onsdag 22 april 2009
En glimt av framtidens politik
Äntligen en nyhet att glädjas åt. EU-parlamentets industriutskott håller fast vid de medborgerliga rättigheterna på internet. Även i maktens korridorer vaknar medvetenheten om de demokratiska principerna.
Det skedde med överväldigande majoritet, dessutom. 40 röster för, 2 emot och 4 som avstod från att rösta. Sistnämnda kan man undra över. Ville de slippa sticka ut näsan åt något håll?
Hur som helst, en så kraftig majoritet gör säkert intryck när hela EU-parlamentet ska rösta om saken den 5 maj. Blir det stor majoritet också där kommer EU:s ministerråd, som fattar det slutgiltiga beslutet den 12 maj, att tänka sig för. De kan fortfarande göra som de vill, men det vore politiskt självmål att ignorera en kraftfull markering från parlamentet.
Det är tillägg 138 som har återinförts i utskottets telekompaket, där framtiden för internet och teleteknik skisseras. Tillägget innehåller medborgarskydd för internetanvändning, framför allt den grundläggande principen att alla har rätt att ha tillgång till internet.
Detta tillägg kom som en reaktion på andra förslag till telekompaketet, som nöjesindustrins lobby hade lyckats få in och som ville öka möjligheten att bekämpa upphovsrättsintrång på nätet med burdusa och rättsvidriga metoder – som om internet vore blott ett redskap för näringslivet att sko sig.
Valtider
Politiker här och där har hittills varit skrämmande oförstående för att de medborgerliga rättigheterna måste gälla också internet. Det har drällt av sådana exempel i svenska riksdagsbeslut på sistone.
Men det jäser i folkdjupen, och snart stundar val till EU-parlamentet. Politiker är sällan så lyhörda som i valtider. Det är sorgligt, men alltid något.
Klockan tickar. Fler val kommer och fler unga i internetgenerationen får rösträtt. Gamla politiker med gamla ideal och lojaliteter pensioneras. Det är inte svårt att se vart det pekar.
Frågan är bara hur mycket trassel den gamla ordningen hinner ställa till innan den är utrangerad. Det glädjande beslutet hos EU-parlamentets industriutskott skänker hopp om att vaktavlösningen i maktens korridorer redan är en god bit på väg.
Ska kanske även Sveriges riksdag ta intryck av detta? Eller ska de sitta och tjura tills de blir avlösta? Det är inte långt alls till nästa riksdagsval. Det har nog precis gått upp för dem.
DN skriver här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här och här, Aftonbladet här, här och här om telekompaketet.
Läs även andra bloggares åsikter om EU, telekom, telekompaketet, internet, fildelning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jättebra att 138 gick igenom men det är ändå lite som:
SvaraRadera"Yes de ville amputera hela benet men det räckte med foten!"
Ett litet tröstpris för oss att glädjas åt när vi totalt sett ändå har förlorat.
Kan inte annat än hålla med ovanstående kommentar, vi har förlorat när myndigheter får E-mobba och utfrysa från samhällets infrastruktur. Idag gäller det fildelning, imorgon åsiktsdelning.
SvaraRaderaAgenda:
SvaraRadera1. EU-valet. Etablera frågan så att den ligger högt på agendan inför kommande val.
2. Svenska ordförandeskapet i EU. Sätt medborgarfrågorna i centrum - och tvinga en motvillig regering att göra det, för annars djävlar åker de ut i nästa riksdagsval, som väntar alldeles bakom hörnet.
3. Riksdagsvalet.
Den politiska agendan tycks gynna frågan. Men det gäller att ligga på och vara aktiv!