måndag 6 april 2009

Det är bara att erkänna


Wanja Lundby-Wedin har bitit sig fast, men kommer förmodligen redan idag att ge upp och avgå. Vi får se. Under tiden vi väntar: hur kunde hon klanta sig så genom hela skandalen?

Aftonbladet sammanfattar Wanjas tabbar i tre punkter:
1 Hon höll sig undan (i början)
2 Hon skyller på andra
3 Hon behöll fel uppdrag


Allvarligast är definitivt punkt 2. Hon vägrar att uppriktigt och helhjärtat medge att hon har gjort fel. I stället påstår hon att hon har blivit lurad och förd bakom ljuset.

Det håller inte. Makthavare går numera kurser i hur de ska hantera media i krissituationer. Där är alltid första och viktigaste läxan: erkänn, utan reservation och ursäkter.
Om du erkänner rakt av kommer andra att vara benägna att ursäkta dig – men om du själv börjar med att ursäkta dig är det ingen annan som gör dig den tjänsten. Tvärtom – då letar de efter sprickor i dina undanflykter.

Stålmannen
Hur kan Wanja ha handlat så klantigt? Det kan bara bero på att hon är bortskämd med makten efter så många år vid den. Hon har intalat sig att hon är Stålmannen – glömsk av att även han har sina svagheter.
Wanja har mött sin kryptonit. Eftersom hon inte kunde tänka sig att det kunde hända står hon kvar där i dess strålning och tynar bort.

Makthavare gör ofta precis samma tabbe. För att makt korrumperar.

Idag läser hon av alla stämningar – i media, LO och det socialdemokratiska partiet. Hon kommer att avgå, för det kommer att krävas av henne – alltmer och i allt hårdare ordalag tills hon lyder. Wanja är så envis att hon inte kravlar undan kryptoniten förrän hon inte har krafter kvar att göra något annat.
Det blir ett nesligt uttåg från LO-borgen.

Aftonbladet skriver här, här, här och här, DN här, här och här, Svenska Dagbladet här och här om Wanjas kris.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

7 kommentarer:

 1. Nar Wanjas underlatenhet kostade LO pensionarerna mangmiljonbelopp uttalade Mona Sahlin sitt oreserverade stod for henne trots att revisiorernas utredning inte var klar och hon omojligt kunnde veta om Wanja gjort nagot fel .
  Nar nagra dagar senare opponionssiffrorna rasade var Mona Sahlin snabb att fordomma Wanja som ansvarig for detta och kravde hennes avgang.
  Mona Sahlin brydde sig inte om nar LO medlemmarnas pensionspengar forslosades men nar opponionssiffror rasade vilket hade betydelse for hennes egen position da vart Wanja plotsligt den skydldiga och maste avlagsnas.
  Ett hyckleri av stora matt eftersom det ar Mona Sahlin som egenhandigt kvaddat Socialdemokratiska partiet och siffrorna var urusla langt fore AMF affaren.
  Det ar Mona Sahlin som skall sparkas.

  SvaraRadera
 2. Eller båda två :)
  Mona var också dåligt tränad i mediahantering, uppenbarligen. Å andra sidan körde hon solidaritetsgrejen: Att först visa tillit till en kamrat i rörelsen, för att därefter med sorg kunna säga att tyvärr visade det sig att personen svek förtroendet.
  Det är ett knep för att verka bry sig.
  Politiker är fulla av knep, men rätt tunna på ideal.

  SvaraRadera
 3. Det handlar ju inte om att Wanja skall bort eller ej; det handlar om att våga ta diskussionen om att MONA SAHLIN skall bort. Hon har förstört och förstör så mycket för socialdemokratin med sina barnsligheter, undanflykter och bortförklaringar, att utan hennes direkta avgång kommer vi att få vänta länge på en vänsterregering med Socialdemokraterna i ledningen !!!
  Ta denna diskussion i partiet NU, så kanske skadan går att reparera i tid inför valet !!!
  Mona - avgå nu !!!
  /// Petrus

  SvaraRadera
 4. Bara medlemmarna kan avsätta mig, säjer onkel Wanja, megabopp Ceaucescu själv.

  Förlåt, med det kan de faktiskt INTE.

  Däremot: de kan själva "avgå".

  Massflykt ur LO!

  Enda vägen ur Förnedringen.

  Själv gick jag ur för 20 år sen. TCO.

  Jag är gammal klubbordförande i ett LO-förbund (preskriberat nu), och kan köret mycket grundligt inifrån. Då var det inte fullt så illa, men, förfallssymtomen fanns där bara alltför tydligt, och jag fick själv betala dyrt för eget övermod; och det var BARA rätt åt och nyttigt för mig. Man måste veta sjufalt hut!

  - Peter Ingestad

  SvaraRadera
 5. – Jag känner att jag har ett stöd, men det är klart att mitt förtroende är naggat i kanten bland medlemmarna. Att lämna nu skulle jag inte göra av egen kraft.

  Detta är Ren smörja. Jag tror ärligt aldrig Wanja kan har gjort bort sig i livet, varken som barn eller vuxen. Antingen det eller så har aldrig någon sagt det till henne.

  Hon visar bara tecken på att hon är inte medveten om vad som pågor, varken vad hon gör eller vad andra tycker om henne.

  SvaraRadera
 6. Och vad bli Monas nästa genidrag, time-out, kanske?

  *håller andan*

  SvaraRadera
 7. Wanja har målat in sig i ett hörn - med kryptoniten.

  SvaraRadera