söndag 19 april 2009

Söndagsparty i förvirringens tecken


Ikväll var det premiär på Filip & Fredriks nya underhållningsserie – Söndagsparty, en talkshow sänd från New York. Det är en dröm som går i uppfyllelse för dem, vilket märktes på hur väldigt uppspelta de var, även för att vara Filip & Fredrik. Och det vill inte säga lite.

Programmets nittio minuter var tidvis närmast kaotiska, när filmade buskisinslag varvades med ivrigt direktsänt pladder. F&F uppträdde med den euforiska brådska som man annars bara ser hos barn när de öppnar sina julklappar.
Så brukar de vara, men denna gång i kvadrat.

De strävar efter att göra talkshow, och för den saken befinner de sig sannerligen på klassisk mark. Även deras tidigare underhållningsprogram på Kanal 5 har lånat mycket från den form som odlats fram genom Johnny Carson, David Letterman och Conan O’Brien. Sketcher, kända gäster, lite musik och mycket spontanitet.

Trots att detta var deras första Söndagsparty anar man att de redan fått fatt i ett slags röd tråd, som säkert kommer att framstå tydligare för varje ny söndag. Det är framför allt den där frispråkiga öppenhjärtligheten som går fram så tydligt i TV. Den känns frisk även när de flesta idéerna är rätt förutsägbar skåpmat.

Absint och sex
Sålunda var det skoj när diverse skvaller om vad Marilyn Manson hade för sig i sin loge fick F&F att oroa sig för hur han skulle bete sig som gäst. Han värmde upp genom att dricka absint och ha sex.
Sedan visade han sig till allas förvåning vara den mest sansade av dem, inklusive en uppspelt Jonas Gardell.

Jonas är något av samma typ som F&F, så där saknades den kontrast som skapar talkshowers dramaturgi. Han smittades dessutom tydligt av värdparets barnsliga förtjusning.
Marilyn Manson göt olja på vågorna, utan att för den skull bli ett dugg tråkig. Det var bara märkligt – säkert också för honom – att han av alla skulle vara den som framstod som sansad.

Det var dessutom tålmodigt av honom, eftersom han i all röran inte fick särskilt många frågor – och ingen alls om sin nya skiva och stundande världsturné. Den missen är en stor faut-pas i talkshow, där gästerna ofta kommer bara av den anledningen att de kan göra reklam för sin nästa film, skiva eller vad det kan vara.

Anus
Men premiären får vara full av fadäser, det är dem förlåtet. Jag tror att de redan nästa vecka har stramat åt konceptet den aning som behövs och även får sina intervjuer att glittra på det varma och hejdlösa sätt som är deras kännemärke.
De kommer även denna gång att prestera TV som är så frisk och pojkstrecksaktig att man har kul trots kedjan av banaliteter.

Förresten lyckades Marilyn Manson, sin vana trogen, ändå ställa allt på ända när han vände på F&F-leken med “Bra” och “Anus”, som de kört med hur länge som helst. Manson sa genast att han gillar anus, så han använde orden omvänt i sin betygssättning.
Det var hans bidrag till den allmänna förvirringen.

Här skriver Aftonbladet (även här, här, här, här, här och här), Svenska Dagbladet, Expressen och DN om Söndagsparty.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

7 kommentarer:

 1. du är lika bra på att uttrycka dig som.......Linda Rosing är på att vara djup och intressant

  SvaraRadera
 2. känns som rätt analys..
  hoppas det tar sig, synd på alla miljoner annars.
  Det känns som om mycket gått förlorat sedan High Chaparall, värme..nyfikenhet..ödmjukhet..
  förmåga att ta in andra...mm.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte faktiskt inte alls om programmet "söndagsparty" och jag brukar gilla deras program. De brukar vara ganska stressade när de babblar men i det här programmet var de faktiskt överdrivna.

  De borde ha ställt intressantare frågor till marilyn manson o jonas gardell.

  Orkade inte se hela programmet heller...

  SvaraRadera
 4. DET VAR HEMSKT! kom igen... dom försöker göra en talkshow... det hade varit mer intressant om dom gjort något annat än att härma de klassiska talkshows i usa.
  1, Dom hade ingen kontroll över något som hände, vare sig av situationer och gäster
  2, Det var för "försvenskat" och pinsamt och titta på. IN SWEDÖN WE DO SAMTING THAT IS CALL BRA ELLER ANUS...
  3, Bandet sög, lät som nån motionsdans kväll med dansband
  4, för stimmigt och ingen struktur. dom borde nog träna och lära sig lite om amerikansk talkshow tv innan dom kommer upp i några höjder. som leno, o'brien eller fallon...
  5, dom är ju inte ens roliga. det ända dom kan göra är att prata snusk och skvaller och skämta på andras bekostnad... som talkshow host är det så mycket som möjligt man försöker att undvika dessa områden. titta på obrien, han vet verkligen hur man använder de områden.

  det funkar kanske i kanal 5 där man kan klippa och säga vad som helst... men i amerikansk talkshow är nog det alldeles för stor konkurrans för filip och fredik.
  they suck ed fuck s

  SvaraRadera
 5. Jag tvivlar på att de inbillar sig att kunna komma in på amerikansk TV med sin talkshow. Där råder helt andra krav...

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte det var rörigt denna gång också men är helt övertygad om att det kommer att bli bättre framöver.

  SvaraRadera
 7. Jag missade kvällens avsnitt. Är det värt att fånga reprisen, om det blir någon?

  SvaraRadera