvis ställa upp på rätt och sanning, och på sig själva, men inte på fräcka lirare som Marklund och Rosenberg - som knappast skulle ställa upp på dem om det inte vore för möjligheten att tjäna antingen makt och pengar på det.
  Därför är det så glädjande att denna bloggbävning i så hög utsträckning har burits av kvinnor. I bästa fall blir det ett reningsbad för kvinnorörelsen, som självklart behövs. Välj era representanter med omsorg, täcka kön!

  SvaraRadera
 11. Mattias, jag vill säga att vi ska välja våra representanter med omsorg. Feminism och jämställdhet är något vi alla önskar, oavsett kön.
  Tyvärr är det alltför många av dessa modefeminster (utmärkt term, Malin!) som envetet försöker exkludera männen, som om ingen man kunde vara feminist. Många opportunistiska män sjunger tyvärr med i den refrängen.

  SvaraRadera
 12. Mm... Förresten tror jag att det är hög tid, minst sagt, att bilden av mäns våld mot kvinnor görs mer fullständig: det finns också ett stort våld utfört av kvinnor, riktat mot små pojkar. Nämligen ett psykiskt våld. Om detta talas föga, men som boende i ett land där machismen råder har jag sett att det är ett mönster: en kvinna gifts in i en familj och blir som regel sin svärmors undersåte. Hon får inte den respekt hon förtjänar; blir kanske slagen, bedragen etc. Hennes man tar henne inte i försvar inför sin mor. Nå, så får de barn, och vad händer då...? Jo, hon förvandlar sönerna, åtminstone favoritsonen, till sin lille förtrogne. Hon begår emotionell incest. Så småningom är det hans tur att skaffa sig en maka, men är då känslomässigt redan uppbunden med sin mor. Varför hela tragedin utspelas än en gång, och än en gång.
  Det är för mig en fullständigare och sannare bild av könsrelaterat våld. Jag tror att vi kan bryta cirkeln bara om vi ser helheten. Det innebär att män måste våga konfrontera rädslan att tala om skammen och kastrationen som incesten medfört, och att kvinnorna törs se sitt ansvar och ändra på sitt beteende, som är lika oacceptabelt som mäns våld mot kvinnor.

  SvaraRadera
 13. Ovanstående ger också en stor del av förklaringen - men inte någon ursäkt! - till mäns våld mot kvinnor. Det är pojken som tar hämnd på mamman, med sin kvinna som projektionsskärm.
  Jag säger INTE att hönan kom före ägget eller ägget före hönan. Men att mäns våld mot kvinnor och kvinnors våld mot män/pojkar hör ihop. Och jag tror inte att vi kan komma till rätta med det ena utan att även beakta det andra.

  SvaraRadera
 14. Mattias, du gör det lika viktiga som självklara påpekandet att inget kön är alltid oskyldigt, precis som inget kön alltid är skyldigt.

  SvaraRadera
 15. Kvinnor är inte bättre än män och en kvinna som ska bevisa att hon är det är en pinsam historia och en skam för feminismen.

  Jag har vuxna söner som går klädd i rosa och osar av manlighet, och jag ser vuxna kvinnor på chefs-positioner som ser ut som om de var på gaybar - för att deras ballar är påklistrade.

  Den moderna feminismen är ett otyg och kvinnor i flock kan vara förödande. Det finns kvinnor som är mycket väl lämpade att göra en mans arbete, men bara för att jag är kvinna är jag inte självskrivet bättre än en man.

  Jämställdhet har inte med kön att göra. Jämlik kommer vi inte bli förrän män kan föda barn och vi kvinnor är byggd som män. Yeck!!!

  Våld är alltid fel, och övergrepp finns i många olika former. Vi kvinnor är inte bättre än männen - vi använder bara mer djävulska metoder;-)

  Jag är stolt över att vara kvinna, men inte stolt över alla kvinnor...

  Kram från Pennelina

  SvaraRadera
 16. "Kvinnor måste ställa upp på kvinnor" - brr såna där ideologiska paroller... Men Elisabeth Hermon, då? Varför tystades den historien ner så länge? Och vad hade Liza Marklund och Maria Eriksson (bokens "Mia") för intresse i att krossa henne? Pennelina: "Vi kvinnor är inte bättre än männen - vi använder bara mer djävulska metoder". Håller inte med. Det bygger på tanken att män använder våld och kvinnor list. Men det finns ju faktiskt en hel del raffinerade psykopatskurkar också, som inte använder våld. "Jag är stolt över att vara kvinna" - är det nödvändigt? Varför är du så stolt över det?

  SvaraRadera
 17. Jag är medveten om att det finns män som är djävulska också, oroa dig inte. Det finns alltid ytterligheter.

