fredag 23 januari 2009

Grooming eller bara vanlig flört


En undersökning har visat att 62% av tjejer mellan 15 och 18 år har varit med om att personer på nätet försökt få dem att prata sex mot deras vilja. Det låter förfärligt, men uppgifterna väcker en mängd frågetecken.

Svenska Dagbladet gör i sin artikel om undersökningen inget försök att besvara nödvändiga frågor – i stället framställs det som att alla dessa tjejer drabbats av grooming, alltså vuxna som inlett dialog i avsikt att förföra dem.
Kristdemokraternas Göran Hägglund kastar sig förstås över frågan och kräver ökad övervakning av internet, och möjligheter att censurera.

Vuxna?
Men vänta, tjejerna har inte ens tillfrågats om dessa sexkontakter var från vuxna. Det kan alltså lika gärna ha varit fråga om jämnåriga tonåringar som försökt sig på en flört. Förmodligen i de allra flesta fallen. Hormonstinna tonåringar kämpar förstås för att få till det. Sådant är inget att bli upprörd över.
Se t.ex. Johanna Sjödins sansade blogg om saken.

Vidare gäller undersökningen tjejer mellan 15 och 18, alltså i den ålder då även lagen medger sexuell aktivitet. Och vid 18 ska man så vitt jag begriper betraktas som vuxen. Är verkligen begreppet grooming relevant då?

Själva undersökningen är inte alls vetenskapligt genomförd, utan endast en enkät på internet. Jag tvivlar därför på att det ens har kontrollerats att de som svarat verkligen var tjejer i rätt ålder, eller ens tjejer. Inte heller om samma person svarade flera gånger, och så vidare.

Den ingår i Ungdomsbarometern, som görs årligen.

Undersökning?
Något som verkligen ger anledning till misstänksamhet är att inte ens Socialstyrelsen, som är involverad i undersökningen, ger de nödvändiga upplysningar som behövs för att avgöra dess trovärdighet i sin rapport. De visar inte hur frågorna ställdes, hur svaren kontrollerades, och så vidare – de ger i stort sett bara resultaten.
Det är inte information, utan desinformation. Och uppenbart vill de ändå att vi ska dra större slutsatser av resultatet än det förtjänar.

Ungdomsbarometern utförs av kommunikationsföretaget Cosmos, som specialiserar sig just på “ungdomskommunikation”. De har bland annat en reklambyrå för att nå fram till ungdomar och “som hjälper dig att ta dig förbi den reflexmässiga försvarsskölden som unga bär på”. Med andra ord en kallhamrat kommersiell verksamhet, sannerligen inte något forskningsinstitut.

Ungdomsbarometern har de gjort sedan 1991 för att “kartlägga attityd- och beteendemönster bland unga”. De gör också i samband därmed “kundanpassade målgruppsanalyser” med mera. Deras kunder är såväl privata företag som den offentliga sektorn.
De berättar på sin hemsida inte ett dugg om hur Ungdomsbarometern genomförs, så det är en hemlighet mellan dem och deras kunder. Trist att Socialstyrelsen, som är en av dessa kunder, inte heller vill avslöja så viktiga fakta.

En så oseriös undersökning ska helt enkelt ignoreras, för inget av dess resultat är ett dugg tillförlitliga. Den verkar bara vara tillkommen för att skapa lite rubriker i pressen och ge Socialstyrelsen ytterligare anledningar att finnas till och få statsbidrag för sin verksamhet, genom att peka ut problem som kanske inte ens existerar.

Tidningarna borde hålla sig för goda för att bara återupprepa sådant nonsens, utan minsta ifrågasättande. Svenska Dagbladet bör skämmas.

Sexualmoral
Vi befinner oss i en tid där stora delar av den offentliga debatten vill skruva oss tillbaka till en snäv och fientlig sexualmoral som mest liknar den i det victorianska England. Detta görs ofta med dylika “undersökningar” och annat vårdslöst hanterande av fakta som argument, framförda med indignerade brösttoner.

Varför ska sex åter vara något hemskt och fult? Vad är det för bitter oginhet som döljer sig bakom detta? Jag har svårt att släppa misstanken att det i grunden är 40-taliserna som ligger bakom det hela. De hade hur kul som helst på sina ungdomsår under 1960-talets sexuella revolution, och av ren svartsjuka vill de förhindra att senare generationer får det lika skoj.

