fredag 23 januari 2009

Obama öppnar djärvt


De första distinkta besluten Barack Obama fattade som USA:s president gällde nedläggning av Guantanamo, fängelset i strid mot alla internationella lagar, där påstådda terrorister hålls fångna under plågsamma former. Det är djärvt: en gest av behärskning mot terrorismen. Han är sannerligen ingen opportunist.

För oss i resten av världen må en sådan handling vara både rimlig och brådskande, men amerikanska presidenter brukar tänka helt annorlunda. De vill visa de mest konservativa amerikanerna lojalitet – ofta genom att excellera i grymhet mot nationens inbillade eller verkliga fiender.

Obama gör tvärtom. Hans första handling som president är att visa mildhet mot vad hans eget folk betraktar som den lede fienden, den enda de haft på över 50 år som verkligen slagit hårt mot dem.
Inte för att Guantanamo verkar vara befolkat av idel verkliga terrorister, men gesten är ändå tydlig. Obama ämnar vara nobel och sansad även inför det fasansfulla, och hålla på humanistiska principer även när hans nation är som blodtörstigast.

Genast under hans första dagar som president ger han omisskännliga tecken på förändring. Dessutom i motvind och uppförsbacke.
Det kändes overkligt när han blev vald, och den känslan återvänder när han på detta sätt begynner sitt ämbete.

När hade vi en svensk statsminister med motsvarande civilkurage?

Här skriver Aftonbladet, DN, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan om Obamas beslut.

4 kommentarer:

  1. För att inte tala om bilden. My God! Är den tagen på VÅR planet?? Den svarte mannen i högsätet, de vita underhuggarna redo att efterkomma hans beslut.
    Förstår vi fullt ut vad vi är med om?

    SvaraRadera
  2. När vi senast hade en statsminister med motsvarande civilkurage?

    28 februari 1986.

    SvaraRadera