fredag 17 april 2009

En utdöende generation säger adjö


Fängelse i ett år för alla åtalade – och summa 30 miljoner kronor i böter. Inte nog med att The Pirate Bay fälldes enhälligt av tingsrätten, det gjordes dessutom med överraskande eftertryck. Medborgarrätt heter pengar.

År 1899 diktade Verner von Heidenstam:
Det är skam, det är fläck på Sveriges banér,
att medborgarrätt heter pengar.

Han syftade på rösträtten, som på den tiden fördelades efter hur rik man var. Den saken ändrades snart, men pengarnas makt över rättvisan består.

Internationella skivbolag och filmbolag gjorde gemensam sak mot The Pirate Bay i en rättegång som mest av allt visade prov på språkförbistring och generationsklyftor. Åklagaren hade lierat sig med den mäktiga intressegruppen, som om de båda vore barn av Justitia.
Sammalunda med IPRED, där samma bolag ges rätten att leka polis.

Det här håller inte. Vi kan inte ha en rättvisa som ser som sin första plikt att tillvarata särintressen och skydda monopol. Vi kan inte heller ha domstolar som inte begriper den nya världens struktur och därför låter näringslivet stå för definitionerna.

Uppenbarligen har domstolen ignorerat de åtalades alla argument och bevisningar, eftersom domen helt följer åklagarsidan. Men så solklart var verkligen inte detta fall, varken vad gäller skuldbördan eller det ekonomiska. Det är makten som har talat.

Domstolens slapphet visar sig också i att alla åtalade fått samma straff, som om deras inblandning och handlande i detta vore identiskt. Domstolen har inte ens försökt reda ut om de åtalade har olika skuld. Man har bara buntat ihop dem i klump och dömt dem som en man – säkerligen för att domstolen saknar kunskap nog att hålla isär deras ageranden i denna komplicerade IT-härva.

Är det en utdöende generation som på detta sätt säger adjö till de efterkommande? Domen är ett fördömande av den värld som internet öppnat och hela det uppväxande släktet med förtjusning tagit till sig.

Ungefär som när föräldrar förbjuder sina barn nya glädjeämnen för att de inte förstår dem, och därför måste de vara fel. Eller som när en minister för inte särskilt många år sedan sa att internet bara är en fluga.
Det leder sällan till annat än framtida skrattsalvor.

Domstolen borde ha begrundat den visdom som finns i den fornnordiska ordspråkssamlingen Havamal:
Fäder dör, fränder dör,
en dag dör ock du.
Men ett vet jag som aldrig dör:
Dom över död man.


Aftonbladet skriver här, här, här och här, DN här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här och här om domen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

35 kommentarer:

 1. Bra inlägg udda stenen. Dock det är inga monopolföretag utan oligopolföretag vi pratar om, vilket är mycket värre faktiskt för de är otroligt svåra att komma åt.

  SvaraRadera
 2. Alldeles utmärkt skrivet. Den okunskap som visats upp i denna rättegång och de "artister" som uttalat sig negativt om fildelning i allmänhet är rent tragisk och det enda man åstadkommer i och med denna dom är att ytterligare öka på föraktet bland unga för politiker och rättsväsende.

  SvaraRadera
 3. Bofors skall åtalas för alla som fallit för deras kanoner, genom tiderna.
  Vin&Sprit för allt våld som uppkommer genom förtäring av deras drycker.
  Sen har man visst inte tänkt på att Google är världens största sökmotor för fildelningssiter. Varför är inte Google stämda.

  SvaraRadera
 4. Nu är det slut på köpfesten !
  Alla Svenskar bör nu upphöra med alla sin inköp av Film, Musik och Böcker.
  Detta för att visa de som tror att de företräder kulturen med sina bolag.
  Kulturen är fri och skall alltid vara fri.

  SvaraRadera
 5. Man kan låna cdskivor på stadbiblioteket för att sedan kopiera dom hemma.
  Stäm biblioteken och sedan staten för att att de medvetet medverkar till dett illdåd.

