torsdag 16 april 2009

Sex får inte vara olagligt för minderåriga


Det är svårt att vara politiskt korrekt. En åklagare vill åtala dem som skriver ut p-piller till flickor under 15. Annars är det medhjälp till våldtäkt, menar han. Principen är tydligen att unga flickor aldrig vill ha sex själva.

Svensk sexualmoral har blivit riktigt hysterisk. Till skydd för barnen betraktas i lagens bokstav all sex med minderåriga som våldtäkt eller i alla fall övergrepp. Det kom med sexualbrottslagen 2005 och var ämnat att försäkra hårda straff för vuxna som förgriper sig på minderåriga. Domstolen skulle aldrig behöva reda ut om det var sex i samförstånd eller ej.
Redan det är egentligen kusligt, om än i vissa sammanhang förståeligt.

Men följden blir, enligt vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand, att all sex med någon under 15 är olagligt övergrepp – även om partnern är lika ung. Därför är det medhjälp till brott om någon skriver ut preventivmedel till så unga personer.

Våldtar varandra?
Här blottas hyckleriet i den politiskt framhetsade lagstiftningen. Människor under 15 förutsätts aldrig vilja ha sex. Hur det än sker är det ett slags våldtäkt. Det innebär att om två 14-åringar har sex så våldtar de i själva verket varandra.
Hur går det ihop?

Det dräller av flickor som kommit långt in i puberteten innan de fyller 15 – faktiskt torde det vara en övervägande majoritet av dem. Med könsmognaden kommer könsdriften. Därför är det minst sagt troligt att de önskar ha sex, om än självklart på helt egna villkor.
Lagar som begränsar deras möjligheter till ett sexliv eller gör det onödigt riskabelt för dem är en björntjänst.

De senaste decennierna har vi sett en stigande hysteri gentemot sex från det offentliga samhället. Jag tvivlar på att ett sådant förbudstänkande, om än aldrig så välmenande, gör mer nytta än skada.

Vi måste utgå ifrån att sex normalt är något positivt, och rätta våra lagar därefter. Vi vill komma åt missförhållandena, men inte sabotera unga människors väg till en glädjande och njutninsfull sexualitet – ett av jordelivets förnämsta glädjeämnen.

Aftonbladet skriver här, Svenska Dagbladet här, DN här och här om p-piller för minderåriga.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

48 kommentarer:

 1. Läs lagen innantill här så ser du att Hammarstrand har fel.

  SvaraRadera
 2. Jag läste en fin kommentar på aftonbladet att åklagaren även borde anmäla Systembolagets VD. Det måste ju vara medhjälp till rattfylleri som de sysslar med :)

  Sen måste han ju också gå på alla expediter i affärer som säljer kondomer till minderåriga också.
  Är dagenefterpiller, som jag tror inte behöver recept längre, att räkna som förstörelse av bevismaterial vid våldtäktsfall då? Ska man anmäla apotekets personal?

  Det är ju en så galet tankesätt. Ja jag tror att några som inte skulle ha haft sex annars kommer att ha det om de har preventivmedel. Men jag tror framför allt att majoriteten skulle ha sex oavsett de får något skydd eller inte.

  Samma idioti i lite annan form pågår i övrigt i USA också. Där finns det fall där tonåringar har tagit sexbilder av varandra och sedan mailat dem till varandra. Polisen har fått reda på något vänster, i ett fall att föräldrarna anmälde för att lära dem en läxa, och sedan anhållit dem för producering och spridning av barnporr. "Think of the children"...

  SvaraRadera
 3. Håller förresten med Hexmaster, det står väldigt tydligt att lagen inte gäller om det är ringa ålder mellan de två deltagande. Det gör ju att det knappast i alla fall är våldtäkt och då faller hela hans argument gällande utskrivningen av p-piller.

  SvaraRadera
 4. Lysande, äntligen börjar vi säkerställa att de svenska lagarna faktiskt gäller alla! Mycket glädjande beslut! Stoppa pedofilin nu!

  / Johnny

  SvaraRadera
 5. Hexmaster, tack för länken. Det då för väl att lagen har mer förståelse, sans och måtta än åklagaren.
  Jag återger lagtexten här, för bloggläsarnas bekvämlighet:

  14 § Den som har begått en gärning enligt 5 § eller 6 § första stycket mot ett barn under femton år eller enligt 8 § första stycket eller 10 § första stycket, skall inte dömas till ansvar om det är uppenbart att gärningen inte inneburit något övergrepp mot barnet med hänsyn till den ringa skillnaden i ålder och utveckling mellan den som har begått gärningen och barnet samt omständigheterna i övrigt. Lag (2005:90).