Läs även andra bloggares åsikter om

28 kommentarer:

  1. Socialsektorn lever på att folk har det dåligt. Läkare lever på att folk är sjuka. Militärer lever på krig. Journalister lever på krig och våldsamheter.
    Symbiotiskt.
    Det är dags att mer massivt inse att detta förhållande inte är oskyldigt. Jag påstår inte att läkare medvetet gör folk sjuka - men omedvetet gör de det. Och braskande kriminaljournalistik alstrar brott.
    Liksom socialsektorn bidrar till att göra folk beroende, inte minst av alkohol och droger. Jag påstår fortfarande inte att det sker medvetet, men omedvetet fungerar det så.
    Och alla försök att begränsa folks sexualitet kan bara få motsatt verkan. Den pyser ut på något annat, frustrerat och skadligt vis.
    Och du... om du för din försörjning ytterst är beroende av att någon annan har det dåligt... överväg att byta jobb. Det kan ge dig nya, friska energier.

    SvaraRadera
  2. Det är en gammal sanning i metafysiken att allt föder sin motkraft. Det finns ju t.o.m. i fysiken i form av exempelvis tyngdkraft kontra normalkraft.
    Det svåra är som med yin och yang: balansen.

    SvaraRadera
  3. Det svenska uttrycket "för mycket och för lite skämmer allt" kanske kommer lite i närheten av det. Fast det handlar väl egentligen inte om lagomhet, utan om just det du säger: balans. Fullhet i balans.
    Knepigt... Är inte den stora skillnaden mellan österländskt och västerländskt tänkande ändå var fokus ligger? I österlandet ligger det på det egna handlandet och meditation är en självklar kunskapsväg, medan de västerländska -ismerna är upptagna med att fixa till världen därute, i politiken, där "de andra" finns - men sig själv undantar man gärna från beräkningen. Det vore intressant att höra dina reflektioner om detta, med dina inblickar i båda tankevärldarna.

    SvaraRadera
  4. Och jag som trodde att grooming var män som piffade till sig lite extra...Se så fel man kan ha! Å andra sidan är jag inte nykter heller. Återkommer i morgon. G'natt!

    SvaraRadera
  5. Superkex, det var en rolig definition. Så borde det vara :)
    Sov gott!

    SvaraRadera
  6. Mattias, skillnaden mellan österländsk och västerländsk livsfilosofi kan man skriva böcker om. Det har jag i och för sig på sätt och vis gjort...

    När det gäller filosofin finns en intressant skillnad mellan väster- och österländskt. I väst anser vi att filosofi är något man pratar och skriver om, men i österlandet behöver den också praktiseras för att vara något slags filosofi alls.

    Man kan beskriva det som att österländskt tänkande är praktisk filosofi, men det vore en orättvis förenkling. Den kan vara nog så teoretisk och handla om kosmologi och universella principer - men den innebär så gott som alltid också ett handlande, en attityd att ta med sig i det praktiska livet.

    Därmed också vad du påpekar: den österländska filosofen är angelägnare om att rätta sitt eget handlande än andras. Få österländska filosofier tror särskilt mycket på att andras sinne och handling kan rättas utifrån.

    SvaraRadera
  7. Tack för utredningen. Det låter som 2-0 till Österlandet. 1. Praktisk tillämpbarhet 2. Fokus på det egna handlandet.

    Ja, vad är det för poäng att rättas andra beteende? Det är väl inte det vi har kommit hit för?

    SvaraRadera
  8. Med glimten i ögat, utan frustration i näsborrarna menar jag:

    Du slår ner på journalister som inte är tillräckligt kritiska och opartiska, men gör det samma själv.

    Liza Marklund går du på hårt och skoningslöst och ifrågasätter hennes motiv och sanning, medan du hejar på Johanna Sjödin som vägrar att ändra intrycket av att hon är 15 år på bloggen.

    Spontant hugger du på mina kommentarer och talar om frikyrkomoral osv. medan du broderligt klappar "anonym" på axeln i "Religionen som slagträ för unken moral".

    "Gud är kärlek - låt oss därför älska med varandra! (Och strunta i dumheter som antal, kön och släktskap eftersom all kärlek är bra kärlek)." Så incest är helt OK;-)

    Hur som helst är detta ditt kungarike och du kan styra det efter tycke och behag. Jag förstår hur du tänker. Jag tänker inte fösöka rädda dig, du verkar vuxen nog att ta hand om dig själv:-)

    Morgonkramar från Pennelina

    SvaraRadera
  9. Pennelina, jag är glad att du inte tröttnar på att påpeka synbara motsägelser i vad jag skriver. Man blir alltför dum om man slipper kritik.

    Opartisk behöver jag inte vara - ska inte vara - i en kommenterande text, vad som i tidningar kallas krönika, ledare, recension osv. Det är i reportagetext man måste sträva efter att vara opartisk, så gott det går. Och framför allt saklig.

    Johanna Sjödin är inte journalist, och har själv förklarat varför hon inte brådskar att ändra loggan: hon tycker inte att ålder ska spela roll. Hon är alltså genomtänkt. Förresten har hon väl tagit bort det där med 15 nu?

    Religionerna är i allför hög grad slagträn för en unken moral. Det bevisar sig igen och igen.

    Vad gäller kärlek har engelskan ett utmärkt uttryck: "consenting adults", vuxna som är överens. Det säger allt, tycker jag.
    Om t.ex. vuxna vill ha ormgrop eller månggifte, och är överens sinsemellan, så inte bryr jag mig. Sammalunda om vuxna syskon har lust att gå till sängs - den gamla moralen där har mest att göra med risken för inavel.
    "Consenting adults", det räcker.

    Jag är inte helt säker på att du förstår hur jag tänker, men jag är överens med dig om att jag i alla fall borde vara vuxen nog att ta hand om mig själv :)

    SvaraRadera
  10. Gott jobbat, Stefan:-)

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  11. Hej Stefan och övriga. Tyvärr är groomingen mycket värre än ni kan ana. Om du loggar in på t ex Lunarstorm som tjej mellan 12 och 16 år så dröjer det inte mer än ett par sekunder innan du får sexuella kommentarer och förslag från vuxna män oftast i åldern 25-45. Jag har sett det själv och det gör mig spyfärdig och förbannad. Många av tjejerna som är ute på dessa sidor är vana och blockar bara gubbarna. Men andra flickor är godtrogna och då gubbarna dessvärre är förslagna så händer det att de t.om lyckas få till ett möte. Det kan handla om att de lurar flickan att han är modellagent och får henne att skicka bilder och visa sig i webcamen och... ja, ni förstår säkert. Så att det skulle handla om oskyldig flirt...nja ni är nog oskulder på nätet.
    Vänligen Marina

    SvaraRadera
  12. Jag kan tänka mig att det faktiskt är så. De snedvridna männen dras naturligtvis till just de ställena. Frågan är om det går att göra något åt saken.

    SvaraRadera
  13. Förr var det telefonen som gällde. Jag tog emot ett samtal som nioåring och blev helt ställd. Han ville veta allt möjligt inklusive ålder och storleken på slidan!!!!
    Jag hämtade en linjal, men mätte aldrig. Fy vad jag var rädd länge efter det och jag vägrade att svara i telefonen.

    Nästa gång svarade jag i en telefon på ett internat. Då var jag 22 och gissa om jag tog igen;-) Jag har aldrig varit vulgär, men visst kan jag vara slängd i käften. Uff då, jag hade förträngt det där. Nåväl, han ringde inte dit igen;-)

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  14. Pennelina, det var en skön revansch. Rätt så :)

    Marina, jag är rädd för att du har rätt. Jag vill hoppas att det bara är ett litet antal gubbar, som är väldigt flitiga, för att inte säga maniska.

    Det viktiga tycker jag ändå är att inte låta det sätta käppar i hjulet för den överväldigande majoritet av människor som helt enkelt ser internet som en gyllene chans till god kontakt över alla gränser och massor av gratis information.

    SvaraRadera
  15. Där lever du i en illusion, Stefan. Det finns ett företag som heter Netscan som jobbar med att kartlägga den här "verksamheten". De håller föreläsningar i bl a skolor, för barn på fm, föräldrar em. Han kopplar då upp sig på internet, loggar in som ung tjej och sedan får man IRL se vad som händer. Det är inte ett LITET antal maniska gubbar. Nu har jag hört föreläsningen tre gånger i olika sammanhang och har blivit lika chockad varje gång. Alltså chockad på riktigt...

    Vad kan man göra? Som förälder är det viktigt att veta vad ens barn gör på sin dator och att barnen har tillräckligt med förtroende för sina föräldrar att de vågar säga till om det går över styr. Vi måste komma ihåg att barnen har hela världen i sina sovrum numera och att det finns gott om skrupelfria personer och organisationer som letar efter lätta byten.

