måndag 27 april 2009

Framtiden hör till de imaginära yrkena


Så kallat kreativa yrken utgör en växande del av svenskt arbetsliv, berättar DN. De utgör 35% av alla sysselsatta. Men snart kommer en annan grupp att växa fram: de imaginära yrkena.

Till de kreativa yrkena räknas inte bara konst och design, utan också informationshantering, media, föreningar, turism och sport. Det är väl si och så med kreativiteten inom en del av dessa sektorer, men nog går utvecklingen i Sverige från produktion till serviceyrken, som detta i hög grad handlar om.

Intressantare är ett annat sätt att se på arbetsmarknaden. Allt fler jobb handlar om den digitala värld som internet är främsta exempel på – en värld som bara finns i datorerna, men som ändå omsätter allt mer pengar och sysselsätter allt fler personer.

Jag skulle vilja kalla detta för imaginära yrken. Jobb med internet och andra rent digitala områden, som inte alls leder till produkter eller ens tjänster i den fysiska verkligheten. Såväl arbetet som resultatet därav hålls inom internet och på datorernas hårddiskar.

Det är en extremt miljövänlig utveckling, förstås, eftersom detta förbrukar minimalt av jordens resurser. Hur kul och kreativt det blir beror förstås på vad vi gör av det. Vår fantasi sätter gränserna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

6 kommentarer:

  1. Som vanligt är det sex, dobbel och kriminalitet som banar vägen... Psykologerna är visst på väg ut i det imaginära även de. Och i Australien sitter en figur och tolkar röntgenplåtar åt svenska sjukhus, och sparar på så vis in en OB-tjänst.
    Några exempel bara.

    SvaraRadera
  2. Men vem ska tillverka de saker vi behöver, odla maten, sköta sjuka, mmm? Digitala morötter på tallriken funkar illa.

    SvaraRadera
  3. Elina, självklart blir det aldrig så att alla jobb blir imaginära.
    I alla fall inte innan mänskligheten blir det ;)

    SvaraRadera
  4. Tyvärr är det inte så miljövänligt som man kanske skulle vilja. Datorer drar ju ström och större serverhallar behöver dessutom en hel del kylning för att inte överhettas.
    Indirekt producerar alltså it-jobben också avgaser.

    SvaraRadera
  5. Förvisso kräver datorer energi, men inte alls i samma omfattning som krävdes innan deras tillkomst. Imaginära jobb torde vara de energisnålaste man kan föreställa sig.

    SvaraRadera
  6. Vi får helt enkelt ta och krypa in i datorerna. Den dan kommer kanske när vi faktiskt gör det.

    SvaraRadera