måndag 20 april 2009

Regisserad sensation


I Britain’s got talent, en Idolvariant som dessutom har Simon Cowell i juryn, har en vansinnigt välsjungande liten pojke på 12 år, Shaheen Jafargholi, dykt upp. Men överraskningen verkar väldigt regisserad.

Grabben börjar sjunga ett par takter på en uptempo-poplåt, när Simon Cowell avbryter och säger att den låten har pojken helt fått om bakfoten. Normalt skulle det sluta där, men Simon frågar pojken om han kan ta någon annan sång.

Det blir Who’s loving you, en smäktande ballad som spelats in av Michael Jackson. Genast visar det sig att lille Shaheen kan sjunga precis lika imponerande, innerligt och proffsigt som föregångaren när han i ungefär samma ålder gav Jackson 5 hit efter hit.

Här är en video på hela framträdandet:
Shaheen Jafargholi
(YouTube tillåter inte inbäddning av denna video, tyvärr.)

Den sortens andra chans brukar dessa stenhårda TV-program inte bjuda på, och i så fall knappast med så överväldigande lyckat resultat. Jag är säker på att det är förberett och regisserat, med åtminstone Simon som införstådd från början.

Nå, bra TV blir det onekligen. Vad som verkar bli platt fiasko för den lille pojken vänds till strålande succé. Så vill vi förstås alla att våra liv ska förvandlas.
Det är en klassiker, jämförbar med alla dessa folksagor där drängen får prinsessan och halva kungariket.
Den arketypiska modellen för mening med livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , .

8 kommentarer:

 1. Undrar hur det kommer sig att de dessutom har låten?

  SvaraRadera
 2. ja dom råkade ju bara ha den andra låten förberedd o klar att spela efter typ 5 sekunder..

  SvaraRadera
 3. ja visst sjutton var det ressigerat.. antingen kan grabben sjunga eller inte... det borde en talanscout känna av oavsett låt. en fotbolls talangscout hittar ju supertalanger i skitlag.. sen som en kommenterade. att andra låten bara fanns till hands.. det luktar mygel... han var dock bra, men som alla barn har han bara en barnröst..

  SvaraRadera
 4. Men snälla...

  För det första skall du aldrig komma på en audition med bara *ett* nummer... då har du redan där gjort bort dig och visat att du tar inte det hela på allvar. Två till fyra nummer av olika typ, speciellt om du är sångare, musiker eller dansare.

  För det andra, det som händer här är att Cowell hör direkt att grabben har förmåga och talang... men han sjunger en låt som rösten inte passar för. Han kan inte få till Winehouse-stuket och då faller låten på det. Så Cowell stoppar honom tidigt för att han inte skall bränna slut tiden på något som inte funkar, och ber honom ta ett av alternativen. Grabben gör det... och *den* funkar för hans röst.

  Det är inget mygel med detta. Detta är en audition. Vissa kan man se direkt på att de har verkligen inte talangen. Då är det tack och hej på en gång, Don't Call Us, We Won't Call You. Andra är klockrena på första försöket, som Susan Boyle. Sedan har vi då dessa... där man anar att talangen finns där men att de framför ett nummer som de inte är optimala för. Då ber man dem ta ett alternativ för att se om de passar i ett annat fack. Man är inte ute efter att bränna folk... utan att hitta talangerna. Om talangen kan anas, men numret är fel, då ber man dem justera.

  Hade det varit så att man hade sagt "Vi söker en Amy Winehouse-kopa"... då hade grabben åkt ut direkt. Men i det här fallet är man bredare än så.

  SvaraRadera
 5. A pro pos regi. Läs bloggen "Fighting in the shade". Arga Navy Seals har börjat läcka. När kapt. Philips hoppade i sjön första gången fanns prickskyttarna redan på plats. Emellertid hade Obama förbjudit allt våld det skulle vara en "fredlig lösning". Efter fyra dygn med många goda tillfällen var befälhavaren på Bainbridge beredd att övertolka "livshot". Man swatade de tre piraterna och burade in den fjärde som var under läkarvård ombord eftersom Märskbåtens styrman hade huggit honom i handen och såret infekterats. När saken var klar stal Obama äran och Bainbridges kapten förvisades till mediaskugga. Månne blev han degraderad? Han får i alla fall inte komma till tals.
  OBAMA= One Badass Misstake America! Tvi vale vi kommer att få se fler angrepp på amerikanska mål och personer jfr den kvinnliga journalisten i Iran som nu plötsligt anklagas för spioneri. Det började som utgånget journalistvisum men blev till hotande dödsstraff.

  SvaraRadera
 6. Michael Karnerfors, förloppet du beskriver är vad TV-programmet ville ge sken av. Vad jag tyckte mig se var regin bakom - att det inte hände spontant.

  Det fortsätter jag att tro, även om det "oskyldiga" scenariot inte är otänkbart - vore det otänkbart så skulle "dramatiseringen" inte fungera, eftersom ingen skulle tro på den.

  SvaraRadera
 7. Killen kunde ju knappt sjunga, hör ju inte ett ord han säger, hade bara en bra röst.


  Och klart det är regisserat.
  Visst att dom har den andra sången redan uppladdad i anläggningen...

  SvaraRadera
 8. Excellent blog post. I certainly love this site. Stick with it!


  Take a look at my webpage: fat burning herbs
  Also see my web page - collagedigital.org

  SvaraRadera