fredag 3 april 2009

Bildgåtan


Världen består ju inte bara av elände. För egen förlustelse – kanske också bloggbesökarnas – drar jag nu igång Bildgåtan, ett oregelbundet återkommande inslag där du kan gissa vad bilden föreställer.

Jag har ständigt en kamera i bröstfickan. Ibland plockar jag upp den. Oftast för att ta diverse småkryptiska närbilder. Jag tycker att det blir läckra och annorlunda bilder när man kryper riktigt nära motivet, eller riktar kameran mot någon detalj i udda vinkel.

Det är kanske mest ett sätt för mina ögon att motionera sin iakttagelseförmåga. Och en stunds förlustelse.

Nå, nu startar jag bildgåtan som ursäkt för att då och då sätta in sådana bilder på min blogg. Ovan är min första bildgåta.
Vad föreställer den? Var är bilden tagen?
Klicka på bilden om du vill se den förstorad.

Skriv ditt svar i en kommentar till detta blogginlägg. Kanske blir det rentav ett pris om jag är på det humöret – annars blott den ovärderliga äran.

Läs även andra bloggares åsikter om .

18 kommentarer:

  1. Stortorget i Malmö & Karl X Gustav. Hur fick du till den vinkeln? Måste bort och kolla :)

    Pris låter bra. Vad sägs om en Jever på Siesta? ;)

    /Jan

    SvaraRadera
  2. Grattis Jan! Jag är skyldig dig en Jever på Siesta.
    Vinkeln - ja, det är just det som är kruxet. Hur kom jag åt att fotografera statyn i den vinkeln?
    He he...

    SvaraRadera
  3. statyn på stortorget, det var ganska uppenbart - men som jan säger: läcker vinkel!

    SvaraRadera
  4. Levitation? Isåfall torde du vara redo för en 7-8 dan nånting...

    SvaraRadera
  5. Du har varit uppe ovanför Apoteket Lejonet och förstorat något så att du har kunnat ta den bilden.

    SvaraRadera
  6. Anonym, jag använde inte någon zoom eller förstoring.

    SvaraRadera
  7. Du kastade upp kameran med självutlösaren igång. På det fjortonde försöket fastnade en stövel, en stigbygel och en bit av hästens mage.
    Alternativt levitation då.

    SvaraRadera
  8. ... men du gav dig inte utan ville ha än där kusens mule skymtade fram, med optimistorkestern i bakgrunden (vilket i och för sig krävt att du ställt dig på andra sidan om statyn, men du var kanske berusad? På Jever?)... så du kastade en femtonde och sextonde gång, och på den sjuttonde dråsade kameran i backen och bitar... Så nu blir det ingen bildgåta förrän du skrivit färdigt nästa roman och fått den av trycket, så du har råd att köpa en ny kamera.
    En vild gissning, bara.

    SvaraRadera
  9. Ett periskop användes eller alternativt en förlängningspinne som du nyttjade för att höja kameran.

    SvaraRadera
  10. "än?" En menade jag förstås. Nämligen bild.

    SvaraRadera
  11. Du passade på när brandkåren var där med skylift för att skrubba hästryggen.
    Jag hänger på din blogg mer än vanligt. Är kraftigt oroad över IPRED och dess konsekvenser. Vårt samhälle håller verkligen på att ställas på prov! Må vara att vi har haft en någorlunda rättstrygghet tidigare (ja någorlunda, inte mer). Men nu står vi inför en situation när dels de gamla institutionerna sviktar - inkluderat de traditionella försvararna av det fria ordet, vars försörjning är hotad på bred front, och där det dels finns tekniska möjligheter att inför ett kontrollsamhälle.
    Som jag ser det står vi inför ett vägskäl vars konsekvenser får kärnkraftsdebatt och andra stora diskussioner att blekna.
    Förlåt Stefan, jag förde diskussionen dit iallafall...
    Konkret vill jag säga: VAR håller de ipredkritiska författarna hus? Artisterna? Är det OK att dingla i FRA:s och IPRED:s snöre, bara man får sin kosing?
    Peter Englund, Margareta Strömstedt, Per Wästberg, Kerstin Ekman, P-O Enquist... Är det möjligt att ingen känner vindarna från 30-talet, eller att alla föredrar att slå upp sin rockkrage, i form av den månatliga checken?
    Prioriterat: väcka och få över till vår sida viktiga representanter för den upphovsrättsinnehavande sidan.

    SvaraRadera
  12. Mattias, jag tror faktiskt att IPRED-förkämparna inte har haft det så lätt med att samla ihop stöd bland artister, författare och andra konstnärer.

    Listan över författare som stöder IPRED är talande - det är några av dem som tjänar mest pengar på sina böcker.
    Vissa namn verkar ändå saknas, t.ex. Ulf Lundell och Jonas Gardell. Har de kanske tillfrågats men vägrat att ställa upp på IPRED-sidan? Jag vet inte.

    Angående bilden: bra gissning men fel. Som hästryggen ser ut tvivlar jag på att den blir tvättad särskilt ofta.

    SvaraRadera
  13. Mm... Men det saknas tunga namn ur den traditionella kultursfären mot Ipred och FRA. Den allmänhet - mestadels medelålders - som inte begriper sig på frågan tror att det handlar om fildelning och har inte en susning om det mycket större bakomliggande hotet.
    Dina PEN-polare skulle sannerligen kunna göra nytta därvidlag!

    SvaraRadera
  14. Mattias, jag har inte hört av några författarkollegor som engagerar sig i frågan, men jag kan inte tro att det bara är jag.

    SvaraRadera
  15. Anders Heinonen04 april, 2009 01:38

    KARL X Gustav
    Som tvingade Skåningarna , Blekingar, Halleningar till att blifa “svenskar¨” vid freden i Roskilde (1658) ,.att vara tydliga som dagens IPRED lag. sug på denna karamellen.

    SvaraRadera
  16. Anders, det var en tänkvärd parallell. Kungen hade i alla fall den ursäkten att demokratin ännu var fjärran. Ibland märker vi att det är den nu också.

    SvaraRadera
  17. Anders Heinonen04 april, 2009 02:50

    Stigbyglar hur många statyer i världen finns med stigbyglar finns det egentligen. Sankt Göran och draken på söder (Stockholm).Personligen vet fler.

    SvaraRadera