  SvaraRadera
 6. Förresten, slås ni som jag av likheten med rättegången mot The Pirate Bay, där de anklagas för att med sin server ge andra möjlighet att begå lagbrott?

  SvaraRadera
 7. Mina synpunkter uppskattas inte av alla men jag står för vad jag tycker. Precis som du skriver så anser jag att könsdriften och möjligheten till sex kommer när man blir könsmogen, inte när man fyller 15 som lagen anser.

  Jag är medveten om att lagen är där för att skydda våra unga i samhället. En äldre person ska inte få lov att ha sex med en för ung person även om båda parter vill. Men om en 15-16 (kanske 17) åring skulle ha sex med en 14 åring. Det ser jag som helt naturligt, speciellt med tanke på att alla individer mognar olika snabbt och det kan skilja på ett flertal år i sexuell mognad från en person till en annan.

  Det gör inte handlingen till våldtäkt - där läggs ett överdrivet ansvar på omyndiga personer. Idag blir väldigt många av med oskulden vid 13-14-års ålder. Det säger väl allt om att lagen är felaktigt utformad.

  SvaraRadera
 8. Lagen kan också tolkas (om man läser paragraf sex), som att sex mellan jämnåriga är okej, men inte sex mellan en sjuttonåring och en femtonåring. Jag tycker lagen verkar öppen för ganska mycket godtycke. Nu finsn det säkert domar som säger hur lagen ska tolkas, men ändå.

  SvaraRadera
 9. Den kyska, passiva synen på kvinnlig sexualit kommer tydligen alltid att bestå.

  SvaraRadera
 10. Åldersgränser för sex.  Angola 12/15
  Canada 16/18
  Cypern 13/17
  Tunisien 20


  Fråga:
  Vad är det som gör att en 13-årig Cypriot är mer mogen än en 19-årig Tunisier?

  Svar:
  Inget, det är godtycklig lagstiftning.

  SvaraRadera
 11. Lagen verkar ju riktigt vettig, med hänvisning till det stycke som Stefan citerade. Visst är balladen om Fredrik Åkare och hans lilla fynd på lammköttmarknaden betagande, åtminstone i fullmånens ljus... Men fröken Lind var dock sjutton. Gränsen verkar vettigt dragen tycker jag - kanske till och med i lägsta laget. Med undantag för ungdomarnas eget kuckelurande - och det undantaget tycks ju vara tydligt uttryckt i lagtexten.
  DÄREMOT är jag tveksam till de medicinska följderna av p-piller till så unga kvinnor. Till kvinnor överhuvudtaget, föralldel, men jag antar att den unga kroppen är känsligare.
  När får vi ett manligt p-medel förutom det berömda kolapappret?
  Sex är sällan så okomplicerat som i porrnovellerna, tyvärr tyvärr... Det senaste är munhålecancer vid oralsex.
  Skrämselpropaganda? Trist realitet?

  SvaraRadera
 12. Sexton var hon ju förresten Cecilia... Jag skulle inte vilja vara i Fredriks paltor, inte dagen efter. Men då hör det till saken att jag själv hunnit fylla fyrtio.

  SvaraRadera
 13. Mycket bra skrivet och du belyser något som de flesta verkar glömma bort alternativt förnekar, att unga kvinnor har sin egen sexualitet och sin egen lust! Dessutom måste vi väl kunna skilja mellan samlag och våldtäkt?

  SvaraRadera
 14. Anders_S, jag håller med dig om det vanskliga med detta godtycke i lagen. Sådant brukar skifta med tid och tidsanda.
  På det sena 1960-talet och tidiga 70-talet rådde en väldigt bejakande inställning till sexualiteten, nu är det en helt annan femma.

  En lag som ger utrymme för tolkning blir alltför oförutsägbar: vad som ena dagen är helt Ok kan nästa dag (exempelvis på grund av någon mediastorm) bli helt förkastligt.

  Lagar måste vara skrivna så att det i förväg lätt ska gå att veta vad som är lagligt eller olagligt. Att en vice chefsåklagare kan göra denna märkliga tolkning visar att så inte är fallet med just den här lagen.
  Eller så vill han bara göra något slags politiskt utspel. Åklagare nu för tiden är ofta rätt heta på den gröten.