  SvaraRadera
 6. Jättebra skrivet. Jag får också Heidenstamvibbar. Den positiva sidan är att vi nu i alla fall har svart på vitt att etablerad politik och rättsväsende inte länge representerar medborgarna utan transnationella företag och främmande stater. Alltid något. Kanske människor vaknar innan rösträtten försvinner.

  SvaraRadera
 7. Nils Dacke, du har rätt. Pengarna talar, och de som är utan pengar straffas. Det påminner om Heidenstams ord, men även om vad Jesus sa:
  Ty var och en som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog. Men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.Samma tragiska visdom finns i den kinesiska Tao te ching (vers 77):
  Människans väg är annorlunda. Hon tar från dem som ej har tillräckligt, för att ge till dem som redan har i överflöd.

  SvaraRadera
 8. På TPBs hemsida kan man göra godhjärtade gärningar också.
  Vad gör krigsindustrins produkter för nytta för oss? Frestelsen att använda dessa produkter ger mycket större avtryck i mänskligheten än vad TPB någonsin kommer att göra. Visst handlar det bara om pengar...som vanligt. *suck* När var ett människoliv värt så här mycket i Svea Rike?
  Människor! Visa erat missnöje genom att ta hand om barnen och ge dem ett god start i livet.

  SvaraRadera
 9. Är det okej att stjäla? Tror Stefan att det endast är de "elaka" skiv/film-bolagen som förlorar? Upphovsrätten är en självklarhet i en demokrati. Skapad för att folk som arbetar med kultur ska kunna överleva på det de gör och ha kontroll över sina verk. Undrar vad Stefan skulle tycka om han inte fick betalt för sitt jobb.
  Skivbolagen har sparkat hälften av sin personal på några år. När Saab gör det snackas det om bidrag från staten men när skivbolagen gör det jublas det. Vad är skillnaden? Det är väl arbetslösa människor vi talar om?
  Kan vi inte släppa oljan fri istället? Oljebolagen är ju stora, elaka, monopol som tjänar grova pengar. Obs! Ironi.

  En som tycker att musik och film har ett värde.

  SvaraRadera
 10. Anonym sa: "Nu är det slut på köpfesten !
  Alla Svenskar bör nu upphöra med alla sin inköp av Film, Musik och Böcker."

  Jag tror ärligt talat att bolagen struntar totalt i dessa hot! Fakta: Sedan 2002 har skivförsäljningen minskat med 50% = Hälften!! Sedan 2006 har videouthyrningen minskat med 75% = tre fjärdeddelar!! Och här snackar vi inte bojkott utan, tja snatteri, kanske?

  Skiv- och videobutiker har försvunnit, totalt rör det sin om typ lika många arbetstillfällen som om SAAB skulle lägga ner.

  Köpfesten tog slut redan 2002 - de enda som klarar sig gott är jätteartisterna, extremförfattarna, jätteproduktionerna. Resten av branschen är nästan väck.

  SvaraRadera
 11. Mycket bra skrivet. Själv är jag 57 år, och vill definitivt inte tillhöra det utdöende släcktet. Jag skäms å mina jämnåriga kritstrecksrandiga, inkompetenta, slätstrukna och trångsynta individer som kallar sig Svenskar med stort rättsmedvetande. Gräv ner er, så slipper ungdomen.

  SvaraRadera
 12. Hej! Bra inlägg Stefan! Det är intressant att se hur politiskt korrekta många artister utger sig för att vara i denna fråga. De tankar säkert minst lika mycket som "vanliga" människor. Läste på Svd.se vad en del artister tycker och alla är ju inte lika förtjusta i sättet denna rättegång genomförts på. Det är också intressant hur olika folk resonerar på "den goda sidan"... Trevlig helg!

  SvaraRadera
 13. Okunnigheten tillhör en viss generation.
  Försäljningen minskat?
  Har någon tänkt på hur mycket film det konsumeras genom betal tv ?
  Musik som ses och lyssnas på genom alla de kanaler som uppstått sedan 2002 ?
  Vem behöver ladda ner eller ens köpa, när det finns där hela tiden. Man kan streama musik till sin mobil och varför då lagra den.

