måndag 26 januari 2009

Gravida missbrukares integritet


Sydsvenskan har ett märkligt förhållande till integritet. De ger inte mycket för den på internet, men slåss med näbbar och klor för att gravida mödrar ska få alkoholisera sig ifred.

Folkhälsoministern vill kunna tvångsvårda gravida som sitter fast i ett missbruk av alkohol eller narkotika. Det får Sydsvenskans ledarredaktion att gå i taket. De skriver:
"Det kränker individens integritet och kvinnors rätt till sin egen kropp. Respekten för individens frihet får inte göra halt inför missbruket."

Men Sydsvenskan glömmer att det är två personer inblandade: modern och barnet i hennes mage. Missbruk under graviditeten kan lätt leda till livslånga skador på barnet. Även om Sydsvenskan tycker att man inte har mänskliga rättigheter förrän man är född, så handlar det alltså i detta fall om skadeverkan också på den födda människan – ofta livslång och kanske förödande.

Det är märkligt att Sydsvenskan inte nämner barnets rätt med ett enda ord, som om det vore alldeles likgiltigt. Det som spökar i tidningens ställningstagande är nog att dess skribenter själva är föräldrar och ser rött inför tanken på att myndigheterna skulle granska dem i denna egenskap, alldeles oavsett anledningen.

Men vakna, Sydsvenskan. Det dräller av så dåliga föräldrar att deras barn – födda eller ofödda – behöver all hjälp mot dem. Man ska inte kunna äga andra människor. Det betyder också att man inte ska kunna göra som man vill med sina barn.
Eftersom barnen har ytterst små egna resurser behöver samhället gå in till deras försvar. Det kan förstås också gå för långt och bli fel – men det blir mycket värre om samhället helt låter bli. Mycket värre.

8 kommentarer:

  1. Tusen gånger tack för ett flott inlägg!

    Kram på dig!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet!

    Tänkte direkt när jag läste Sydsvenskans ledare, att egentligen argumenterar de ju för att abort är okej ("kvinnors rätt till sin egen kropp") ända fram till precis innan barnet fötts... Det är helsjukt.

    mvh Peter

    SvaraRadera
  3. För det första: den som sitter fast i ett missbruk är inte fri. Få är väl mer förslavade än den som är alkohol- eller narkotikaberoende. För det tredje handlar det om tre människor: barnet i magen är ju en del av pappans kropp också.

    SvaraRadera
  4. Det är ett lagbrott att köra bil påverkad av droger/alkohol. Också måste man ju först ta ett körkort för att det ska vara lagligt från början.
    Vem som helst kan sätta ungar till världen, det behöver man inget tillstånd för.
    Nog kan det då vara värt att åtminstone via lagen restriktera diverse skadliga beteenden under gravideten.
    Precis som med en rattfyllerist så är det ju andra än missbrukaren som kan komma till skada.
    Kvinnan har rätt till att abortera oönskade foster. Men önskade foster borde väl ha rätt till en sund graviditet?

    Den stora frågan är ju vart man drar gränsen? Vem avgör om det är ett missbruk? Kommer det tex vara ok att röka under sin graviditet? Snusa? Ett glas vin till helgen? Som du säger på slutet Stefan, det kan ju gå fel på andra hållet också.
    /Jonni

    SvaraRadera
  5. Vilket system är det Sydsvenskan använder sig av gällande vilka artiklar som ska få kommenteras?

    SvaraRadera
  6. Pennelina, tack själv. Ibland får jag till det :)

    Peter, jag håller med dig. Det går itne att tolka på annat sätt än att Sydsvenskan anser barnet vara moderns egendom, att förvalta eller förstöra som hon har lust. Besynnerligt.

    Malin, du har alldeles rätt i att pappan måste räknas in. Det görs dock knappast nu för tiden, som om modern vore ensam om det, som om det vore jungfrufödsel.

    Jonni, jag tror framför allt att vi behöver konstatera att så snart ett barn kommer in i bilden har de vuxna ett ansvar gentemot barnet, helt enkelt för att barnet självt är maktlöst.
    Och du har rätt - som med det mesta här i världen är det svåra just gränsdragningen. Det påpekade också Sydsvenskan, men med den märkliga konsekvensen att befria modern från allt ansvar.

    SvaraRadera
  7. Anonym, Sydsvenskans ledarredaktion är hysteriskt känslig för kritik, så de har ofta kommentarfunktionen avstängd. Det är pinsamt för dem, eftersom ledarredaktionen består av folk som ska uttrycka åsikter, och därför borde kunna ta en diskussion.
    De lever kvar i en förfluten värld när pressen själv bestämde vad som skulle få bli sagt offentligt.

    SvaraRadera
  8. Ser rött?? Menade du... ett glas rött?

    SvaraRadera