måndag 20 april 2009

Pressen gnäller över att piratpartiet växer


Direkt efter domen mot The Pirate Bay fick piratpartiet en flod av nya medlemmar. Det har föranlett en del sura kommentarer i pressen – vilket bara bevisar dess förakt för de demokratiska värdena.

Tidningarna beskriver piratpartiets nya medlemmar som om de blott vore fildelare som vill fildela ifred. Den förringande klyschan om “gratis är gott” upprepas ständigt i debatten, som om internetgenerationen vore inget annat än snattare.
Man undrar med vilken fenomenal glömska pressen har betraktat bloggosfärens intensiva debatt om FRA, IPRED och rättegången mot The Pirate Bay.

Enfrågeparti
Det talas också om enfrågeparti. För inte alls många år sedan sades detsamma om miljöpartiet. Det kunde egentligen sägas om vilken politisk ideologi som helst, eftersom de alla bottnar i ett bestämt principiellt ställningstagande.
Det går sannerligen att bygga en komplett politik på mindre än frågorna om yttrande- och informationsfrihet.

Den demokratiska processen har under sin korta historia visat ungefär samma förlopp varje gång: en fråga väcker politiskt engagemang, som leder till politisk aktivitet och förändring.

Internet är den största revolutionen någonsin för yttrandefriheten. Samhällets etablissemang reagerar som förväntat – med strävan efter kontroll, censur och restriktioner. Piratpartiet är ett exempel på en politisk kamp mot denna reaktion.

Om de etablerade riksdagspartierna fortsätter att bekämpa de folkliga friheter som internet öppnat, då är det både rätt och riktigt att piratpartiet växer i medlemstal och inflytande.
Politiker förstår till syvende och sist blott röstetal. Och det är alldeles riktigt. Så vi får se hur rösterna faller i nästa val.

Men innan dess kommer gammelmedia och andra makthavare att försöka avfärda piratpartiet av det ena eller andra skälet, som om det vore de befintliga partiernas sak att bestämma vilka nya partier som har existensberättigande.
Räkna därför med en hel del smutskastning, i synnerhet som varken politikerna eller gammelmedia har lärt sig det där med netikett.

Aftonbladet skriver här och här, DN här och här, Svenska Dagbladet här, om piratpartiets framgångar.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

20 kommentarer:

  1. Att bli medlem i Piratpartiet är samma sak som att bli medlem i en grupp på Facebook. Alltså ganska intetsägande. Ett medlemskap i Piratpartiet är inte mer engagerande än att skriva på en protestlista. På nätet!

    Era medlemmar är därför inget mer än siffror på en skärm. Andra partiers medlemmar är kött och blod. Som betalar varje år för att visa sitt engagemang. Det är en j*vla skillnad.

    SvaraRadera
  2. Anonym, jag är inte medlem i piratpartiet.
    Det är väldigt lätt att gå med i vilket parti som helst - det är inte precis så att de tycker att de har för många medlemmar...

    Du borde kunna se att de frågor som piratpartiet driver engagerar väldigt många - annars hade de inte fått några medlemmar, hur lätt det än vore att gå med.

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym!

    Varje vecka träffas massor av pirater AFK ute i landets alla lokalavdelningar. I helgen samlades tusentals av dem på demonstrationer runt om i landet. Så nog är pirater riktiga partimedlemmar av kött och blod.

    Just nu sitter jag här med en mejlklient som är helt igenkorkad av mejl från nyblivna pirater som inte bara blivit medlemmar, utan som också valt att kryssa i att de vill bli aktiva medlemmar. Dvs, att de står redo och stampar, redo att dela ut flygblad, demonstrera, skriva insändare och mycket annat sådant arbete som våra aktivister är mycket bra på.