  Okunnigheten lyser igenom i ditt svar min vän !

  SvaraRadera
 14. Det börjar bli dags för artister, författare och publicister att bekänna färg! Hur kan det vara att försöka leva på många människors beundran och samtidigt höra till yttrandefrihetens och rättssäkerhetens dödgrävare?
  Paolo Coelho har tagit fildelarnas sida. Det är dags att tvinga ut hela författarkåren ur garderoben. Det är ytterst deras yttrandefrihet som står på spel.

  SvaraRadera
 15. Anonym 13:51, som Stefan själv har påpekat ett antal gånger så är han själv en uppehovsrättsinnehavare (måste bara älska svenska substantiv) och han, precis som många andra, är negativa till de här lagarna utifrån ideologiska ståndpunkt. Det är alltså sättet som de här lagarna har drivits igenom och hur rättegångarna går till som vi är negativa till och inte att vi förespråkar stöld eller vilket epitet man nu själv vill använda.

  Tänkte avsluta med sista versen i Afzelius låt Maria går på vägen:
  "Så dom fängslade Maria, och hon stenades för dråp
  men minnet efter riddaren, det blev firat varje år
  ja herrarna blev hjältar, men folket det blev dömt
  men vi som sett hur allt gått till ja vi får veta att vi drömt."

  SvaraRadera
 16. Som så många gånger förr behövde man statuera exempel och Pirate Bay blev en naturlig syndabock. Frågan är väl vad som händer nu?
  Blir det åtal mot alla andra siter som hänvisar
  till fildelning?
  Vem skall nu reda ut vad som är tillåtet och otillåtet när det gäller fildelning? Och sen se till att det efterlevs?

  SvaraRadera
 17. Bra skrivet.
  Mer än något annat visar domen mot Pirate Bay att människor som lever i samma objektiva värld samtidigt lever i totalt olika subjektiva världar. Det är tragiskt att förlegade idéer skall leda oss in i framtiden med blindkäpp och hörselkåpa. Man kan inte lösa ett problem med samma tankemönster som skapade det. Varför är det så svårt att förstå?

  SvaraRadera
 18. Förnyad köpbojkott mot alla artister som inte tar avstånd från detta vansinne. 30 millar i skadestånd utan att ens ha försökt påvisa vilken skada dom faktiskt har åsamkats. Sveriges fängelser kommer att fyllas om detta är vår nya lagtolkning. Tekniker, finansiärer, presstalesmän för Posten, blocket.se, vapenindustrin, fordonsindustrin etc etc bör vara på väg till finkan nu.

  SvaraRadera
 19. Jag är så upprörd att jag håller på att krypa ur skinnet. Kan man göra något? Vad kan man göra? Är folk och myndigheter verkligen så här trångsynta? Eller är de helt enkelt berätta att offra både förnuft, rättvisa och hederlighet på profitens altare?

  Om någon har ett förslag på motåtgärd så är jag mycket mycket mycket intresserad.

  SvaraRadera
 20. Ny teknik har både för och nackdelar, skivbolagen har tjänat bra på billigare produktionstekniker, billigare logistik, fler artister etc etc. Baksidan är dock att även andra kan och tillåts skörda frukterna av teknologiska landvinningar. För att värna sina intressen och behålla sina intäkter måste de antingen uppfinna något nytt, eller återgå till gammal teknik, tex vinylskivan, som är lite mer omständlig att digitalisera.
  Det bestämdes redan i begynnelsen, av skaparen själv: Sir Tim Berners-Lee, att internet skulle vara fritt. Vi spelar därför på samma villkor, vill skivbolag tjäna pengar där så är det ok, men de får också räkna med att förlora pengar. Den som är mest uppfinningsrik och driftig kommer som alltid att vinna. Dvs så länge vi inte låter teknik fientliga idioter fatta besluten åt oss. /Samme

  SvaraRadera
 21. Jag känner likadant Anonym. Jag är upprörd deprimerad, förbannad och nedstämd allt på en gång. Men vad göra? Hur stämmer man tingsrätten eller lagstiftarna?

  Mitt motdrag har blivit att jag börjat fildela. Men det fyller bara upp mina diskar för jag har inte tid att se alla dessa filmer. Dessutom är det riktigt mycket skräp ska jag säga. Sedan har jag slutat köpa media. Nästa motdrag kommer nog bli att jag röstar pirat i EU valet.

  Vad attans kan man göra mer? Någon som har ett förslag till hur man avskaffar idioti bland folkvalda? Eller är liksom idiotin inbyggd i de folkvalda per default?

  SvaraRadera
 22. Tack för ett bra inlägg i debatten. Det är i allra högsta grad en generationsfråga som har avhandlats. Och som gissningsvis avhandlats i en något fyrkantig form av just en äldre generation som företrädare i domstolsväsendet troligen utgör. Undrar hur rättegången hade förlöpt om det var en ung generation jurister som tjänstgjorde. Jag tror Domstolarna såväl som de mäktiga mediabolagen buntar ihop den nya teknikens förespråkare som obstinata tonårshorder som inte vill göra rätt för sig. Med den ingången så blir det inte svårt att lista ut vilka som kommer att dra den längsta stickan.

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet, håller med. Om domen står sig har Sverige förbrukat sin rätt att kritisera andra länders rättsystem.

  SvaraRadera
 24. På vilket jävla sätt stjäl jag för att jag fildelar? Jo för att makteliten som företräder filmbolag/musikproducenter etc inte kan samverka tillsammans med bolag som tillhandahåller dessa nya tjänster (som ex. google, youtube, ipod-spelare, microsoft media player, xvid-spelare etc etc etc).

  Är det mitt fel?

  Förresten, stäms någon av ovan nämnda företag? Nej, absolut inte - utan de går på några idealister som försöker nyttja ny teknik. Inte andra tunga intressenter i populärkulturens sfär.

  Lagarna ska väl för bövelen ändras efter utveckling och hur svenska folket väljer att ställa sig. Nu beslutar de som redan har makt vad som gäller. Det är hemskt.

  Snart ryker väl vår rösträtt.

  En lobbyorganisation som antipiratbyrån kan alltså redan gå direkt till domstol, utan annan statlig myndighets godkännande och döma folk efter upphovsrättslagen - som för övrigt säger att du, som fildelare, är skyldig tills du bevisat motsatsen.

  Borde åtminstone inte IPRED lyda under brottsbalken som säger att anklagad är oskyldig till motsatsen bevisats?

  SvaraRadera
 25. Upphovsrätt i all ära... Jag försöker bara föreställa mig vad som hänt om Björn Ulveus försökt att närma sig kompisens Bennys spelmanslag för sådär hundra år sedan med krav på att de skulle betala honom för att få gnissla fram de melodier HAN minsann kommit på. Först hade de skrattat gott åt skämtet, och när de förstått att han menat allvar med sina snikna pretentioner hade de rullat honom i tjära och fjädrar, tamigfan.
  Internet håller på att återställa sakerna till sitt naturliga tillstånd: man skapar primärt av lust, inte för sin försörjning. Det står också var och en fritt att skapa, på sin egen nivå. Går det att leva av det: grattis! Men störst av allt är yttrandefriheten (och den därmed sammanhängande spridningsrätten).

  SvaraRadera
 26. "Anonym sa...
  Sedan 2006 har videouthyrningen minskat med 75% = tre fjärdeddelar!!"

  Jag skulle tro att anledningen till att videouthyrningen har minskat så mycket om inte mer är väl troligen pga formatet DVD som har slagit igenom ganska rejält. Du tillhör uppenbarligen det utdöende släktet...

  ...Nubs... blir så trött.

  SvaraRadera
 27. Glömde en sak.
  Varför skulle jag dessutom vilja hyra någonting för 39:- som jag antingen kan köpa 4 månader senare för 49:- eller helt enkelt se gratis på Youtube?

