tisdag 31 mars 2009

Dementimaskinen går i spinn


Idag avslöjar Svenska Dagbladet ett internt styrelseprotokoll från AMF, där det skandalösa pensionsavtalet presenterades. Det är bara en av många uppgifter som nu bildar ett töcken runt hela affären. Dementimaskinen har varit sen att komma igång, men sätter nu en väldig fart.

Att SvD kommit över detta protokoll är förstås ingen slump. Det har förmodligen läckts till dem av LO-gänget i AMF-styrelsen, som är mest desperata att visa sin oskuld. Så brukar det gå till.
Att protokollet hamnar hos en moderat tidning är i så fall bara ett sätt att dölja källan ytterligare. Aftonbladet hade blivit för uppenbart.

Det är vad jag kan se inget diskussionsprotokoll, så vi vet inte hur ordrikt frågan presenterades eller diskuterades på mötet i fråga. Att den ligger sist på dagordningen är inget manipulativt om föregående frågor ansågs som mer centrala för verksamheten. En rapport av detta slag anses av varje styrelse som föga mer än ett expeditionsärende.

Det ändrar inget i sak och är verkligen inget bevis för att frågan mörkades inför styrelsen.

Hörsägen
SvD:s artikel fyller på med ren hörsägen – om vad som ska ha dryftats och inte dryftats utanför styrelsens möten, hur styrelseordföranden snäst av folk, osv. Det borde SvD se för vad det är: manipulation från styrelseledamöter som vill klara sig undan kritik.

Detaljerna i VD:s och andra chefers ersättning har hanterats av en särskild ersättningskommitté inom AMF, vilket är brukligt i de flesta stora företag. Där ingick styrelseordföranden Göran Tunhammar men också LO:s dåvarande avtalssekreterare Erland Olausson (som själv har ordnat sig ett saftigt pensionsavtal hos LO).

Wanja Lundby-Wedin kommer att behöva belägga att hon förts bakom ljuset inte bara av Tunhammar utan också av sin egen topptjänsteman Olausson, vilket är svårt att föreställa sig – om hon inte uttryckligen bett Olausson att hålla henne utanför, vilket i så fall är etter värre.

Styrelsen blev oskyldig när det blev ett problem
Kärnfrågan kvarstår oförändrad. AMF:s styrelse har medverkat till en synnerligen saftig pension åt sin förra VD, vilket inte blev något problem för dem förrän det i finanskrisens spår har blivit skandal – speciellt som Wanja öppet farit ut mot höga ersättningar inom näringslivet.

Just genom sin tidigare kritik av sådana ersättningar visar hon stor medvetenhet om deras förekomst och hade därför all anledning att granska AMF:s avtal med sin VD. Det underlät hon att göra, och det kan hon inte ljuga sig runt nu.
Nej, Wanja, för varje envist upprepande av din oskuld framstår du bara allt skyldigare.

Wanjas styrelsearvode i retur?
Och så undrar jag: Om Wanja nu anser att VD i efterhand ska betala tillbaka en del av denna ersättning – varför börjar hon inte med att själv betala tillbaka sina styrelsearvoden från AMF?
Hon medger ju att hon uppenbarligen inte skött det jobbet som hon borde, och som hon sannerligen hade betalt för.

Svenska Dagbladet skriver om AMF-skandalen här, här och här, DN här, här, här, här och här, Aftonbladet här, här, här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

9 kommentarer:

 1. Alla som last Lars Tornmans debattartikel pa webben och Goran Greidners i Dalademokraten inser att nu ar det fardigsprattlat for Wanja. Dessa tva ar klara vansteanhangare med brett folkligt stod och den lilla klick av valbetalda LO politrucker och Mona Sahlin som Wanja forlitar sig pa ar nollor i sammanhanget.
  Adjo Wanja och Mona Sahlin , det ar inte manga som saknar er.

  SvaraRadera
 2. Jag för en inre strid huruvida det är OK att känna en sådan skandalbetonad njutningslystnad vid påseende av hur de snor in sig i sitt eget nät, pamparna som hittats med fingrarna i syltburken. Man borde väl bli ledsen istället, vid att se hur samhällets stöttepelare sviker. Men visst har dramat tämligen shakespearska dimensioner? Som att se ett sandslott rasa, en vit lögn, ett litet sandkorn, så ett till, och snart rasar en hel vägg...
  Hur intakt kommer (s) att stå inför valet om ett år? Wanja måste naturligtvis offras med det snaraste, och det måste avståndstagande till, annars kommer Mona att kopplas samman med sin gamla kumpan...
  Bäst för arbetarsaken vore säkert att börja om tämligen från början. Mycket jobb att bygga om och bygga nytt, men ges något annat?