  SvaraRadera
 15. Daniel, jag håller med dig. Detta är ännu ett exempel på den gamla vansinniga inställningen att kvinnan bara motvilligt ägnar sig åt sex och inte mår bra av det.
  Här är samma idé applicerad på ungdomar, vilket är dubbelt vansinne. Är man någonsin så kåt som just när puberteten slagit till?

  SvaraRadera
 16. Tänk att de unga tjejerna inte ska få vara ifred. Självklart ska en åldergräns finnas. Massor med tjejer blir utnyttjade. Att hårddra detta som juristen gör är ju bara ett sätt att öppna upp för en lagändring så att de blir helt rättslösa mot övergrepp.

  SvaraRadera
 17. Den här juristen läser ju inte lagen rätt - han har att ta hänsyn till lagens intentioner, förarbeten, diskussionen som föregick lagen, politikers uttalanden osv - och den var att skydda unga tjejer och barn från övergrepp - inte att förbjuda dem sin sexualitet.

  SvaraRadera
 18. Om man förbjuder p-piller till flickor måste vi förbjuda kondomer till killar under 15 år som också delas ut av sjukvården gratis. Ingen tycks bry sig om ökade tonårsgraviditeter och könssjukdomar..

  SvaraRadera
 19. Detta är ännu ett exempel på den gamla vansinniga inställningen att kvinnan bara motvilligt ägnar sig åt sex och inte mår bra av det.
  Här är samma idé applicerad på ungdomar, vilket är dubbelt vansinne. Är man någonsin så kåt som just när puberteten slagit till?
  *****************

  Är man någonsin så osäker som under tidiga tonåren Stenudd. Man ska vara med i svängarna liksom under den perioden av livet, jag tycker 15 är rimligt. Annars så tror jag att tjejer visst kan ha sex i tonåring, men man ska inte sätta en för låggräns heller.

  SvaraRadera
 20. Sedan så kan måste man ha krav angående pojkar också så man inte börjar bilda sig en skev uppfattning.

  SvaraRadera
 21. Självklart ska flickor få p-piller. Så på den punkten håller jag med dig.

  SvaraRadera
 22. Förmodligen är det så med ungdomar och sexualitet som med mycket annat i samhället: information fungerar mycket bättre än förbud.

  SvaraRadera
 23. Mattias, det finns en låtskrivare, Bengt Sändh som har skrivit fortsättningen på balladen om Cecilia Lind
  Balladen dagen efter
  Visar sig att hon var lite yngre än 16... :)

  SvaraRadera
 24. Mm, jodå, jag har den i klart minne... Men det var nu Bengt Sändhs version; tillsvidare får vi väl tro på Cecilias egna ord, förmedlade genom Cornelis...

  SvaraRadera
 25. Det är inte det jag vänder mig mot - utan att det är så otroligt många älder killar och män som utnyttjar unga tjejer - särskilt tjejer som mår dåligt blir utnyttjade. Det behövs inte öppnas upp för mer av den varan. Särskilt bland jämnåriga - killarna pressar tjejerna till sex och de känner sig tvungna att gå med på det. Killarna styr och dominerar och tjejer får inte möjlighet att själva utforska hur de vill ha det.
  Det finns en stark kultur bland ungdomarna som säger att en tjej som är intresserad av sex är en hora. Så tjejer lägger band på sig långt upp i åren för att inte bli stämplade som dåliga. Så är det fortfarande och har varit i tusentals år. Det kallas patriarkat.
  Den sexuellt utmanande kvinnan är en häxa.
  Och när tjejer har så dåligt självförtroende och så lite självsäkerhet så ökar risken ännu mer för att de blir utnyttjade. Och jag tror också det kan vara anledningen att killar utnyttjar tjejer - det blir ett slags 'straff' en domptering för killar är så otroligt rädda för kvinnlig sexualitet.

  Sen är det här med testosteron - man har i forskningen kommit fram till att testosteronhalt skapas av status och makt. Kvinnor som har status och makt har höga halter av testosteron vilket ökar deras sexuella drift. Så självkänslan är kopplad till testosteronhalt.

  Mer testosteron till tjejerna alltså.

  SvaraRadera
 26. Jag menade då att utnyttjandet förekommer bland jämnåriga också - att killarna pressar tjejerna att ha sex - och att det är lika utbrett där - de är villebråd.

