torsdag 9 april 2009

Inget IPRED i Frankrike - ännu


I Frankrike förbereddes en motsvarighet till IPRED, som på några punkter var ännu strängare – men nu har franska nationalförsamlingen röstat nej, så det blir inget. Den tågan hade man velat se hos svenska politiker.

Frankrikes president Sarkozy har drivit på för tuffa lagar mot fildelning, men nu gick han på pumpen. Mot all förväntan sa nationalförsamlingen, den franska andra kammaren, blankt nej till lagen, som bland annat skulle innebära att fildelare stängdes av från hela internet.

Just det sistnämnda lär vara det som nationalförsamlingen mest var emot. Att låsa ute människor från internet är i vår tid en ohygglig inskränkning på deras liv, fullt jämförbar med att sätta dem i fängelse.
Dessutom är internet det fria ordets estrad, så att förbjuda människor tillgång till det är som att tysta dem och vägra dem den grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheten.

I upplysningens och revolutionens hemland Frankrike är det förstås särdeles stötande. Voltaire skulle spinna i sin grav.

I och för sig var nationalförsamlingen så gott som tom vid omröstningen. De flesta ledamöterna var frånvarande. Av de närvarande röstade 21 mot förslaget och 15 för det.
Hela nationalförsamlingen består av 577 ledamöter.

President Sarkozy ger sig inte. Hans regering ska arbeta om förslaget och presentera det på nytt om bara några veckor.

Här skriver Aftonbladet, DN och Svenska Dagbladet om nationalförsamlingens beslut.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

3 kommentarer:

 1. härligt med en vättig människa som tar upp detta. Känns bara lite tråkigt att Sarkazy tänker försöka igen fast det röstades nej. Känns så fel att han tänker göra så och gå "bakvägen". lite som sverige. Tack för att du tog upp det.

  SvaraRadera
 2. Sarkozy brakar på med sitt maktspråk. Det kan bara leda till en Pyrrhosseger. Han utmanar parlamentet.
  Det har blivit högsta mode inom EU att ordna omröstning efter omröstning tills man får det resultat man vill ha.
  En parodi på demokrati.

  SvaraRadera
 3. På Kulturspegeln.se kritiserar vi IPRED mest hela tiden för att det är ett bakåtsträvande lagförslag när man använder tricket att skämma folk snarare än att jobba med positiva styrmedel så att man stimulerar människor till att ändra sina vanor till att vilja betala.

  Stimulera artister att satsa på mindre bolag som ger mer av pengarna till artister som kan producera mer kultur snarare än att EMI och de andra kapar åt sig 80% eller mer av försäljningen.

  Frankrike kommer att göra som i Sverige, men kommer att införa en lag som är till för att skrämma folk... i Sverige skulle vi kunna skaffa oss ett otroligt musik, film och kulturexportövertag genom att kreativt skapa en industri som styr snarare än att som i Frankrike skrämma invånarna till lydnad... visst ja, vi var visst före dom...

  SvaraRadera