    Jag ser inget självändamål i att göra det svårt för människor att engagera sig i ett politiskt parti. PP vill att det ska vara lätt och engagera sig. Just nu har vi så många entusiastiska nya medlemmar att det är ett problem att kanalisera all deras entusiasm. MEN det är ett kärt lyxproblem som vi är mycket glada för att vi har. Och inom kort kommer alla dessa nya medlemmar att ha funnit sig tillrätta och hittat det sätt som de bäst kan bidra på.

    Det stämmer att vi inte har någon obligatorisk medlemsavgift, men vi får årligen in donationer som motsvarar en medlemsavgift på omkring 80 kr per medlem och donationerna ökar månad efter månad. Våra pirater behöver inte betala, men många av dem gör det i alla fall, för att de vill.

    Vänliga hälsningar,
    Anna Troberg
    Andre vice ordförande, Piratpartiet

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym - det är precis lika enkelt att gå med i de flesta andra partier som det är att gå med i PP. Förra året fick Miljöpartiet in 68 nya medlemmar, för PP tar det fyra minuter, ungefär. Det tyder på något stort. Att dissa detta är att dissa hela den demokratiska processen.

    SvaraRadera
  5. Det där med att det är så lätt att gå med i piratpartiet är ett argument som också syns mycket i pressen. Nonsens. Det är ju bara bra om man smidigt kan gå med i ett parti - det är ju ändå inte så att man gör det utan att först ta ställning.

    SvaraRadera
  6. Jag kollade några andra partiers hemsidor. Där kan man också gå med direkt på nätet - mot en liten avgift som antingen betalas med en gång eller senare. Typ 100 kronor.
    Ska den hundralappen göra skillnad på engagemanget? Knappast.

    SvaraRadera
  7. Funderar på att gå med i piratpartiet nästan. Så sjukt irriterad över IPREDlagen och domen över pirate-bay-grundarna!

    Läs mer utförligt på http://ladygreen.blogg.se/

    SvaraRadera
  8. Kalle Kula är medlem i Piratpartiet:

    http://www.politikerbloggen.se/2009/04/19/15390/

    Hur många fler Kalle Kula finns det?

    SvaraRadera
  9. Till anonym. Jag var halvt om halvt aktiv i SSU under några år i min ungdom. Jag hölls ändå kvar som medlem i 6-7 år efter att jag "gått ur". Tjusigt kött och blod där du. Jag gick nyss med i Piratpartiet och röstade på dem i förra valet och tänker rösta på dem igen. En anledning att gå med i partiet är att åsikter om frihet på internet inte tas på allvar (som du själv visar i ditt inlägg). Då blir man förbannad. Och går med i piratpartiet för att göra en markering.

    SvaraRadera
  10. Kalle Kula raderades ur medlemsregistret innan politikerbloggen publicerade sin artikel. Bra journalistik.

    SvaraRadera
  11. Anonym. Du försöker dölja solen med ett finger... Registreringen du talar om är uppenbarligen gjord av piratpartiets motståndare, och borde alltså snarast till deras nackdel. Om inte annat säger den något om deras desperation.
    Om vi ska tala om fuskmedlemmar bör SSU nämnas först. Hur många tiotusen falska medlemmar var det nu de höll sig med? Inte heller de andra ungdomsorganisationerna har varit dåliga på att hitta på fuskmedlemmar, generellt sett.

    Det är fint att lite på avstånd följa yttrandefrihetens dynamik så här på lite avstånd (jag befinner mig i sydamerika). Etablissemanget är ett gäng bortskämda typer som har levt gott på ärvda ideal och tidigare generationers offer. De gör samma högmodiga misstag som bekväma makthavare har gjort i alla tider: lägger bränsle på brasan genom att vägra ta striden med sanning och ödmjukhet; istället generaliserar de, ljuger, förvränger - och retar upp! Snart sitter de där och undrar vilket tåg som körde över dem...
    Låt oss nu ta den här diskussionen ur fildelarspåret! Det handlar om betydligt mer grundläggande värden än frågan om priset på en DVD-film.