  SvaraRadera
 27. En kvinnas sexualitet är omgärdat av så mycket förbud, anpassning, kränkningar och ofrihet att det inte är förrän man blir äldre som man står fri. Och inte ens då - för då kommer åldersrasismen mot den åldrande kvinnokroppen. Så det är bäst att stå fri. Ung blir man nertryckt, som moder blir man nertryckt och som åldrande kvinna blir man nertryckt - och föraktet, det riktas alltid mot kvinnokroppen, som antingen används som en bruksvara eller ses ned på. Att hävda sig i det - det gäller att bli förbannad och stå på sig hela tiden.

  Och det som retar mig mest är att män alltid ställer sig och tror att det är de som har rätt att uttala sig om hur det är att vara kvinna. Det vet väl inte dom heller.
  Dom har ju aldrig varit det. Eller hur kvinnan ska vara - det bestämmer väl inte dem.

  Ja, då kommer klagokören - jamen NI tror ju att NI bestämmer över oss.

  Ja, men det är ju inte riktigt samma sak, att kvinnor är trötta på att göra allt hemarbete själv - disk, tvätt, disk, tvätt, disk, tvätt och städning städning städning och sköta barn och hem.

  SvaraRadera
 28. Det är därför kvinnor oftare lider av depressioner än män. För att de är just de-primerade - ner- och ihoptryckta psykiskt sammanpressade till att passa i en gjutform som skaver som en bur.

  SvaraRadera
 29. Nemokrati, jag tror att vad du pekar ut är det tragiska faktum att vi fortfarande i hög grad är fångar i våra könsroller.
  Det behöver vi bryta oss ur.

  Ett bra sätt att börja är att ifrågasätta alla moraliska perspektiv. Moral är den oskrivna lagbok som fjättrar oss.
  Visst vill vi vara moraliska - men vi behöver pröva oss fram till en moral vi kan vara tillfreds med, inte bara få den pådyvlad oss.

  SvaraRadera
 30. Och kvinnorollen är där själva slavrollen. Rätt så orättvist. Och så klagar folk på feministerna. Fattar inte. Om kvinnor bara varit minsta lilla hämndlystna så skulle den rabiatasta ultrafeminism te sig som mild fromhet, i förhållande till vad kvinnor fått stå ut med genom årtusendena och vilken hämndlystnad det då kunde ha skapat.

  Fortfarande dubbelarbete, fortfarande obetalt hemarbete, fortfarande lägre löner, lägre status, tunga lågavlönade vård- omsorgs- och sönderstressande utbildningsyrken, fortfarande sänks kvinnolönerna när yrket blir kvinnodominerat osv osv osv

  SvaraRadera
 31. Och när det gäller moralen - så är det inte så att kvinnor inte vill slå sig fria - utan istället är det så att moralen är stenhård på minsta steg utanför rutan för kvinnor. Bara skillnaden mellan en stupfull man och en stupfull kvinna på krogen t ex. Eller en kvinna som svär eller bara blir ilsk. ojojoj. Tassa på tå - det är det som gäller. Och är man inte sån utan mer rakt på sak så blir man en alien, antingen man vill eller inte. Men det är iofs rätt kul - för jag har alltid gillat aliens. Dom är rätt gulliga.

  SvaraRadera
 32. Nemokrati, det finns definitivt massor kvar att göra för jämställdheten - och för att radera dessa stela och föråldrade könsroller.

  Löneskillnaderna är inte längre särskilt stora mellan män och kvinnor i samma yrke - bara sådär uppåt 10%, vilket delvis kan förklaras på andra sätt än könsfördomar.

  Däremot är det fortfarande stor löneskillnad på traditionella kvinnoyrken och dito mansyrken. Sjuksköterskor har löjligt dåligt betalt, trots gedigen utbildning. Detsamma gäller en lång rad av fd. kvinnoyrken.

  Det största förtrycket ligger dock i klassamhället - kvinnor i överklassen har det ofantligt mycket bättre än män i underklassen. Det pratas det alltför lite om.

  SvaraRadera
 33. "Därför är det minst sagt troligt att de önskar ha sex, om än självklart på helt egna villkor.
  Lagar som begränsar deras möjligheter till ett sexliv eller gör det onödigt riskabelt för dem är en björntjänst."

