tisdag 7 april 2009

I Danmark är IPRED ett fiasko


Danmark har också en IPRED-lag och verkar hittills ha varit både ivrigare och hårdare mot fildelning. Men rättegångarna mot fildelare fäller dem bara när de erkänner brott. Annars fattas bevis. Det kan bli samma sak i Sverige.

DN skriver om hur den danska motsvarigheten till IPRED-lagen fungerar – eller snarare inte fungerar. De enda fällda fildelarna i dansk domstol har själva erkänt. Annars avvisas anklagelserna för att de inte går att bevisa.

Den danska Piratgruppen diskuterar aktuella fall på sitt forum. Med viss fortjusning, kan jag förstå. De har dessutom en egen vass advokat till hjälp: Per Overbeck.
Den danska motsvarigheten till Antipiratbyrån låter förstås annorlunda. Annat var inte att vänta.

Sverige
I Sverige har vi fortfarande inte fått några rättsfall – inte ens ännu några domstolsbeslut om att låta Antipiratbyrån få reda på identiteter bakom IP-adresser. Jag misstänker att redan det kommer att bli svårt – om bara domstolarna inhämtar annan bevisning än den som Antipiratbyrån står för.

Och det måste de göra. De kan ju inte låta en part i målet sköta all bevisning, som dessutom är av så komplicerad teknisk sort att man måste vara expert för att läsa den rätt och eventuellt se brister i den.

Vi får se. Jag misstänker att lagen inte bara blir ett slag i luften för att fildelare hittar vägar runt den, utan också för att domstolarna i praktiken kommer att sätta stopp för den.
För inte har väl riksdagen gått med på att minska bevisbördan och den där gamla fina tanken om att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats?

Se även DN här, här och här.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

5 kommentarer:

 1. Bravo maestro!!!

  SvaraRadera
 2. Nu verkar det ju dessutom som om antipiratbyrån kan ha begått brott för att komma åt de uppgifterna som ligger bakom de här första fallet efter IPRED
  Artikel på IDG

  SvaraRadera
 3. Bah, länken fungerade inte, nytt försök
  länk

  SvaraRadera
 4. Insåg det sen :)
  Min rss-läsare som listade saker i fel ordning. Tänker iaf skylla på den ;)

  SvaraRadera