    Men annars, javisst, internet är fantastiskt! Jag kan ju nu ha en diskussion med en gammal favo från den tiden jag var insnöad på astrologi. Det hade jag inte haft ens fantasi till att drömma om för tjugo år sedan :)

    SvaraRadera
  16. För att bli lite tjatig:

    Problemet med Johanna Sjödins blogg är som jag ser det framför allt att det ser ut som om hon är tre år yngre än hon verkligen är. Nej hon har inte ändrat åldern, trots att hon fått tillsägelse om det.

    Hon själv menar att det är kränkande att åldern blandas in i diskussionen alls.

    Johanna var med i en artikel i Dagbladet i höstas och klargjorde: "– Men jag är inte bekväm med att en majoritet får gå ihop och bestämma över en enskild människa".

    Det är ju det hela idén om demokrati är uppbyggd kring, och det som gjort att vi numera fått en könsneutral äktenskapslag.

    De religiösa blir helatiden anklagade för att plocka russinen ur kakan. Det är fler som gör det.

    Jag menar att du är orättvis då du hänvisar till att Liza Marklund är journalist, men att Johanna är genomtänkt. För mig framstår hon som trotsig och omogen på flera plan.

    Jag tänkte släppa det här, men problemet är att Johanna sätter andra unga i fara då hon inte ändrar åldern på sin sida, och när jag läser det Marina skriver så blir jag också kvalm.

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera
  17. Pennelina, jag tycker inte att det är rättvist av dig att klandra Johanna Sjödin för det problem som Marina beskriver.
    Jag tycker att hon är i sin fulla rätt att förhålla sig till sin ålder som hon vill.

    Vi får ett klaustrofobiskt samhälle om vi klandrar andra för brottsliga handlingar än de personer som begår dem.

    SvaraRadera
  18. Marina, jag tittade till Netscans hemsida, som verkar sansad och har rimliga återgärdsförslag.
    De säger att det finns cirka 4.000 vuxna som på internet försöker få sexuell kontakt med minderåriga. De säger inget om hur siffran har tagits fram, men den verkar inte absurt otänkbar.

    Det är förstås i så fall 4.000 för många. Min gissning är ändå att det bland dessa finns en mindre "kärntrupp" av extremt aktiva, som försöker ta kontakt med hur många minderåriga som helst.
    Det är bara en gissning, förstås, och gör inte situationen mindre allvarlig. Information och kunskap är lösningen.

    Själv är jag till och från fortfarande insnöad på astrologi :)

    SvaraRadera
  19. Livet är inte rättvist, speciellt inte för de som blir utsatt för övergrepp - oberoende hur de var klädd eller vart de befann sig!

    Att mena att bara för att Marklund är journalist så har hon ett större ansvar att hålla sig till sanningen i en bok, medan Sjödin har sin fulla rätt att förhålla sig till sin ålder (sanning) som hon vill...

    För mig ser det ut som om du uppmuntrande klappar jäntan på huvudet och trots allt hänvisar till att vi kan kräva mer av Marklund. I min värld är det sånt som får Johanna att känna sig kränkt:-)

    Kramar från Pennelina

    SvaraRadera
  20. Ja, jag såg det oxå, så du har nog mer rätt än jag trodde.

    Och ja, astrologi är ju fasligt fascinerande,
    jag kikar ibland men försöker att inte fastna. Den är ju så märklig och har så många bottnar...

    SvaraRadera
  21. Pennelina; När jag var ung fick vi lära oss i skolans demokratifostran att majoriteten inte alls kan besluta vad den vill, utan att den ska ha tämligen goda skäl att få reglera individen innan det kan ses som OK att göra det. Massan ska antingen skadas påtagligt av individens beteende, eller så ska individen agera så tydligt i motsats till sitt egenintresse att den rimligen måste skyddas från sig själv. Det är för att skyddas från godtyckligt majoritetsförtryck som alla dessa idéer mänskliga rättigheter finns och det är väl på grund av denna rädsla som de flesta av oss också drömmer om att de en dag också ska vara på riktigt. Demokrati kan inte och får inte vara bara majoritetsstyre, för om majoriteten till exempel vill ha tortyr så är inte tortyr det minsta acceptabelt för det och om majoriteten inte gillar din livsstil och vill hindra dig från att vara homosexuell eller att utöva dina privata intressen så är det inte någon demokrati vi i så fall ser utan bara majoritetsdiktatur.