  Egna villkor visst om det vore så väl, men det är mest på killarnas vilkor. De 14-åriga flickorna lever i en ytlig värld, där de vill bli omtyckta och därför går med på alltför lättvindligt på sex de inte är mogna för. Någonstans har lagen kommit till för de flickorna. Visst kan en 14-åring våldta en annan 14-åring. Det måste ju förhindras också i våra lagar eller råder det dispens bara för att förövaren inte är straffmyndig.

  evakatarina

  SvaraRadera
 34. Tjejer gör nästan VAD SOM HELST för att bli omtyckta. Problemet har att göra med deras osynlighet - killar syns och hörs mest i skolorna. De agerar utåt och KRÄVER hela tiden uppmärksamhet. Tjejer vänder sig inåt och mår dåligt - men har lika stort behov av att bli sedda och uppmärksammade. De är utsvultna på uppmärksamhet, kärlek, uppskattning, - så det krävs oerhört LITE för att få henne precis till vad som helst. Så ser förtrycket ut. Tjejer behöver bli mycket bättre behandlade helt enkelt, få mer tid, mer uppmärksamhet, mer respekt - annars blir de för anorektiskt utsvultna på kärlek och då kan en äldre kille, eller vuxen man lätt manipulera med detta. Det räcker kanske bara att säga att hon är söt - och sen dra in henne i en härva av utnyttjande

  SvaraRadera
 35. Evakatarina, det viktiga är att inte automatiskt se sex mellan minderåriga som våldtäkt eller övergrepp. Det är nog oftast så att båda vill, precis som mellan vuxna.

  Och jag tror inte på att killar i högre grad än tjejer vill ha sex - det är bara könsrollernas gamla fördomar.
  Jämställdhet kräver jämställda förhållanden till sexualiteten.

  SvaraRadera
 36. Nemokrati, killar gör också nästan vad som helst för att bli omtyckta.

  SvaraRadera
 37. Nemokrati,du har helt rätt om hur och varför unga flickor utnytjas och förtrycks. De är offer för översexualiseringen och för feministernas hårda kamp för sexuell frigörelse/jämnlikhet,vilket inte fungerar utan istället lett till just det du beskriver ovan. Killarna/männen kan leva sin dröm, där det bara är att ta för sig utan att behöva anstränga sig de tänker inte låta bli att utnyttja denna sidan "jämnlikheten". De unga flickor som går på det här om sexuell jämnlikhet åfr ingen resepekt och riskerar att få ett rykte och när de blir ledssna över det så heter det att de får skylla sig själva. Vad gör feministerna, sexologer för att stävja detta? Inget, de bara forsätter med sitt mantra att alla har rätt till sin sexualitet och att man skyldig att njuta och bla.bla. Vad man har har rätt till är sin egna kropp, den ska man inte upplåta till killarna bara för att de råkar tjata, för det kommer de alltid att göra.
  Om det för fanns ett förtryck av kvinnors sexualitet, så finns det idag en sexpress på unga flickor, varför ska de behöva betala priset för den vuxna kvinnas sexuella frigörelse.

  evakatarina

  SvaraRadera
 38. Det STÖRSTA problemet ligger inte i klassamhället - även om det är gigantiskt. Kvinnor är mest förtryckta INOM alla klasser. Så klassamhället inordnar i sig kvinnoförtrycket. Gäller även inom subkulturer. Till och med inom samkönade relationer - där den som innehar 'kvinnorollen' är nertryckt av den 'manliga' parten. Det är bara att gå in på en gaybar och titta. På 80-talet var jag en del på såna - där syntes det tydligt dessa extrema machokillar och så 'fjollorna' som sågs ner på. Då det heterosexuella 'normförhållandet' bildar norm även där.

  SvaraRadera
 39. Stefan, jag menar inte alls att sex mellan två 14-åringar med automatik är våldtäckt. men det låter som om det vore en omöjlighet i den uppkommna p-piller-debatten Dock i detta översexulaiserade sammhälle där unga personer vet mer om sex än någon tidigare generation, så är risken stor att de gör saker de inte har moget övervägt och ångrar sig efteråt.
  De unga flickorna försöker att göra vad de tror förväntas av dem, men detta om sammhällets dubbla agendor tycks de inte får veta förrän de själva erfar det. Vi har inte uppnått jämnstälda förhållanden i sammhället, varför talar ingen om det för flickorna innan de gör saker de senare får ångra.De blir ju grundlurade. Alla mäniskor vill ha respekt från sin omgivning och alla ha rätt att få det.

