torsdag 2 april 2009

Krogrecensent knäcker ostron


Fiskrestaurangen Johan P hade på själva 1 april smygöppning av sin renoverade och utvidgade lokal. Där bjöds på champagne och ostron, som krogskribenten Mattias Kroon visade sig kunna knäcka med den äran.

Saluhallen i Malmö ska bli lyxhotell, vilket har lett till att alla de gamla krögarna där – utom Johan P – har visats på porten. Den ansedda fiskkrogen med sitt stora klientel av fint folk som inte ryggar inför priserna (och oss andra som går dit dessa till trots) passar förstås väl in i hotellets tänkta profil.

På onsdagskvällen var det smygöppning i lokaler som bara precis blivit färdiga. Mängder av människor bjöds på champagne och ostron – bland annat jag själv, som aldrig kunde bevista dylikt på den tid jag var hemliga Bong, Sydsvenskans krogrecensent.

Där var också Mattias Kroon, kollegan som fram tills alldeles nyss recenserade krogar för Nöjesguiden. Numera skriver han bland annat i Sydsvenskan, dock ej som Bong. Vi anlände dit tillsammans, direkt från en espresso på Nesta.

I vimlet fick vi ändå tillfälle att lära oss ett och annat av den göteborgske grossisten i ostron, som öppnade sådan på löpande band åt de sugna gästerna. Somliga, som ska få förbli namnlösa, vräkte i sig runtomkring ett femtiotal av dem.

Mattias Kroon visade även prov på egen handgriplig kulinarisk förmåga när han tog kniven och lika snitsigt som ömsint öppnade ett par ostron. Se bilden här bredvid. Det första bjöd han generöst mig på, det andra blev hans egen rättmätiga belöning.Läs även andra bloggares åsikter om , , .

4 kommentarer:

 1. Ja, själv äter jag inte ostron, äter inget slemmigt alls. Dricker inte champagne heller förresten. Whisky och stora blodiga köttstycken är det vi skall äta på desa breddgrader ;-)

  SvaraRadera
 2. var i Florida för något år sedan. Där fick man halvkilos biffar på tallriken, fan va gott. Där smakade ölen skit dock, fick gå över till alkoläsk och whisky, fanns inget annat att göra. Borde ha recencerat maten där. Mja.... biffen var god, smakade stekt kallskänka, storleken var ok, tallriken räckte inte till, ölen...urk...smakade Wanja....odrickbart!

  SvaraRadera
 3. Robsten, jag tror att den riktigt klassiska måltiden för våra breddgrader vore fläsk och mjöd, samt barkbröd därtill.
  Och så har vi genom århundradena fått i oss en väldig mängd sill.

  SvaraRadera
 4. Riktigt så klassiska behöver vi kanske inte bli ;-)

  SvaraRadera