söndag 19 april 2009

AMF fortsätter att mörka


AMF:s styrelse har fått utredningarna om VD:ns pensioner – men valt att hemlighålla det mesta av dem. I stället pekar styrelsen ut VD:n Christer Elmehagen som ensam ansvarig och ersättningsskyldig. AMF:s styrelse fortsätter att fuska.

De har förstås ett svepskäl för att inte publicera utredningarna, som de anger på AMF:s hemsida:
”De utredningar som tagits fram kommer att ligga till grund för bolagets och dess ombuds fortsatta agerande och kan därför inte nu offentliggöras.”

Det enda de har publicerat är en två sidor kort redovisning gjord av advokatbyrån Linklater. Den finns i PDF här, men är ytterst ytlig och har dessutom en lång reservation:
”Vi har förlitat oss på den information och det material som tillhandahållits oss och vi förutsätter i det stora hela att denna information och detta material är korrekt och fullständigt. Vår rapport har utformats under en mycket kort tidsrymd och det kan därför inte uteslutas att det under den fortsatta processen kan framkomma ny information.”

AMF:s styrelse och framför allt dess hårt kritiserade ledamot LO-basen Wanja Lundby-Wedin försöker blanda bort korten genom att hävda att VD:n myglade till sig större pension än han beviljats – men redan den av styrelsen godkända och kända pensionen är extremt hög, vilket är vad kritiken mot Wanja egentligen handlar om.

Hon och de övriga i styrelsen har beviljat sin VD en extrem pension och andra omfattande ersättningar, fast Wanja påstår att hon är en stor fiende till dylikt.

Dessutom är det inget i advokatbyråns rapport som ursäktar att styrelsen låtit detta hända, fast de sett beloppens format.

Man kan också undra vad de övriga undersökningarna kan avslöja. De torde vara mer omfattande. Utöver rapporten från Linklater finns en från revisionsbyrån Ernst & Young, samt en intern utredning inom AMF. Dessutom har revisionsbyrån KPMG granskat årsredovisningarna.

Och så har styrelsen nu utsett advokaten Axel Calissendorff att “företräda de försäkrades intressen”. Hans uppdragsbeskrivning finns här. Men hans uppdrag gäller bara de kommande förlikningsförhandlingarna med VD:n. Han ska inte alls granska styrelsens agerande därutöver eller dessförinnan.
Han har alltså egentligen bara jobbet att övervaka att VD:n kläms på så mycket pengar som möjligt, vilket i praktiken betyder att han måste medverka till att VD:n förklaras skyldig och styrelsen oskyldig – annars kan de inte göra några anspråk på VD:ns pengar.

Styrelsen målar in sig i det omöjliga hörnet att försöka göra en anställd, den förra VD:n, ensam skyldig – men han tjänade under dem, inte tvärtom.
AMF:s styrelse fortsätter att mörka.

DN skriver här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här och här, Aftonbladet här, här och här om AMF.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

17 kommentarer:

 1. Wanja forsoker nu med ett klupigt forsok avleda kritiken mot sig sjalv genom att med hanvisning till en “oberoende hemlig rapport” krava 28 miljoner av Elmehagen.
  Detta vet hon att kommer att resultera i ett langdraget processande och andlosa utredningar som hon avser anvanda som skal for att sitta kvar tills de ar fardiga.
  Om rapporterna stott Wanja och visat att det fanns grund for nagot krav skulle dom visats omgaende darfor maste den hemlighallas.

  Patetiskt handlande.

  SvaraRadera
 2. "Oberoende rapport" skulle det vara.

  Las hemsidan och se vad advokaterna baserar rapporten pa, det ar:

  Vad Wanja sagt och de dokument hon valt ut at dem att lasa vilket inte ar allt material.

  Las sjalv pa AMF;s hemsida

  SvaraRadera
 3. Anonym, jag tycker att din analys är mitt i prick.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att Linklaters rapport är svår att svälja, men de konstaterar ju följande.

  1.Ersättningskommiten hade bolagsstämmans fullmakt att förhandla om Elmehagens pensionsvillkoren.
  Det var inte styrelsens ansvar.

  2. De höga beloppen ifrågasattes ett antal gånger, men förklarades med att de berodde på "gamla" rester.

  3. I årsredovisningen för 2007 så står det att summan 7700 000 kr består av två delar, dels inbetalningar för det nya avtalet och p.förmåner enligt de ursprungligt avtalade villkoren.

