onsdag 22 april 2009

Minst 22% av befolkningen läser bloggar regelbundet


Göteborgs universitet har tagit fram siffror på hur många svenskar som läser bloggar: 5% gör det varje dag, 17% varje vecka. Det är inga svindlande siffror, men det är inte heller en spott i Nilen.

SOM-institutet, som står för undersökningen, säger att ökningen av bloggläsare de senaste åren är väldigt liten. Men då har de inte hunnit räkna med de senaste månadernas många bloggbävningar – med anledning av rättegången mot The Pirate Bay, IPRED-lagen och så vidare.
Det är troligt att bloggläsandet har ökat på sistone, eftersom så mycket av nyhetsflödet berör internetfrågor, som många bloggar driver debatten om.

SOM-institutet hävdar också att allmänheten bryr sig ganska lite om internetfrågor – som FRA, avlyssning och fildelning. Även det kan nog ha ändrat sig på sistone.
Deras undersökning gjordes hösten 2008.

Hur som helst, vad undersökningen visar är att de unga generationerna i allt högre grad vänder sig till internet i stället för andra media när de söker nyheter.

Morgontidningarnas nätupplagor lästes 2008 av 44% av ungdomar mellan 15 och 19 (år 2000 var siffran 21%). Det var 2008 bara 31% som läste morgontidningarnas pappersutgåvor (55% år 2000).
Den trenden lär inte ändras framöver – så det är bråttom för dagspressen att hitta andra försörjningsvägar än annonser i sina papperstidningar.

Nå, om det hösten 2008 var totalt 22% av alla svenskar som läste bloggar minst en gång i veckan, då är det sannerligen inte illa. Uppemot en fjärdedel av befolkningen. Och fler torde det bli. Bloggosfären är fortfarande bara några år gammal, så den har knappt kommit ur blöjorna.
Gammelmedia å andra sidan står med minst en fot i graven.

Här skriver DN om undersökningen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

  1. Hur ska man göra med författare som aldrig dör: Ron L Hubbard och Kim il Sung till exempel? Vad gäller den förstnämnde så kommer det att bli kris den dag upphovsrätten på hans verk går ut, eftersom de efterlevande nog kommer att processa hårt och hävda att han fortfarande lever. Även i det senare fallet är det så att Nordkoreas fader aldrig kommer att dödförklaras.

    SvaraRadera
  2. Anonym, jag antar att din skojfriska kommentar egentligen var ämnad för detta inlägg:
    Rätt till döden räcker

    SvaraRadera