  SvaraRadera
 3. Mattias, jag tror att många s-pampar har väldiga problem nu, för att de likt Wanja försörjer sig genom diverse styrelseuppdrag.
  Det är många fingrar i samma syltburk.

  Det krävs räfst och rättarting för att denna folkrörelse ska återvända till folket. Men dit är det långt.

  SvaraRadera
 4. Jag ger, enbart på Stefan Stenudds blogg (förutom en lite halvskum egen,) följande sammanfattande kommentar till Wanjagateaffären.

  Elmehagen föll offer för den legala illusionen och trodde att om allt bara är juridiskt korrekt så¨fixar det sig, men så är det ju inte. Nu har LO och svenskt Näringsliv gemensamt intresse att syndabockisera Elmehagen, och det är för denne övermäktigt motstånd; moraliskt kan Elmehagen klandras för girighet och fintlighet, och yrkesmässigt för bristfälligt omdöme, varför hans position under alla omständigheter är irrreparabel.

  LO. Efter Wanjas makalösa självmål och magplask står organisationen brutalt försvagad med sinande strejkkassor och en grundligt demoraliserad medlemskår. Samtidigt har arbetsgivarna genom recessionen guldläge i kommande avtalsrörelse, då strejk är verkningslöst medan lockout rent av vara lönsamt i en global recession när exportindustrin mer eller mindre faller ihop. Även från denna synpunkt ligger det i Svenskt Näringslvs intresse att inte gå alltför hårt åt LO, utan sätta upp en fortsatt förbindlig attityd visavi LO-topparnas förmåner för att desto bättre kunna trycka ner arbetarlöbnerna. Till det ändamålet behöver man en riktigt svag LO-ordförande, och det har man ju i Wanja. Nu vrider man om näsan på henne ett par tre varv till, varefter hon får sitta kvar spak nog nedom pratbubblorna.

  Sammanfattning. En överväldigande seger för borgerligheten. Aftonbladets triumfatoriska svammel är ju enbart pinsamt och gör ytterligare till för att säkra en valseger för Alliansen 2020 med betryggande mariginal efter fyra år av historiskt unik socialdemokratisk genomklappning under ledning av Mona Sahlin.

  Det hela var egentligen ganska väntat och inte mycket att bli upprörd för, för den som inte hyst några illusioner.

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 5. Kraxpelax, nog är mycket av detta ett spel för gallerierna. Vi har tyvärr en grundsyn hos makthavarna att demokrati blott är ett alibi för deras teknokrati att gömma sig bakom.

  SvaraRadera
 6. Briljant sammanfattning av Kraxpelax. Slutsats: arbetarrörelsen ligger i ruiner. Bara att börja återuppbyggnaden! Men först måste såren slickas, och redan det lär ta sin tid.

  SvaraRadera
 7. Apropå hur sandkornen trillar ur sitt läge... Kommer Helle Klein att komma helskinnad ur detta? Hennes åsikt är inte Aftonbladets, uppenbarligen. Mellin och andra tar tydligt avstånd från Wanjas o co:s sätt att resonera.

  SvaraRadera
 8. Mattias, det är en mycket intressant fråga. Jag kan inte minnas att drevet någonsin har jagat en journalist, i alla fall inte hela vägen. Detta är dessutom en journalist i chefsställning, med viktiga vänner.
  Så jag undrar...

  Helle Klein har sedan länge förlorat sin trovärdighet genom att bli präst och ändå hålla fast vid ledarredaktörsposten, dessutom numera skriva där med ganska unken präktprästerlig moral mellan raderna.
  Normalt skulle Aftonbladet ha avpoletterat henne för länge sedan. Det har inte hänt. Kanske får de nu ammunition att göra det.

  SvaraRadera
 9. Läs om chefredaktör Helle Klein, Aftonbladet, och hennes mycket förmånliga pensionsavtal et cetera. Det verkar som det kommer med skräp runt "aftonbladets" i länken. Kolla så det är slash direkt före och bindestreck direkt efter "aftonbladets". Inget annat i eller runt omkring !
  http://newsmill.se/artikel/2009/03/29/aftonbladets-helle-klein-sitter-snarjd-i-lo-wanjas-miljonfallskarm/
  LO-kollektivet har verkligen spenderbyxan på, så här i orostider...!
  Fy fan, säger jag !!
  /// Petrus

  SvaraRadera