måndag 20 april 2009

Första maj en ödesdag för Wanja


En avdelning av LO-facket har beslutat att ställa in sin första maj-demonstration i protest mot hur LO:s ledning har hanterat AMF-krisen. Det är unikt – och en tydlig dom över Wanja Lundby-Wedin, från gräsrötterna.

Pappers avdelning 151 i Djupafors ställer in sitt första maj-firande på grund av medlemmarnas missnöje med LO-styrelsens hantering av AMF-skandalen. Det är förstås framför allt en kritik mot Wanja Lundby-Wedin, som vägrade avgå som LO-bas och dessutom envist skyller på andra.

Kanske följer fler fackavdelningar efter. I vilket fall som helst är detta ett unikt och skarpt ställningstagande, som inte går att prata sig runt. Symboliskt så det förslår: första maj är arbetarrörelsens stora dag.

Jag har svårt att se hur LO-styrelsen kan svara med annat än undanglidanden och tystnad. De kan knappast klandra medlemmar på verkstadsgolvet för att de på detta sätt tar ställning mot sin ledning, i synnerhet som LO:s representativa demokrati är så snårig att de inte kan få sin vilja fram på annat sätt.

Wanja har nog i någon vecka trott att krisen var över. Men det har bara börjat. Hon har redan med sitt agerande kraftigt minskat socialdemokraternas chans i nästa val – ska hon dessutom rasera LO:s möjligheter att vara ett trovärdigt fackförbund?
Första maj, arbetarrörelsens heliga dag, nalkas. Blir det en ödesdag för Wanja?

Här skriver Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Aftonbladet om saken. Märkligt nog har DN ännu inte ett dugg om nyheten på sin hemsida.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

7 kommentarer:

 1. Detta ar ett tillfalle for var och en efter fritt val att deltaga i 1;a Maj demonstrationen eller ej.

  Wanja pastar sig ha ett massivt stod bland LO;s medlemmar och dom kan ga i 1;a Majdemonstrationen och visa att sa verkligen ar fallet.

  Dom andra kan stanna hemma och
  genom att inte delta visa att han /hon ar missnojda med att 104 miljoner kronor av deras pensionspengar utbetalts i fantsiersattning till en direktor och med Wanjas pateriska bortforklaringar och undanflykter att hon skrivit pa styrelseprotokollen som godkannda detta.

  SvaraRadera
 2. Kan man skönja den där gamla mossiga vänster-sossementalitet hos dig, Stefan? Med Olof Palme som husgud? Då förstår jag varför du propagerar för ett digitalt tjuvsamhälle.

  SvaraRadera
 3. Anonym 15:55, det finns nog lite mossig vänstersosse i mig - bland allt annat jag har i min ideologisk påse :)
  Jag gillade Palme, men någon gud var han inte - dock en politiker som kunde lyfta perspektiven från bara kronor och ören.

  Menar du att det var helt rätt av Wanja att medverka till miljonerna åt AMF:s VD och sedan hyckla om saken?

  Och det där med digitalt tjuvsamhälle är att ta i. Vad jag argumenterar för är ersättningar av samma typ som STIM, biblioteksersättningen, avgifter på datamedia osv - beprövade lösningar som borde kunna appliceras även på internet och fildelning.

  SvaraRadera
 4. Tror att många kommer att gå med SAC eller vänsterpartiet istället.

  SvaraRadera
 5. Helvete vad du bloggar Stefan! Är det journalistfingrarna som inte kan hållas i styr?

  SvaraRadera
 6. Robsten, det går i perioder - och ja, det är journalistkörteln som behöver klämmas lite. Annars skriver jag numera mest böcker på engelska, och det är en helt annan sorts skrivande.

  SvaraRadera
 7. Wanja och politruckerna vill att du demonstrerar 1:a Maj för därmed vill dom bevisa att du stöder dem.
  Om du däremot är missnöjd med att miljoner i pensionspengar betalts till en direktör och hennes patetiska bortförklaringar och undanflykter visar du det genom att stanna hemma,
  Heder at Pappers 151:s rakryggade beslut att inte delta

  SvaraRadera