    SvaraRadera
  12. Kanske balanserar jag på gränsen med det här inlägget. Ta det för vad det är. Men alltså, är det fler än jag som känner skepsis inför kampanjen för att befria Dawit Isaak i ljuset av den yttrandefrihetsdiskussion som pågår på nätet? Missförstå mig rätt; självklart är Isaaks ärende angeläget. Men hur lätt är det inte att ge sig på en föga inflytelserik regering i Afrika jämfört med att ta itu med de närliggande och egna frågorna?
    Är frågorna alls relaterade? Ja, om Isaaks fall tjänar som alibi för att medverka till att den egna yttandefriheten undergrävs. På samma sätt som många beter sig oetiskt under en religiös maskering är det givetvis intressant för yttrandefrihetens dödgrävare att framstå som försvarare av densamma.
    Jag påstår inte att publicister generellt sätt är emot det fria ordet på internet. Men jag säger att alltför få tar det i öppet försvar, och att somliga direkt motarbetar det.

    SvaraRadera
  13. "Generellt SETT" heter det förstås.

    SvaraRadera
  14. Mattias, det ligger nog en del i att pressens i och för sig angelägna kampanj för Dawit Isaak också används som ett slags alibi för dess engagemang i yttrandefriheten.
    Den klassiska strategin inför inre oroligheter är att skaffa sig en yttre fiende.

    Säkert är kampanjen för Isaak lika uppriktig som den är berättigad, men man kunde önska att pressen uttryckte detta patos för yttrandefriheten också vad gäller internet.

    SvaraRadera
  15. Jag har mina dubier inför Isaakkampanjens effektivitet, men inser att det är klokast att sitta still i den båten. Så jag gör det.
    Men med ett öga på dem som tar mest högljutt till orda. Att somliga av dem är falska präster är jag ganska övertygad om.

    SvaraRadera
  16. Hela den här koordinerade kampanjen för Dawit Isaak som i och för sig är mycket angelägen men varför kommer den just nu och varför bara de tidningar som stått upp och försvarat vår tids största bok-skandal Gömda av Liza Marklund.

    Jag är övertygad om att det kommer att bli en jordbävning när det gäller partier och röstning nu redan till EU valet. Är det någon som sett (S) affischnamn Marita Ulvskog gjort något som helst uttalande, blogg osv osv. Vad säger det oss om demokrati synen i vårt största parti? Demokrati är inte dom utan vi allmogen!

    Piraterna är en klassisk medborgarrörelse.

    SvaraRadera
  17. just nu lite drygt 36470 medlemmar hos piratpartiet och ungdomsförbundet 15817. Gå med ni också!!

    SvaraRadera
  18. Hej,
    Jag vill tipsa om ett inlägg på Second Opinion:
    Piratpartiets starka medlemsökningar vid stora mediala händelser (snarare än vid tex deras egna aktiviteter) visar att många blir medlemmar i Piratpartiet som en reaktion mot exempelvis Pirate Bay-domen. Det blir en protesthandling att bli medlem, ett sätt att visa var man står i frågan. Gott så, detta innebär inte att Piratpartiets medlemmar är mindre värde eller på något sätt sämre än riksdagspartiernas. Men det innebär att det blir irrelevant att jämföra Piratpartiets medlemsantal med riksdagspartiernas. Piratpartiet liknar här mer en Facebook-grupp.
    http://www.second-opinion.se
    Gå in och kommentera och sprid gärna länken vidare!

    SvaraRadera
  19. Second Opinion, jag tycker inte att din slutsats är riktig. Alla partier får medlemstillströmningar när något händer som de har en markerad och uppskattad ståndpunkt om. Det är så politik fungerar.

    Nu händer det rätt sällan riksdagspartierna, för de har varit rätt sömniga - men jämför t.ex. centern och kärnkraften på 1970-talet, miljöpartiet under diverse miljöhotsscenarier eller folkpartiet när de skriade till om svenska för invandrare för några år sedan.

    SvaraRadera