  SvaraRadera
 40. Anonym, jag har nog intrycket att vårt samhälle varnar flickor hur mycket som helst för spontan sex osv. Det är förstås olika signaler från olika håll, samhället talar inte unisont utan på många olika sätt och med många olika budskap.

  I grunden tror jag på information och en tillit till att människor kan bilda sig en egen uppfattning.

  Men det är klart att när unga flickor så gott som från födseln bombarderas med en massa nonsens om hur de borde vara, hur de borde se ut och vad de borde göra - då är det inte lätt att stå emot och handla efter egen övertygelse.
  Det gäller i och för sig unga grabbar också.

  SvaraRadera
 41. Nemokrati, jag menar ändå att klassamhället har större orättvisor än könssamhället. Jämför t.ex. löneskillnader - de är ofantligt mycket större mellan yrken än mellan könen, och de mest välbetalda är de som står högst på samhällsstegen. Det är aktuellt med t.ex. AMF Pension och alla dessa direktörer med gigantiska bonusar.

  Och orättvisorna mellan klasserna gäller sannerligen inte bara löner, utan så gott som alla rättigheter och skyldigheter i samhället.

  SvaraRadera
 42. Nemokrati: att se dig argumentera mot kvinnoförtryck är som att se en person kämpa mot kvicksand: ju mer sprattel för att komma upp, desto hårdare fastnar man. Genom ditt sätt att fokusera på det du upplever som förtryck ger du bara mer makt åt detsamma. Det är inte män som är kvinnornas fångvaktare, det är kvinnorna själva! (Liksom männen är männens.) Bryt dig ur rollerna, bryt mönstren! Ser man sig som offer blir man offer. En kvinna är långt friare att vara den hon vill vara - om hon har mod och mognad att se sin egen frihet. Men bojorna är bekväma, friheten skrämmer...

  SvaraRadera
 43. För övrigt är jag överens om att unga ibland behöver skyddas från sig själva, när det gäller sex. Förbud är klumpigt, men dock en "vänta_tills_du_vuxit_till_dig_lite"-signal till de unga och en "bort_med_tassarna"-signal till de äldre.

  SvaraRadera
 44. Stefan, jag uppfattar att samhället varnar flickor för spontan sex utan kondom, övrigt varnar man inta för, tvärtom upplever unga flickor en press på sig att ha sex, det är helt sjukt.
  Fickorna får ingen information om sammhällets dubbla agenda, de får bara information om att de har rätt till sin egna sexualitet. De blir sedan chockade över vilka konsekvenser det kan bli för dem om de är alltför sexuellt tillgängliga dvs sedda på som "dåliga". De är lurade, de fick inte chansen att välja. Det kan vara knäckande för dem. Inte bra,tycker jag.

  evakatarina

  SvaraRadera
 45. Evakatarina, visst får unga flickor sådana budskap, men också minst lika många budskap som säger att de ska "hålla på sig" och att de är "horor" om de har ett omfattande sexliv och så vidare.

  Kanske är det helt enkelt för mycket predikande, åt båda hållen. Unga människor ska informeras och uppmuntras att fatta egna beslut - inte att lyda, oavsett hur välmenande alla dessa predikningar må vara.

  SvaraRadera
 46. Jag brukar hålla med dig, Stefan Stenudd. Men när det gäller den kvinnliga sexualiteten under tonåren måste jag säga att jag tycker att du har fel. Den kvinnliga sexualiteten är inte speciellt utvecklad under tonåren. Man känner inte mycket. Det är istället väldigt lätt att ställa upp på allt på grund av omvärldens krav.

  Jag tror helt enkelt att det är stor skillnad på pojkars och flickors upplevelse av sex under tonåren.

  SvaraRadera
 47. Anonym, jag kan verkligen inte påstå att jag vet särskilt mycket om den kvinnliga sexualiteten under tonåren, men jag tycker att det predikas till dem för mycket och lyssnas på dem för lite.

  I debatten verkar det som de flesta anser att tonårsflickor själva vet allra minst om sin sexualitet.
  Och det vägrar jag att tro.

  SvaraRadera
 48. Anonym säger: "Det är istället väldigt lätt att ställa upp på allt på grund av omvärldens krav."

  Desto större anledning att försäkra sig om att konsekvenserna bara handlar om sex och inte om graviditet också då... alltså ännu större anledning att ge unga kvinnor rätt att skydda sig...

  SvaraRadera