  SvaraRadera
 28. Ja, vad händer nu? Domen överklagas, konflikten mellan gamla makthavare och det nya IT-samhället skärps.

  Vad jag framför allt hoppas på är nya generationer upphovsmän som bejakar internet och den breda spridningen av deras alster - upphovsmän som förr aldrig hade fått kontrakt med skivbolag, bokförlag och andra branschföretag.

  Jag tror att det t.ex. inom musiken leder till mycket mer musik som vi verkligen vill höra, i stället för det där eländiga schlagertjafset som vi hela tiden matas med av skivbolag, TV, radio och tidningar.
  Inom litteraturen hoppas jag på författare som varken skriver fisförnäm poesi om ingenting alls eller blajromaner som man glömmer direkt efter sista sidan.

  När kontakten mellan upphovsmän och publik blir direkt, utan bolagens filtrering och banalisering, kommer kulturen att få en skön kick. Allt blir bättre då :)

  SvaraRadera
 29. När, jag säger när har ett skadestånd oavsett dömts i Sverige!!! på 30miljoner???

  Fullständigt klart så har aldrig!!! dessa verk legat på deras servrar något som man

  justerade!!! i åtalspunkterna/brottsbeskrivningen tidigt i den så kallade

  “rättegången”.

  Några av kommentarerna från DI som jag tycker är bra nedan.

  Arne,

  ——————————

  Skandal!
  Pirate Bay har bara varit en förmedlingsplats och inte spridit filer, utan bara torrents.

  ——————————

  Eftersom bevisligen stöldgods sålts på blocket.se måste nu alla som står bakom

  blocket skaka galler.

  ——————————

  Jag kan förmodligen googla fram barnpornografiskt material. När fälls Google för

  detta?

  ——————————

  Jag kan bli påkörd av en vettvilling på vägarna, när fälls Vägverket?

  ——————————

  Snart stämmer Posten
  Snart stämmer Posten alla som skickar en massa såna där mail. “Vi förlorar massa

  pengar på att folk inte längre nyttjar våra kära brevbärare! Tänk allt papper som ni

  återanvänder utan att betala för detta. Allt som läses på skärmen skulle egentligen ha

  skickats brevledes, och därför kräver vi betalt per mail.”

  Skogsbolagen ser också en möjlighet att stämma mailskickarna för utebliven

  pappersmassaförsäljning!

  ——————————

  Stäm posten och bankerna!
  Dessa kan tillgodose knark, stöldgods, tvättade pengar och annat olagligt. varför

  händer inget med dessa?

  ——————————

  Vapen
  Då borde det gå att fälla alla som tillverkar vapen.

  ——————————

  Kohandel
  Och då vet vi vad det riktiga priset för att frige Annika Östberg blev…

  ——————————

  Google nästa?
  Google nästa att åtalas??? Google “länkar” också till upphovsrättsskyddat material…

  ——————————

  Nu dras andra siter ner i spiralen
  Pà de grunder som tingsrätten tar sitt beslut betyder detta onekerligen att siter sà som

  Tradera, blocket eller e-bay ocksà skall straffas när stulna produkter säljes via dessa

  siter. Alla ni som har àterfunnit ert stulna gods pà dessa siter tycker jag omedelbart

  skall gà till domstol för att fà skadestànd fràn siten (utöver att naturligtvis àterfà sin

  ägodel), för nu finns prejudikat!

  Lagstifta mot förändring
  När ny teknik har förändrat spelreglerna har alltid särintressen protesterat och vägrat

  utveckla sig men aldrig förr har vi lagstiftat mot utvecklingen.

  ——————————

  Dags att fälla, Google, Altavista, Yahoo ja alla sökmotorer som ger en länk till olaglig

  nerladdning

  Killarna är tydligen skyldiga för medhjälp till brott.

  Sök på Goggle eller vilken sökmotor som helst efter en film och skriv till bittorrent så

  ska ni se att de också är skyldiga för medhjälp till brott.

  Telia, tele2 och alla andra operatörer är skyldiga för medhjälp till brott ifall

  krimminella plannerar över telefon.

  Vägverket ska vi inte ens prata om. Rånare åker ju på vägar som de har byggt. Där

  snackar vi medhjälp till brott.

  Vad är det för tomtar som dömmer igentligen???
  Politiskt sett förstår jag att ni måste statuera ett exempel eftersom att hela världen har

  ögonen på Sverige men sätt inte killarna i fängelse!!! De är ju faktiskt inte dem som

  laddar upp filerna utan användarna!

  Överklaga och fria!!!

  ——————————

  Snett rättsväsende 2009-04-17 11:23
  Om man våldtar en 15 åring flicka som en lärare gjorde i Norrköping får man också ett

  års fängelse men enbart 100 000 kronor i böter.
  Att folk laddar hem filmer som filmundustrin ändå inte hade sålt får man 30 miljoner i

  skadestånd.
  Härligt att amerikansk nöjesindustri kan köpa svenska domstolar, undra vad nästa

  grej blir.

  Detta är helt vidrigt men tyvärr inte helt oväntat, dom är ute efter att skrämma bort

  alla liknande sidor från nätet och då blir man fängslad för att äga en söksida.

  Google bör se upp!

  ——————————

  Verkshöjd och unikitet?
  För att få upphovsrättskydd krävs unikitet och verkshöjd. Hur många av de filmer och

  låtar som produceras idag uppnår dessa kriterier. Det mesta är ju definitivt inte unikt

  och har absolut inte uppnått verkshöjd. Man använder ju redan förprogrammerade

  komp och plockar ihop ett schysst beat. Kul men borde inte få skydd i 50 år efter den

  så kallade upphovsmannens död. Helt sjukt. Det har blivit för lätt.

  ——————————

  Kolikock
  Så blev det förbjudet att länka också!

  ——————————

  När ska vapentillverkarna dömas?
  Dessa har sett till att flera oskyldiga liv tagits. Är dessa värda mindre än intellektuell

  egendom?

  ——————————

  Hmmm
  Innebär denna dom att biltillverkare medverkar till brott då bilförare kör för fort??

  ——————————

  Blocket.se
  Eftersom bevisligen stöldgods sålts på blocket.se måste nu alla som står bakom

  blocket skaka galler. Parallellen är slående, rättsväsendet har havererat!

  ——————————

  Rätt eller fel?
  Oavsett vad man tycker om fildelning så är det ett underligt utslag.
  Man kan göra följande liknelser:

  Flygbolag som transporterar smugglare kan fällas för medhjälp till smuggling.

  Bilföretag som tillverkar bilar som går fortare en maximal hastighetsbegränsning kan

  fällas för medhjälp till fortkörning.
  Och var är bredbands operatörernas ansvar? Dom har ju hjälpt Piratbolaget. Eller var

  dessa de enda i landet som inte visste att det föregick fildelning där?

  Man kan göra listan oändlig.

  Visst skall kreatörer ha ersättning för sitt arbete. Jag är själv en av dessa. Men man

  måste finna moderna former för detta som inte stoppar utvecklingen.

  Jag vill passa på att nämna att Paramount off the record säger att illegal fildelning

  hittills inte på något sätt har påverkat deras profit negativt - tvärtom, folk har börjat

  köpa uddafilmer som aldrig skulle gått att sälja utan en förhandstitt!

  ——————————

  Sätt VÄGVERKET i fängelse!
  Döm vägverket till fängelse då de bygger ut vägar i Sverige trotts att de är medvetna

  om att det sker fortkörningar, fyllekörningar, knarktransporter, olovligkörning,

  människosmuggling och annan brottslig verksamhet varje minut i deras vägnätet.

  ——————————

  Skandal
  Inte nog med att man med amerikanska pengar kan köpa sig europeiska lagar, nu kan

  man betala för att få personer man inte gillar satta i fängelse också.

  Men resultat blir att ännu fler av mediebolagens kunder kommer sluta vara kunder.

  Fildelning går inte att stoppa, det enda som går att välja är hur man förhåller sig till

  den.

  ——————————

  Svenska lagar till salu
  Kom och köp!
  Driftskostnaderna står skattebetalarna för.

  Upphovsmännen har vunnit i rätten men förlorat,
  Kanske mediamaffian jublar över segern, men de har förlorat en massa kunder istället.

  Bra jobbat! Jag och andra kommer att väcka ännu mer avsky mot er avskum som tror

  att ni kan köpa rättegångar!

  ——————————

  Politiska domstolar i Sverige
  Nu har vi fått politiskt styrdad domstolar i Sverige och det verkar ha kommit för att

  stanna. Det är rent ut sagt skrämmande likt Sovjetunionen. Hur ska medborgaren

  kunna skydda sig mot den gamla trojkan som vägrar följa den tekniska utvecklingen

  utan vill istället isolera kulturen från medborgarna. Detta kommer att stoppa

  samhällsutvecklingen och kommer knappast att gynna rättighetsinnehavaren. Kanske

  kan mediehusen suga ut mer pengar tillfälligt av kulturköparen, men på lång sikt

  kommer en utarmning att ske.

  Nu vill svenska regeringen och riskdagen oskadliggöra dessa personer och göra dem

  till brottslingar för att de driver en teknisk utveckling. Att dela med sig är generöst och

  påverkar INTE rättighetsinnehavarens intäkter.

  Bedrövligt land Sverige som är på väg mot en totalitär storebrorskontroll av

  medborgarna.

  ——————————
  av: arne http://jinge.se/mediekritik/en-politisk-dom-mot-pirate-bay.htm

  SvaraRadera
 30. Anders Heinonen18 april, 2009 00:07

  30 miljoner i skadestånd för en teknologisk tjänst, en mördare betalar 0-200000 kr i skadestånd var finns det resonliga i detta, är rika levande människor mer värda än en mördad människa, tydligen.

  SvaraRadera
 31. Och så klagar folk på att gamla testamentet är barbarisk. Där får man iaf betala mer i skadestånd för dödande av någon annan än om de bara bli skadad eller om man stjäl från dem.

  Och nej jag pratar inte om öga för öga som faktiskt var en begränsande lag, till för att inte starta en blodsfejd där man tex straffar ett förlorat öga med ett förlorat huvud.

  SvaraRadera
 32. Man jämför domen med Google och andra söktjänster. Man ojar sig över de stora elaka film/skivbolagen m.m. men det som tydligast skiner igen i alla arga kommentarer är skitsnacket. Det har funnits alternativ till fildelning av musik i flera år. I-Tunes, CDON, mobiltjänster, köpa skivor på nätet etc. Skivor har skjunkit rejält i pris, liksom filmer. Allt tjafs om att "jag fildelar för att det inte finns nåt alternativ" är blaj. Erkänn istället att gratis är gott. Ni skulle aldrig betala om det så kostade 5kr.
  Har verkligen skapandet inget värde? Har ingen funderat på vad musik och film är värt? En skiva innehåller massor med arbete från en artist, producent, musiker m.m. En skiva/mp3:a kan du lyssna på hur många gånger du vill, hela livet. Är det inte värt 150kr t.ex.? Du betalar glatt 50kr för en öl som försvinner på en kvart...

  Sen kan man ju diskutera om domen är för hård, men glöm inte att Pirate Bay har vetat hela tiden vad de håller på med. De är inga idealister och har tjänat pengar på att medvetet uppmuntra en olaglig handling. Gå inte på deras populistiska snack.

  SvaraRadera
 33. Anonym, musik för nedladdning stretade skivbolagen emot i flera år och ha bara motvilligt börjat med på sistone för att de är så illa tvungna.
  Då var redan loppet kört.
  De har i hög grad sig själva att skylla.

  SvaraRadera
 34. Det är inte artisterna som har varit motståndare till den nya tekniken med laglig nedladdning för att köpa deras musik. Det är skivbolagen som har stretat emot, för att de oroade sig för att det skulle innebära mindre profit och minskat monopol.
  Nu tar de till brösttoner om upphovsmännens rätt, men det är rent hyckleri.

  SvaraRadera