måndag 13 april 2009

Ipredkoll varnar när man håller på att bli rättsfall


Det bubblar av kreativitet på internet för att motverka IPRED-lagen. En sådan nyhet är Ipredkoll, där man kan ange sitt IP-nummer och få veta om det dyker upp i något domstolsärende. Civil olydnad i rättvisans tjänst.

IPRED-lagen är tänkt att fungera så att man blir identifierad och spionerad på – av privata bolag – utan att få veta om det. Det är inte rimligt. Men på Ipredkoll.se kan man registrera sitt IP-nummer och sedan få besked per epost om det dyker upp i något domstolsärende.

Det är inte bombsäkert. Informationen bygger på vad engagerade frivilliga luskar fram genom att kolla domstolshandlingar i IPRED-ärenden och så vidare. Ju fler som deltar i den spaningen, desto mer täckande blir dess resultat.
Det är dessutom helt lagligt – än så länge – eftersom dylika domstolshandlingar är offentliga.

Så om du surfar på internet med ett fast IP-nummer, se till att registrera det hos Ipredkoll.se.
Jag tvivlar på att det fungerar för dem som får ett nytt IP-nummer tilldelat varje gång de kopplar upp sig på internet (dynamisk IP), men de jobbar på saken. Om du inte vet ifall du har fast eller dynamiskt IP-nummer kan du t.ex. besöka Ipredkoll.se vid olika tillfällen. På deras hemsida visas det IP-nummer du har när du besöker dem.

Ipredkoll.se är på väg att flyttas över till Piratbyråns webbsite, men det innebär inte att dess adress eller funktioner ändras.

Här skriver DN om Ipredkoll. Läs även andra bloggares åsikter om , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar