fredag 10 april 2009

Räknefel på påsken


Såhär i påskhelgen, då de kristna högtidlighåller Kristi lidande, verkar framför allt förnuftet bli lidande. Räknandet är inte längre att räkna med.

Aftonbladet TV har ett inslag om filippinska självspäkare, som piskar sig på påsken för att få Guds nåd. Det kommer till och med att bli några riktiga korsfästelser – såsom drabbade Jesus “för drygt 2000 år sedan”, säger speakern.

Men då räknar han fel. Det är mindre, inte mer, än 2000 år sedan. Jesus ska ha korsfästs när han var ungefär 33 år gammal. Föddes gjorde han någonstans mellan år 7 och 4 före vår tideräkning, alltså inte år 1. Därmed torde han ha korsfästs för cirka 1980 år sedan.

Ett betydligt större räknefel görs av Arne Reberg i en debattartikel i samma tidning. Och han talar om nuet, så han har inte ens historiska osäkerheter att skylla på.
I sin uppmaning till större helig vrede inom Svenska kyrkan skriver han:
”Bill Gates äger 400 miljarder när 1 300 000 000 000 människor, varav hälften barn, lever på högst en dollar om dagen.”

Det var en väldig massa nollor. Men hela jordens befolkning är nu ungefär 6,77 miljarder, vilket skrivs 6 770 000 000. Hur skulle jordens fattiga kunna vara nästan 200 gånger fler än den samlade befolkningen? I så fall är det förklaringen till att Jesus sa: “Det kommer alltid att finnas fattiga.”
Kanske tänkte Reberg på påskens alla ägg?

Hur som helst: Glad påsk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

  1. Multiplikation, käre Stefan. Fem bröd och två fiskar = mat för tusenden.

    SvaraRadera
  2. Och även om Bill inte är min favoritperson, hans företags metoder har varit och är fortfarande tämligen förkastliga, så känns det lite snett att skälla på honom vad han äger med tanke på alla miljoner han personligen har skänkt till välgörande ändamål.

    SvaraRadera