lördag 24 januari 2009

200 år av fred i Sverige


Detta år har Sverige haft fred i 200 år. Det är lite beroende på hur man räknar, men historikerna brukar vara ense om att det var 1809 som Sverige befann sig i sitt sista “ordentliga” krig. Inte illa. Jag kan inte komma på något bättre att fira.

Sveriges sista stora krig var mot Ryssland (som så många gånger förr) och handlade om Finland. Freden tecknades den 17 september 1809 och innebar bland annat att Sverige gav ifrån sig Finland.
Den 10 december samma år slöt Sverige fred med Danmark (även om det blev en kort stridighet om Norge 1813) och den 6 januari 1810 med Frankrike (även om det var en del skärmytslingar 1812-13). Och så var det ett kort fältslag mot Norge 1814...

Hur som helst, det sista stora kriget var med Ryssland och tog slut i augusti, med fredsfördrag den 17 september. Men en så stor sak som en tvåhundraårig fred kan vi kosta på oss att fira hela detta år, allraminst.
Kanske helst med fyrverkerier – det ursprungliga fredliga användandet av krutet.

8 kommentarer:

 1. Ah... vad fint du fick ihop det där, genom krutet. Först fyrverkeriblombuketten på bilden... (dahlior, ser det ut som) ... och så till sist krutet som en freds- och festsymbol. Reflektionen biter sig i svansen lik en kinesisk drake. Jag tror Lao-Tse lånade lite av sin ande till dig när du skrev den.

  SvaraRadera
 2. ... eller Lao Tzu, som jag ser på din hemsida att du skriver "den gamle". Han skulle knappast bry sig om vilket, eller vad tror du?

  SvaraRadera
 3. Kärt barn har många namn. Lao Tzu är den vanligaste stavningen på Tao te chings legendariska författare, från transkriptionssystemet Wade-Giles, vilket används mycket just för klassisk kinesisk litteratur. För det moderna Kina används mest pinyin, som stavar Laozi eller Lao Zi. Lao-Tse är nog en transkription med germanska rötter.
  Han själv skulle säkert med ett leende se det som exempel på kunskapens brister.
  Det namn som kan nämnas är inte det eviga namnet.

  SvaraRadera
 4. Ett inlägg i tiden! Finanskris märks inte hos mig i Abu Dhabi där man genomför en gigantisk försvarsmässa IDEX'09, 22-26 februari. Känns riktigt trevligt att vara svensk.
  Fråga: Deltar du i mässan??
  Svar: Nej jag är svensk. Vi har inte haft krig på 200 år!! - ((vi bara säljer vapen))

  SvaraRadera
 5. Svante, det är onekligen lite genant att vi glatt bidrar med förstörelsetekniken åt dem som krigar...

  SvaraRadera
 6. Fint, men det stämmer inte. Sverige deltar i kriget i afghanistan. Vi befinner oss i krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi var ju i Libyen också!

   Radera
 7. Nordbo, det beror förstås på hur man definierar krig. I vår grymma värld får man vara glad för det lilla...

  SvaraRadera