måndag 6 april 2009

Wanja sitter kvar - nu blir det storm


Den envisa åsnan ger sig inte. Wanja Lundby-Wedin har just meddelat att hon stannar kvar som LO-boss. Hon får sin styrelses stöd. Kontentan är att LO-styrelsen tycker att Wanjas position är viktigare än hela arbetarrörelsen – en absurditet som förmodligen kommer att kosta socialdemokraterna nästa val.

Där har vi överheten i ett nötskal. Wanjas kamrater, de flesta lika privilegierade som hon, tycker att inget är viktigare än kamratens väl – likgiltiga för det uppdrag hon faktiskt har och de mängder av medlemmar hon ska representera.

De har krystade argument, som allihop går ut på att hon är oskyldig och att hon är så viktig för LO:s fortsatta arbete, som om ingen annan i hela LO skulle klara det.

Kostnaden för LO och hela arbetarrörelsen kommer att bli skyhög för detta svek av Wanja och hennes styrelse. Hur kan de alls inbilla sig att deras beslut är värt priset?
Hur kan hon själv ha mage att tycka att just hon är så betydande för rörelsen att det viktigaste nu är att hon sitter kvar?

Det är en arbetarrörelse som har lämnat arbetarna långt bakom sig. Det är en grädda som sitter och biter sig fast i sina privilegier, men som har lämnat alla ideal.
Det är med andra ord en mentalitet som inte har ett dugg emot väldiga löner, pensioner och bonusar, eftersom de anser sig själva ha rätt till dem.

Nu blir det storm
Det kommer att gå åt fanders för Wanja, förmodligen också för LO-styrelsen. Socialdemokratiska partiet måste ta strid mot LO i denna fråga, annars är de chanslösa i nästa val. Wanja måste gå. Frågan är vad resten av LO-styrelsen ska göra.

Ett ytterligare hotmoln är vad pressen kommer att gräva fram när det gäller AMF och andra styrelser Wanja suttit i, samt tveksamma löne- och pensionsavtal som höga LO-medarbetare fått.
Det blir en manisk granskning nu, och sista ordet är verkligen inte sagt ens om AMF-skandalen, där Wanja uttalat sig bestämt redan innan revisorernas rapport föreligger.

Vad som inte framkommit i presskonferensen är den långa tid det föregående LO-styrelsemötet tog. Sju timmar. Det visar att styrelsen inte alls var så överens som de vill framställa det nu. Det har varit skarpa och envetna förhandlingar bakom kulisserna, förmodligen fyllda av såväl hot som löften.

Och sagan är inte slut ännu. Det måste LO-styrelsens ledamöter förstå. Detta är inget annat än ett utspel – och ett synnerligen olyckligt sådant, för att inte säga korkat.
LO-ledningen avslöjar att de värderar galet i en stund av kris. Det kommer att stå alltmer klart i den kommande stormen.
Och frågan är om LO kan klara ovädret utan en vilja till mycket radikala omvälvningar i borgen – såväl vad gäller dess ledning som dess politik.

Här skriver DN, Aftonbladet, Sydsvenskan, Expressen, GP och Svenska Dagbladet om presskonferensen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

13 kommentarer:

 1. Jag tror att det är Monas inblandning som räddat WLW för den här gången, även om det säkert skedde oavsiktligt. LO var helt enkelt tvungna att visa sig oberoende. Nu kommer de att gå till attack på första maj och måla upp bilden av en fientligt inställd borgerlig press som vill åt dem.
  Typiskt sektbeteende.

  SvaraRadera
 2. Frågan är om de alls törs visa sig på första maj. De kanske vinkar till demonstrationstågen från limousinerna...

  SvaraRadera
 3. De törs! De hittar alltid någon annan att skylla på.

  SvaraRadera
 4. Hon ryker i morgon! Kan undra vilken planet hon lever på?

  SvaraRadera
 5. Nu går skam på torra land !