  Mitt antagande bygger på erfarenhet, inte på tanken att män använder våld och kvinnor list. Kom igen, vi gillar att styra och bestämma!

  I mitt fall är jag glad att jag insett värdet av att vara kvinna. Jag växte upp under förhållanden då det hade passat bättre att jag varit man, och jag var och är fortfarande lite pojkflicka. Jag var 27 när jag började acceptera att jag kunde klä i en kjol. Det har alltså inte att göra med att jag anser att kvinnor är bättre än män.

  Vi får inte bli så förbaskat feministisk att vi inte våga vara glad för den vi är. Allt är inte en kamp på liv och död;-)

  Kram på dig, Malin!

  SvaraRadera
 18. Stefan: Mitt påpekande må vara självklart för dig, men är det sannerligen inte i den allmänna debatten. Om mödrars emotionella misshandel av pojkar/män talas inte mycket, och det är inte underligt eftersom den på den ena sidan finns skuld och på den andra skam. När pojkar kränks blir resultatet kastrerande. Ja, även kvinnor kastreras av kränkningar, men kan rent tekniskt fungera hjälpligt ändå, sexuellt (även om det emotionellt givetvis är lika illa för henne). Men den kastrerade mannen tvingas antingen avstå från sex eller, för att rent tekniskt fungera, skapa ett emotionellt universum där han har makten på bekostnad av den som kränkte honom, alltså kvinnan. Där har vi förklaringen till våldtäkt och kvinnovåld.
  Det är hög tid att dessa mönser lyfts fram på allvar. För mäns skull, för kvinnors skull.

  SvaraRadera
 19. Komplicerade livsfrågor, vilka kräver just den mångsidiga betraktelse som jag tycker att ni allihop ger prov på i kommentarerna ovan.

  När det gäller mäns våldtäkt av kvinnor lär vetenskapen säga att det betydligt mer handlar om makt än om sex - inte för att det gör saken ett dugg bättre.

  Däremot måste man in och förstå för att kunna förebygga. Det verkar t.ex. vara så att ett fritt flöde av pornografi minskar de flesta sexbrotten, exempelvis våldtäkt, medan porrförbud ökar dem. Ändå presenteras det ideligen som att porr skulle stimulera till våldtäkt. En annan sak det ljugs om i den offentliga debatten.
  Det är förmodligen få som vågar träda in till försvar av porren, för då blir de omedelbart stämplade som perversa på ett eller annat sätt. Därför lever lögnen vidare.

  SvaraRadera
 20. Tyvärr är den mesta pornografi präglad av den vrede som många män känner mot kvinnor på grund av det jag resonerar om ovan. Det gör den osund, i min ögon. Det har inte med nakenheten eller knullandet i sig att göra, som jag tycker att det finns all anledning att bejaka. Och självfallet finns det porr av annat slag. Inte nödvändigtvis det som kallas mjukporr, det finns även hårdporr som bygger på ömsesidig respekt.

  SvaraRadera
 21. Och vad gäller resonemanget om makt och sex så tror jag att man kommer ännu längre om man vänder på det. För vad handlar makt om egentligen, om inte sex?

  SvaraRadera
 22. Mattias, väldigt spännande tanke! Makt som ett slags sex. Det ger utmärkta förklaringsmodeller till en hel del märkligheter i mänskligt beteende.

  SvaraRadera
 23. Även kvinnor använder sex för att få makt. Vi är bara fostrade att inte låssas om det;-)

  SvaraRadera
 24. Jepp... LIKA GODA KÅLSUPARE, det är vad vi är, tror jag... Inspirerad av ovanstående diskussion försöker jag att rita om könsmaktskartan på min blogg: http://annanutsikt.blogspot.com.
  Jag hoppas att länkningen är OK, Stefan, det är ju samma tema som utvecklas.

  SvaraRadera
 25. Mattias, det är klart att länkningen är Ok. Mer än så - det är ju den korsvisa fortsatta diskussionen som är bloggosfärens essens.

  SvaraRadera
 26. En fantastisk diskussion som utvecklats kring ditt blogginlägg, Stefan, grattis!
  Vilket understryker min tes - fler av dem som gör ner hela bloggvärlden som illiterat och mobbande (jodå, det finns mycket sådant också, som exempelvis Katrin visavi Blondinbella) borde läsa, sätta sig in och förstå:
  http://www.rongekom.se/?p=564

  SvaraRadera
 27. Paul, tack för de vänliga orden. Ja, jag är ständigt förtjust över de många kloka kommentarerna jag får på min blogg.
  Bloggosfären innehåller förstås både högt och lågt - i båda fallen med större amplitud än gammelmedia numera förmår...

  SvaraRadera