lördag 3 januari 2009

Pennalism är inte humor


I Aftonbladet har Ronnie Sandahl skrivit en tänkvärd kritik mot Alex Schulmans råa skämtsamheter på andras bekostnad. Schulman tjänar stora pengar på att håna kändisar och kallar det humor. Tyvärr är han långt ifrån ensam om det.

Det är ingen hemlighet att Schulmans elaka skämt är avsedda att ge honom berömmelse och pengar, men Robert Sandahl ger också exempel på dolda bindningar och syften. Sandahl var under ett års tid flitigt hånad på Schulmans blogg:
”Det hade börjat med att jag gjorde en granskning av krogimperiet Stureplansgruppen i Aftonbladet. Alex Schulman var då Stureplansgruppens pr-ansvarige, och fick därför i uppdrag att håna mig. Under ett års tid tog han varje tillfälle att häckla eller förtala mig i bloggar, tidningar, teve och radio.”

Alex Schulman anser säkert att han är klanderfri – för att det “bara är på skoj” – men det är ett flagrant övertramp av etiska principer för all form av journalistik och offentlig retorik. Det var också ett stort svek mot hans egna läsare, om han inte tydligt informerade dem om sitt syfte och sin uppdragsgivare.

Alex Schulman lade ner sin infamt elaka blogg i våras, och försäkrade att han skämdes och insett dess olämplighet. Men strax därefter öppnade han 1000apor tillsammans med sin bror – och fyllde hemsidan med samma smörja. Denna gång sponsrad av Aftonbladet och Metronome, som därmed bevisar sig vara precis lika goda kålsupare.

Jag tycker nog att Aftonbladet och Metronome visar än större brist på heder när de betalar och propagerar för Schulmans hemsida, än han gör genom det skräp han fyller den med.
Aftonbladet och de andra dagstidningarna lyfter envist och upprepat fram de mest banala bloggarna och bidrar därmed ofantligt till att ge dem utrymme och publik till dessa spekulativa dumheter. Alla dessa Schulman nämns ideligen, likaså Blondinbella, som till och med har intervjuats i ärevördiga DN.

Självklart ska media belysa också dessa delar av bloggosfären, men det är märkligt att de många flitigt lästa bloggarna av mer seriöst snitt mestadels förbigås med tystnad. Tidningarna vill förstås ge sken av att det inte finns någon riktigt kompetent debatt utanför deras egna sidor. De vill helt enkelt att allmänheten ska uppfatta bloggosfären som förfärligt banal, för att inte säga vämjelig.

Alex Schulman med kumpaner kommer vi att tröttna på. Likaså Blondinbella. Det hade redan varit sant om inte massmedia envisats med att tjata om dem.
De bloggar som kommer att bestå är sådana som tar såväl sig själva som sina läsare på allvar. Också vad gäller humor är lågvattenmärken sällan seglivade. Att vara rolig är det svåraste av allt – det räcker inte att bara vara oförskämd.

6 kommentarer:

 1. PS: Alex Schulman är förstås fånge i sina elaka banaliteter. Han kan inte locka en stor läsarskara på annat sätt, eftersom han utan oförskämdheterna inte har något att säga.

  Ett tragiskt människoöde, egentligen. Hans berömmelse är helt beroende av att han ständigt förnedrar sig genom att försöka förnedra andra.
  Det enda han kan trösta sig med är att han tyvärr är långt ifrån ensam.

  SvaraRadera
 2. Uttrycket "tomma tunnor skramlar mest" har fått ett ansikte tack vare dessa slaskbloggar, ivrigt påhejade av journalister som vill vara kreddiga påhejare av sk populärkultur.

  Ett intressant fenomen men ack så trist. Ungefär lika intressant som alla dessa inredningsbloggar där ett inlägg består av 4-5 närbilder i lustiga vinklar på samma sak samt tre rader text av typen "jag älskar Maison Belles underbara diskmedel. Lite dyrt kanske men en härlig vardagslyx som jag inte vill vara utan. Jag köpte mitt på [namn på nätbutik], de har fantastisk service och mycket fint". *blä*

  SvaraRadera
 3. Ja, media är förfärligt envisa med att blåsa upp de allra banalaste delarna av vår kultur, i den hånfulla föreställningen om att därmed vara folkliga.
  Egentligen är det nog ett uttryck för och försvar av klassamhället - eliten som anser sig skickad att styra över pöbeln.

  SvaraRadera
 4. Jag håller nog lite med Alex att det känns ganska så absurt att prata om ett barns självmord och sk "mobbning" av offentliga personer i samma mening.

  SvaraRadera
 5. Tove, jag tycker också att jämförelsen med barns självmord är minst sagt drastisk. Därför använde inte jag mig av den.

  Däremot tycker jag att Alex Schulman ska begrunda saken mer noga, för när han envisas med att håna vissa personer under lång tid är det svårt att beskriva som annat än mobbning - i synnerhet som han inte använder sig av argument, utan rena pajkastningen.

  SvaraRadera
 6. Usch vad illa jag mår av den där människotypen. Läs gärna det här: https://www.flashback.info/showthread.php?t=866911
  http://nyheter24.se/sport/fotboll/148986-fotbollens-fulaste-lirare

  Kan man inte gadda ihop sig i en kampanj mot dessa massmediala jävla as som aldrig kommer att förtjäna sin plats i rampljuset. Göra uppror mot den tredje leviathanen.
  Ja, självmord tar livet av 3 gånger så många unga som HIV. Mobbning ligger bakom de flesta. Så kanske rädda ett människoliv?

  J

  SvaraRadera