söndag 5 april 2009
En maskros på Sergels torg
Skatare är som maskrosor: de dyker upp överallt, även i de mest oländiga miljöer. Denna bångstyriga envishet skänker hopp om människans framtid.
På ett stockholmsbesök i förra veckan tog jag en tur genom Kulturhuset vid Sergels torg. Från dess fönster några våningar upp fick jag syn på en skatare, som övade envist och likgiltigt för omgivningen i den ännu torrlagda fontänen runt den glasobelisk som mot alla odds –och trots allt sot från bilavgaserna som dämpar dess glans – har blivit ett av stadens främsta minnesmärken.
För skataren var denna betongyta en oas trots alla hinder, trots den brusande trafiken runt om, och risken att stadens ordningsmakt när som helst skulle komma och ställa till besvär. Han övade sina små tricks med brädan, gång på gång, glömsk för omgivningen.
Det var en skön syn. Stockholms cityområde är ockuperat av makten och penningen, manifesterat i stenhårda material och strikt teknologi. Men för honom var det en lekplats.
Visst är det precis som maskrosorna, kända för att spränga igenom tjock asfalt i sin längtan efter luft, sol och frihet?
Den dag det inte längre finns minsta yta för sådana improvisationer, då har vi byggt ett samhälle så solitt och perfekt att ingen enda människa får plats däri. Då har ritbordet blivit verklighet och vi, med våra brister, kan inte räkna med annat än att bli utvisade.
(Klicka på bilden för att se en förstoring.)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tjusigt tjusigt!
SvaraRaderaKärleken övervinner allt.
Funkar även utan "kär" i början.
Skatare?
SvaraRadera...
AHA!!! Du menar en skejtare!!! xD
/Jonni
Jonni, jag grunnade på hur det borde stavas - men tänkte faktiskt inte på försvenskningen.
SvaraRaderaJag är inte så förtjust i det - svensk stavning av utländskt uttal.
Skriver man skejtbård också?
Hehe.
SvaraRaderaJag har inte så bra koll själv. Men 3 brödrar har ju "skejtat" och några gör det än. Skateboarden benämns för det mesta av dem som brädan, och häromdan så frågade den ena brodern den andra om de skulle ut och "åka bräda".
Men jag är tämligen säker på att ders benämning på en person som åker bräda blir "skejtare" och inte "skatare", eller varför inte "sk8are".
Och idag behöver man ju inte ens åka bräda eller för den del äga en bräda för att defineras som skejtare, det räcker med en viss klädstil.
/Jonni
Skåttare?
SvaraRadera