  Medlemmarna måste gå samman och diskutera möjligheterna att avsätta/byta ut sina förbundsordförande för hela högen är ju KORRUPTA ! Dom uttalar sitt stöd till Vanja-Korrupt ! Det är ju inte klokt alltihop ! Vad är detta ?

  Hela LO och Fack-farsen är ju korrumperade, nä det är snart dags att packa sin väska och flytta från Sverige, det blir bara värre och värre,det finns ingen framtid eller framtidstro kvar, fy…..
  Stackars våra barn som ska växa upp i detta land, hu….

  SvaraRadera
 6. De är helt enkelt närmare vänner till varandra och andra mäktiga än till sina medlemmar.

  SvaraRadera
 7. Micke: Det var precis den slutsatsen jag drog för några år sedan. Jag bor sedan 2004 i Chile...

  SvaraRadera
 8. För övrigt lär det bli Mona som får ta sin Mats ur skolan.

  SvaraRadera
 9. Håller med i analysen av hur det fungerar i dessa organisationer. Det är inte borgerligheten som smutskastar denna gång (media som vanligt) men det är mdlemmar som är mst förbannade. Läst på många borgerliga bloggar att de verkligen hoppas att Wanja sitter kvar, man kan undra varför, ha, ha.

  Nä, det är som Anders Isaksson skrev i sin bok "Den politiska adeln" det är vår nya adelsklass vi ser nu. Kan rekomendera boken förresten.

  ""Hela LO och Fack-farsen är ju korrumperade, nä det är snart dags att packa sin väska och flytta från Sverige,""

  Äääähh...förstår inte slutsatsen här? Skall alla som är kritiska flytta från Sverige eller skall vi försöka förändra sakernas tillstånd? Chile t.ex. är väl kanske ännu mer korrumperat, vad vet jag. Tendensen att vi får en ny adelsklass finns sannolikt i alla västerländska nationer och något man måste påverka i sitt hemland. Sverige är mitt fucking hemland, jag flyttar INTE, jag försöker påverka. Vem har sagt att man måste rösta på dessa demokraturens kreatur? Fel slutsatser tycker jag.

  Förövrigt skulle jag vilja länka denna artikel från min ödmjuka blogg, om det är OK. Jag påpekar naturligtvis att vi nödvändigtvis inte delar politiska uppfattningar i övrigt.

  SvaraRadera
 10. Robsten, självklart får du länka! Det behöver du inte fråga om, för jag tycker inte att jag bestämmer över det :)

  Tack för boktipset. Jag har också under väldigt många år tyckt mig se hur politikerna alltmer blir som en adel, där makten går i arv.

  Det är ett uttryck för klassamhället. De som är i toppen har som främsta mål att sitta kvar där och sko sig allt vad de orkar.
  Bara några få människor som hamnat i pyramidens topp förmår fortsätta vara idealister. Wanja är uppenbarligen inte en av dem.

  SvaraRadera
 11. Wanja säger att hon har medlemmarnas föetroende! Mig har ingen frågat.

  SvaraRadera
 12. Alla rörelser som prioriterar kollektivet får förr eller senare en elit som i kraft av att ha skådat ljuset anser sig har rätt att tala om hur andra människor skall leva sina liv och bli försörjda av dessa. Det må vara religiösa idéer eller världsliga såsom kommunism, socialism, nazism, fascism.

  Alternativet är endast att individens frihet prioriteras så att fria människor kan samverka på frivillighetens grund. Men i Sverige begränsas människors frihet genom att de görs ekonomiskt osjälvständiga genom för hög beskattning.

  goran

  SvaraRadera
 13. Goran, du resonerar knivskarpt. Jag tror i och för sig att det finns många sätt att begränsa människors frihet, men nog är beskattningen och myndigheternas beskyddarattityd en utpräglat svensk metod.

  Dessutom har vi en tradition av fientlighet mot individualistisk mentalitet. Svensken ska inte avvika ett dugg, utan viga sitt liv åt att bli som överheten begär.
  Det är lite som om vi alla vore munkar i ett kloster.

  SvaraRadera