    Jag tycker att det är jättetrist att behöva läsa dig nedvärdera Johanna Sjödin med tillmälen som "jäntan", trotsig och omogen. Jag tycker att det är kränkande och jag undrar på vilken grund du gör det. Det finns helt uppenbart en personlig och politisk idé bakom att hävda att man är femton på ungefär samma sätt som den som hävdar en könsidentitet som läkarna inte skulle kalla medfödd. Jag tror inte att du skulle hävda att den sistnämnda ljuger..?

    SvaraRadera
  22. Henric, tack för dina kloka ord. Majoriteten har inte rätt att förtrycka minoriteten, och det finns rättviseprinciper som måste respekteras för att en demokrati ska fungera.

    SvaraRadera
  23. Pennelina, jag tycker att du är orättvis mot mig vad gäller Liza Marklund. Det är inte hennes yrke som gör att hon i en roman måste följa sanningen slaviskt, utan det faktum att hon genom alla år envist hävdade att det var sanning alltihop.
    Först när hon överbevisades om motsatsen har hon medgivit vissa förvanskningar av sanningen. Det är ohederligt.

    Och vad som får Johanna att känna sig kränkt är det förstås hon själv som avgör. Hon har faktiskt i en kommentar till ett annat av mina blogginlägg givit exempel på det.

    SvaraRadera
  24. För det första är jag norrlänning och räknar inte jänta som något nedsättande.

    Jag är medveten om vad demokrati innebär:-)

    Du har nog missat poängen med min kommentar. Jag är inte negativ till Johanna som person och jag har sedan förut hållit med om att hon är mogen för sin ålder, och jag tänker inte välja livsstil åt henne. Det har hon all rätt att göra själv.
    Det är några ting som gör att jag upplever henne som trotsig och omogen, men det tycker säkert folk att jag är också:-) Förutom trångsynt och obildad, vilket jag helt säkert kan intyga att jag är på många plan.

    Ingen är perfekt:-)

    Vad jag försökte få fram var att Stefans sätt att hålla Johanna om ryggen kan uppfattas som om han menar att vi inte kan ställa samma krav på henne som på Marklund, vilket jag tror Johanna kan uppfatta som kränkande. Det kan kännas som en välment klapp på huvudet:-)

    Jag har varit ung jänta från norrland, jag också. Var jag ett gott exempel. Nej, inte i allt!

    Nu vet jag att Stefan menar att han inte särbehandlar dessa två, trots att det kan uppfattas så utifrån - beroende på vem man sympatiserar med. Jag vet inte om du fått med dig det, men jag har inga barn ihop med Marklund:-)

    Jag har varit väldigt tydlig i varför jag menar att 15 har betydelse, och i det står min övertygelse fast.

    Kram på dig Henric!

    SvaraRadera
  25. Jag köper det om Marklund, Stefan, även om jag inte menar exakt samma sak som dig.

    Mattias sa: "Jag reagerade också på åldersangivelsen och googlade upp det, för jag tänkte att aldrig i världen kan väl en femtonåring vara så mogen. Och det stämde ju"

    Johanna svarade: "Vad kränkade.

    Att uppge sin rätta ålder är att ge åldern legitimitet. För mig är ålder totalt irrelevant. Jag hade lika gärna kunnat skriva 0 eller 85."

    Samtidigt sa hon till mig på min blogg: "I alla debatter förutom sexdebatten krävs sakliga argument. Tycker du inte att det är lite märkligt?"

    För mig är det sakligt att inte framstå som yngre än man är, men det finns säkert de som kan argumentera mot det:-)

    Naturligtvis är det hon själv som avgör när hon känner sig kränkt eller inte, jag har inte gjort anspråk på det. Jag kan inte låta bli att undra om du hade bitit på den om jag sagt: "Jag tror Johanna skulle uppleva det som ett enormt fint stöd."

    För många ord, men det blir lätt det när man förklarar något;-)

    Morgonkramar från Pennelina

    SvaraRadera
  26. Pennelina, jag hade inte tänkt annorlunda om du trott att hon skulle uppleva det som ett stöd.
    Upplevelser är personliga, vare sig de är positiva eller negativa.

    Och jag ska inte behöva försvara mig mot ett påstående om hur jag skulle agera i en hypotetisk situation.

    SvaraRadera
  27. Du behöver inte försvara dig alls, Stefan.

    Kram från Pennelina

    SvaraRadera