onsdag 21 januari 2009

Xbong på X2000


I första klass på SJ:s snabbtåg X2000 kan man köpa en särskild middag för lite under hundralappen, som heter Plusmeny och ger sken av att vara trerätters. Men det var bättre förr.

När SJ introducerade detta alternativ slog de på stort. Kända kockar komponerade menyn och såg till att det blev aptitligt trots att det handlade om uppvärmd mat på bricka. Det såg läckert ut och smakade nästan därefter. Synnerligen prisvärt.

Man fick också ett litet kort på brickan som med lustfyllda ord beskrev menyns tre rätter utförligt. Det var nästan som att sitta på krogen.

Men nu har ekonomerna slagit ner på denna lilla oas, rivit palmerna, fyllt igen vattendraget och lämnat blott öken. Av njutningen och lyxen är inget kvar, men priset är detsamma.

Jag sitter just på tåget hem från en stockholmsresa. Såväl på uppresan som denna nedresa fick jag i Plusmenyn något slags köttfärsgrej, som det inte är någon större mening att ge ett namn. Förrätten var i båda fallen en simpel och måttligt fräsch bönsallad, desserten något slags pudding – återigen knappast meningsfull att namnge.

Det är tur att de har alkoholhaltiga drycker – faktiskt till priser som i alla fall inte är oförskämda.
Bistron på X2000 är inte heller något glädjeämne, men kanske att jag ändå väljer den nästa gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar