onsdag 1 april 2009

IPRED - ett bittert aprilskämt


Idag den 1 april träder IPRED-lagen i kraft, som om den vore ett aprilskämt. Men ett bittert sådant – rättvisan har plötsligt överlämnats till bolagen att härja fritt med, de medborgerliga tryggheterna har slängts på soptippen. Penningens makt är stor.

Bolagen hävdar att de skyddar upphovsmännens intressen, men det har aldrig varit sant – vilket den moderna historien har visat med skriande tydlighet. Artister har alltid blivit bedragna, förtryckta och utsugna av dessa bolag, som plötsligt tar till brösttoner om människor de tidigare har betraktat som föga mer än komplikationer vid inkomsternas förvärvande.

Inte för upphovsmännen
De har fått riksdagen att dansa med. IPRED ger inte rättigheterna att leka polis till själva upphovsmännen, utan till vad som försåtligt kallas “upphovsrättsinnehavarna”, vilket låter som en synonym för upphovsmännen men i själva verket betyder just de bolag som utnyttjar upphovsmännens verk för att tjäna egna pengar.

Nu får de leka både polis och domstol alldeles själva. Det är unikt i rättvisans moderna historia. Finns det något annat exempel på att stora delar av rättsprocessen bara överlämnas till privata företag med egna ekonomiska intressen i saken?
Knappast.

Domstol som alibi
Det behöver gå genom en domstol, vilket är riksdagens lilla alibi för att tillåta denna absurditet – men vad hjälper det när utredning och sakframställan vilar helt på bolagen? Kommer denna domstol alls att höra den “misstänkte” innan bolagen får rätt att hoppa vidare till hot och straffpåföljder?

Nej. Motparten blir inte ens meddelad innan denna process är avklarad, fast den påstås vara till för att tillvarata den enskilda människans rätt.

Det är en ren parodi på rättvisa, som duger till aprilskämt men knappast till realitet i en demokratisk stat.

Tänk vad grundläggande mänskliga rättigheter väger lätt mot näringslivets intressen. Skäms alla politiker! Ni lät er mutas av en industri som i decennier har grävt sin egen grav men nu tar till statsmakten för att dra så många som möjligt med sig ner i den.

Domstolen som behandlar dessa ärenden kommer knappast att ha resurser eller ork till annat än att ge sig för Antipiratbyråns tekniska “bevisning”, som domstolen förmodligen inte ens skaffar tekniska kunskaper att granska. Vem talar till medborgarnas försvar i denna domstol? Ingen. Vem prövar Antipiratbyråns “bevisning” för att se vad den verkligen är värd? Vem kan överklaga domstolens beslut?
Det kommer att bli summariska domstolsförhandlingar, eftersom motparten inte ens är representerad.

Vad kommer att hända nu?
Självklart kommer Antipiratbyrån inte att kunna motstå att frossa i denna väldiga makt den fått till sitt förfogande. Det är vad dess uppdragsgivare i nöjesindustrin kräver, och deras törst är gränslös.
Det kommer att leda till allehanda absurditeter och ruskigheter. När har makt inte missbrukats?

Faller på sin orimlighet
Jag är övertygad om att IPRED i längden kommer att falla på sin egen orimlighet.

Övertrampet mot medborgerliga rättigheter blir allt tydligare för varje fall av summarisk process utan ens rättvisans självklara elementa, frampressat av en hysterisk Antipiratbyrå, kommer att framstå allt tydligare och väcka alltmer bred och djup vrede hos allmänheten och varje människa med någon etik i hjärtat – säkert också de allra flesta artister, som ser sina fans jagas som fredlösa och sin konst kopplas till vedervärdig rättsröta (och de blir inte ens tillfrågade).

Till slut kommer en reaktion – och en folklig dom mot lagstiftarna, som inte blir nådig. Don efter person.

När ska politikerna lära sig att deras makt är given av folket, inte av näringslivets snöda vinstintressen? När ska politikerna förstå sig på demokratin?
När medborgarrätt slutar att heta pengar.

DN skriver här, här, här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här och här, Aftonbladet här, här och här om IPRED.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

14 kommentarer:

 1. Jodå Stefan, visst har det förekommit tidigare i historien att rättsutövandet alldeles lagligen lagts i den förfördelades händer. I det medeltida Island till exempel - Alltinget dömde, men sedan var det upp till den sakförande att skaffa sig ett manstarkt uppbåd för att få igenom sin rätt. Också i dagens Iran tillämpas ett liknande system såg jag - en kvinna som blivit blind i en syraattack har fått rätt att drypa tjugo droppar svavelsyra i ögonen på den man som förgrep sig på henne.
  Våra tidningar har frågat sina läsare om de kommer att sluta fildela nu. För mig blir det nog snarast fråga om att börja. Det alternativet glömde de bort.
  Lagen är fullkomligt sanslös. Men Antipiratbyrån lär får det hett om öronen... Jag undrar om inte detta rentav kan hjälpa Piratpartiet in i rksdagen? Frågeställningarn börjar bli centrala. Tänk er dem som vågmästare, jag vill se de traditionella partierna slingra sig ur knipan då... De får väl tycka som Wanja, att man inte kan begära bättre förstånd för det futtiga arvode de kvitterar ut, riksdagsmännen.

  SvaraRadera
 2. I den utveckling som är nu blir det så obehagligt tydligt att våra folkvalda politiker inte går sina väljares ärenden, utan det är andra parametrar som styr. Så visst kommer det att bli en skjuts åt Piratpartiet, ett parti som jag betraktade närmast som ett skämt i förra valet, och nu sent omsider börjar inse kanske var det enda vettiga valet. Demokratin som vi känner den är under smygnedmontering. Vilka frågor kan vara viktigare? Att rädda demokratin först borde vara lika självklart som att man i en flygplanskarbin med tryckfall sätter på sig sin egen syrgasmask först innan man hjälper andra.

  SvaraRadera
 3. Kan rekommendera boken Snow Crash av Neal Stephenson. Han målar upp en framtid där hela usa har blivit kommersialiserad. FBI utför konsultuppdrag, militären går att hyra för uppdrag. Cosa Nostra har en pizzakedja och tillsammans med bla triaden och andra brottsorganisationer har arbetsmarknadsdagar på skolorna.
  Kanske låter en smula skruvat men det känns som väldigt rimliga framtidsscenarier när man tänker på det.

  William Gibson är förresten också ett bra exempel på vad som kan hända när företagen får ta över. Hans böcker är i samma ganger(stavning?) som Snow Crash.

  Känns som om sådant här går i cykler, förr var det adeln som kunde göra som de ville med lagen, nu är det företagen. Den här typen av människor är som korkar, man kan trycka ner dem ett tag men så snart man släpper trycket så pilar de upp till ytan igen.

  Under franska revolutionen så var det från början de "nästfödda" som var pådrivande. Lagom tills halshuggningarna började så var det åter igen de förstfödda som hade kontrollen...

  SvaraRadera
 4. I grunden delar jag nog din syn på IPRED, men din beskrivning av den låter lite konstig i mina öron. Att ett företag numera har rätt att begära ut vem som äger ett visst IP-nummer, för att sedan hota vederbörande är naturligtvis allvarligt, men sedan återstår faktiskt en rättegång. Och att politikerna "dansar med", stämmer inte riktigt heller. Sverige är däremot den sista utposten som fallit för företagens tryck, men om "dansar med" betyder "gav efter för" så är det förstås sant. Hur som helst - det är i alla fall många tår man trampar på med rådande lag.
  /Uffe

  SvaraRadera
 5. "Nej. Motparten blir inte ens meddelad innan denna process är avklarad"

  Inte ens när den är avklarad blir motparten meddelad. Om jag minns rätt så får en ISP meddela den vars uppgifter blivit utlämnade först en månad efter att så har skett och senast tre månader efter. Det kan alltså dröja upp ett helt kvartal.

  SvaraRadera
 6. Anonym skrev: "men sedan återstår faktiskt en rättegång"

  Och om man inte har råd med den? Om man inte vågar ta den ekonomiska risken? Om man inte vet hur man ska kunna bevisa sin oskuld?

  Vad gör man då?

  SvaraRadera
 7. Rättegången som återstår i slutet är ett hot mer än rättvisa. Det är vad Antipiratbyrån kan skrämmas med för att tvinga till lydnad.

  Vem har råd att ta den risken - i synnerhet som en domstol redan givit Antipiratbyrån delvis rätt, genom att godkänna röjandet av personen bakom IP-numret?

  SvaraRadera
 8. Mattias, skillnaden mot de isländska tingen och det iranska "öga för öga" är att i båda fallen har det föregåtts av en rättegång. Men med IPRED är det alltså blott ena parten i målet som kan gå till domstol och ges rätt till bestraffning (dvs. hot för att tvinga till lydnad).

  SvaraRadera
 9. En del riksdagsledamöter försöker nedvärdera Piratpartiet, men inser inte att det är deras eget agerande som lett till att partiet är etablerat. Det kan vi också tacka Antipiratbyrån för - inget ont o s v

  SvaraRadera
 10. Huvudet på spiken. Verkligen. När medborgarens rättigheter och betydelse upphävs till förmån för branschintressen i samverkan med staten; då har vi en ett fascistiskt samhälle.

  SvaraRadera
 11. Ja jävlar... Sverige är värre än Iran!

  SvaraRadera
 12. tja, det nästa blir väl att anonymitet på internet forbjuds..

  SvaraRadera
 13. Förmodligen... (Jag ger Ole rätt)

  Och då... Rys!

  SvaraRadera
 14. Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

  SvaraRadera