  SvaraRadera
 5. Bolagsstämman i AMF består av LO och Sv Näringsliv.
  Ersättningskommitten bestod av styrelsens ordförande samt LO förste vice ordförande.
  Styrelsens består till hälften vardera av representanter från LO och Sv Näringsliv.
  Så Linklaters påpekande om mandat från bolagsstämman och därmed befriande styrelsen från ansvar, är begripligt som juridisk fint i striden mot VD, men kan ju inte ha någon som helst annan betydelse när det gäller styrelsens (brist på) agerande

  SvaraRadera
 6. Dessutom var VD:ns pension och ersättning redan från början skyhögt över vad Wanja borde tolerera. Det försöker styrelsen slingra sig runt genom allt detta tal om fyllnadsbetalningen.

  SvaraRadera
 7. Elmehagen har fatt 104 miljoner kronor i betalning.
  Detta ar en fantasiersattning som funnits i bokforingen och redovisats och skrivits pa av styrelsemedlemmarna. Wanja har haft till uppgift att tillvarata LO pensionarernas pengar och det har hon inte gjort.
  Nu sprattlar hon sager sig ha blivit grundlurad men faktum kvarstar att hon ar ansvarig for forlusten .
  Det hon haller pa med just nu ar fordrojning,dimridaer och undanflykter. Patetiskt.

  SvaraRadera
 8. Fann viss irriterad underhållning i Wanjas ursäkt med att hon inte var en professionell styrelsemedlem och att hon därmed inte kan lastas så mycket om hon gör fel. Men om man får så mycket ersättning för det som hon har fått, måste man inte då räknas som ett proffs och därmed ta samma ansvar?

  SvaraRadera
 9. Särskilt runt LO duggar skandalerna tätt. LO-ledningen förefaller okunnig. Redan att ordföranden sätter sig i 24 styrelser är givetvis en signal; hon missköter det mesta. Till och med i en så känslig styrelse som Aftonbladets slår hon sig ner som vice ordförande! Där har hon tydligen, utan styrelsens vetskap, begärt att chefredaktören ska sparka två profilstarka politiska reportrar; Lena Mellin och debattledaren Lotta Gröning.

  SvaraRadera
 10. Anonym, jag hoppas att pressen rotar i det där med Wanjas försök att få Mellin och Gröning sparkade - för om det stämmer är det en betydligt större skandal än hennes schabblande i AMF-styrelsen.

  SvaraRadera
 11. Jamen, varför detta intresse bara för Wanja Lundby-Wedin.
  Göran Tunhammar var ju både ordförande i styrelsen samt satt i ersättningskommitten.

  SvaraRadera
 12. En jättefin blogg du har för övrigt

  SvaraRadera
 13. Helena, du har förstås en stor poäng. Men vad jag vet kom Tunhammar från näringslivet och har aldrig klagat på höga VD-löner. Wanjas problem är hennes hyckleri.

  Och tack för dina vänliga ord :)

  SvaraRadera
 14. Hm...När jag funderat vidare på AMF så har jag kommit fram till att jag nog tycker att hela styrelsen borde avgå.

  SvaraRadera
 15. Helena, jag är böjd att hålla med dig. Något gick väldigt fel med den styrelsen och de har allihop deltagit i desinformationen, så de kan lika gärna gå. För att AMF ska få till en frisk nystart.

  SvaraRadera
 16. " Dessutom var VD:ns pension och ersättning redan från början skyhögt över vad Wanja borde tolerera. Det försöker styrelsen slingra sig runt genom allt detta tal om fyllnadsbetalningen. "

  Du menar alltså att det avtal som slöts 1998 inte skulle ha tecknats?
  Det var ju det förmånsbaserade avtalet som verkar ha gett ca 40 miljoner i pension.
  Det var ju 4 år innan det framkom att Barnevik fick 900 miljoner i pension.

  Förmånsbaserade pensioner var ju på den tiden inte ifrågasatta. Ingen såg problmet med de galopperande VD-lönerna som skattereformen 1991 startade.

  SIF avskaffade ju det systemet först 2007 medan LO var betydligt tidigare.

  Själv önskar jag att jag hade placerat mina privata pensionspengar hos AMF i stället för hos Skandia. Det hade gett mig 350 000 kr extra.

  Vattenfalls Josefsson har väl en liknande uppgörelse. Men det är väl enkelt att ändra .. eller?

  SvaraRadera
 17. Anonym, jag har för mig att det där med groteska bonusar och andra VD-ersättningar satte fart redan under yuppie-eran på 1980-talet. Det var vansinne från början.

  SvaraRadera