söndag 19 april 2009

Fildelningen var länge det enda alternativet


I Aftonbladet har Peter Kadhammar skrivit positivt om tingsrättens dom mot The Pirate Bay. Han kör det gamla vanliga argumentet om att gratis är gott – men han glömmer att i flera år fanns inget alternativ till fildelning.

Så här skriver Kadhammar:
”Jag tror att överväldigande delen av de som använder Pirates Bays tjänster i grunden är anständiga människor som vill att musiker, filmare och författare ska få betalt för sitt arbete. Men frestelsen att ta något gratis och ostraffat är för stor.”

Men vad han underlåter att nämna är att det i flera år inte fanns något lagligt sätt att ladda ner musik och filmer.
Skiv- och filmbolagen vägrade länge att införa någon möjlighet till nedladdning av deras produkter, fast dataprogramindustrin redan hade visat att det gick – och gick att göra pengar på.

De envisades med att bara erbjuda CD och DVD, fast konsumenterna ropade efter smidigare lösningar. Det berodde förmodligen på ren slapphet hos dessa bolag, vilket också visar hur maktfullkomliga de var.

Om de hade varit piggare och tidigt erbjudit nedladding mot betalning, då hade förmodligen fildelning knappast ens sett dagens ljus – i alla fall inte växt till nuvarande omfattning.
Det är helt och hållet deras egen girighets och lättjas fel att de nu är på väg att gå i graven.

Framtiden är som den är, det konstaterar även Kadhammar:
”Inom några år betalar vi kanske nätlicens ungefär som tevelicens, en utveckling de stora skivbolagen är livrädda för eftersom det innebär mer pengar till musikerna och mindre till direktörerna.”

Där är haken. Bolagen bekämpar utvecklingen för att den hur som helst innebär att deras kontroll över marknaden minskar, därmed också deras oskäligt stora profit på upphovsmännens bekostnad.
Den saken ändras inte ett dugg av tingsrättens dom mot TPB.

Här är något av de senaste dagarnas tidningsskriverier om domen mot TPB: Aftonbladet skriver här, här, här och här, DN här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här, här, här, här, här, här, här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

7 kommentarer:

  1. Är denne Peter Kadhammar bakom flötet?

    Det jag och förmodligen många andra runt planeten laddar ned finns inte ens att köpa.
    Och kommer heller aldrig att kunna gå att köpa.

    Det är dokumentärer och DJ-samlingar med något udda musik som inte längre finns att få tag på någon annanstans än fildelningsnätverken.

    Detta på grund av att någon vänlig själ som sitter på just den samlingen har digitaliserat den och gjort den tillgänglig för andra.

    Dessa personer som gör detta gör verkligen en kulturgärning.

    SvaraRadera
  2. Dennis, det är en väldigt viktig poäng. Det var först med fildelning det blev möjligt att hitta sådan musik och sådana filmer som bolagen inte ansåg lönsamma att distribuera. En kulturgärning, sannerligen!

    När bolagen får bestämma är det bara några få skivor och filmer som ska pumpas ut till förbannelse, och allt så kallat "smalt" är bannlyst.
    Fildelningen har visat att det finns ett stort intresse för gammalt och perifert. Utna fildelning hade det aldrig kommit fram.

    SvaraRadera
  3. Onekligen! (svar på ovanstående kommentar) Kulturpaletten lär komma att bli betydligt bredare ju mer internet befriar oss från bolagens garn (även om dyra filmproduktioner framstår som ett problem i sammanhanget - där spelar onekligen bolagen en väsentlig roll i själva framtagandet). Redan sitter jag gärna och lyssnar på en iransk klassisk radiokanal istället för som tidigare, slentrianmässigt, P1:s kalejdoskop.
    Men din dumskalleförklaring av Kadhammar tycker jag trots det var orättvis, Dennis. Lite mycket begärt att han ska utgå från just din kulturkonsumtion kanske?

    SvaraRadera
  4. Hur vore det om upphovsrättsindustrin skulle svälja sin stolthet och ge upp makten att säga åt folk när och hur man ska se/höra något? Ipredator fick enligt källor 100 000 intresseanmälningar om att betala 50kr för att surfa/tanka anonymt. Detta är en av 3 kända VPN tjänster i Sverige som tar betalt för den här tjänsten. Lätt matte i det läget: 50kr * 100 000 användare * 3 leverantörer av VPN = 15 miljoner. Och detta är per månad och "bara" räknat med att 300 000 svenskar vill kunna välja själva när de vill se en film/serie eller lyssna på musik.

    Startar sedan "Hollywood" en privat torrent får skivbolagen reklampengar, vilket de beräknar till runt miljonen för en sida som är olaglig och bara har sparsamma, svårsålda platser. Artister och andra med rättigheter kan då få del i månadsavgiften beroende på antal kompletterade nedladdningar. Sedan kan man använda statstiken om vem som tankat vad, och vart den personen finns - till att rikta reklam, anordna konserter, biopremiärer osv i det området där man vet att det tas emot väl. Då slipper man garanterat tomma lokaler/salonger då fansen finns i närheten. Dessutom kan man lägga till tjänster som last.fm och imdb.com där användarna kan rekommenderas liknande musik, film, böcker, bilder osv. Detta ger ovärderlig reklam till okända och nytillkomna tillskott till marknaden.

    Piratebay har enligt domstolen orsakat industrin 30 miljoner i skador på de ca 10 år de varit aktiva. Här får de ihop det på runt 2 månader om man inte räknar med att fler kanske skulle välja ett enkelt alternativ om det var lagligt trots att det kostar lite (då Hollywood skulle kunna få ihop oerhört mycket mer).

    Ok att man inte får in lika mycket per såld skiva eller film men man slipper å andra sidan all distribution, exemplarframställning och materialkostnader (detta borde kunna ge en större rabatt än dagens 10kr/skiva om du köper från itunes).
    Om de dessutom tar priserna i euro eller dollar från början så är siten redo för internationell lansering på ingen tid alls.

    Ett ställe för allt ditt mediabehov och för bara 50kr i månaden. Bara en dröm i och för sig, så länge vissa vill ha total makt över folks vanor.
    Jag menar, vem behöver pengar 95 år efter man är död? Gravvård?

    SvaraRadera
  5. Jag vill bara tacka för dina otroligt nyanserade och insatta skriverier vad gäller Ipred, copyright och TPB. Heders!

    SvaraRadera
  6. Lisa, tack för dina vänliga ord.
    Jag är förresten imponerad av dina matskriverier, som är både kunniga och opretentiösa (en sällsynt kombination), dessutom innovativa.
    Det hade varit en fröjd att ha dig med som middagskamrat när jag var Bong.

    SvaraRadera
  7. Haha, vi hade nog bara grälat! Men tack i alla fall. Och jag följer dig med stort nöje här även om jag sällan kommenterar.

    SvaraRadera