onsdag 29 april 2009

XBong får köttfärslimpa tur och retur


SJ har något de kallar Plusmeny, som kostar 96 kronor och är en bricka med förrätt, varmrätt och dessert. För några år sedan var det mat med ambition och finess, men nu har jag fått trist köttfärslimpa tur och retur. Blä!

Se bilden ovan (en förstoring kan du se om du klickar på bilden, och inte är kräsmagad). Exakt samma förfuskade meny fick jag både på upp- och nedresa, fast det var en vecka mellan tågfärderna.
Det var inte godare än det ser ut att vara.

För flera år sedan kunde plusmenyn vara en glädjande upplevelse, där någon känd kock komponerat mat som lämpade sig förvånande väl att serveras på detta sätt och under dylika förutsättningar. Men det senaste året eller så är det oinspirerad köttfärs för jämnan, och nu tydligen kombinationen i bild som stående meny.

Den enda rimliga förklaringen till detta fusk från SJ är att de vill sluta med denna service och därför skämmer ut plusmenyn tills ingen längre beställer den.
SJ är en sömnig institution, som tyvärr fortsätter att frodas blott och bart genom sin monopolställning.

Är det några överbetalda chefer där som borde få sparken?

PS: När jag skriver om mat här i bloggen kallar jag mig XBong, för att jag under tolv år var Sydsvenskans hemliga krogrecensent Bong. Det är slut nu, därav XBong. Läs mer om min tid som Bong här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

6 kommentarer:

 1. Haha!
  Det ser ju inte SÅ äckligt ut. Men det är klart, lite olika mat är säkert trevligt. Jag har aldrig prövat nån Plusmeny men har ätit deras mackor och nåt tunnt kaffe.
  För att få XBong att drömma lite går det bra att ta en titt här:
  http://mdn.mainichi.jp/photospecials/graph/ekiben/

  Ekiben of the Year...

  SvaraRadera
 2. Jag pendlade flera år mellan Hässleholm -Linköping. Det guldkort jag hade gav mig rätt att äta den mat du refererar till. Det var mer regel än undantag att samma meny kom åter och åter. Nu kan jag inte längre äta skräpet och blotta lukten när jag kommer in i vagnen gör mig illamående.

  Bra inlägg, som vanligt jag tycker du skriver mycket bra! Keep on!

  SvaraRadera
 3. Kenji, japaner är duktigare på att laga maten än på att fotografera den...

  SvaraRadera
 4. Tobbe, tack för de vänliga orden - och för den kunniga bekräftelsen av mina misstankar.
  Jag kan förstå att du satte stopp för pendlandet. Jag skulle inte heller stå ut - speciellt som Bistron på tåget inte har något bättre att erbjuda.

  SvaraRadera
 5. Nej, det ser verkligen inte ut som det är tillagat med nog direkt känsla det inte. Ser ut som något man fick i skolan förr. Problemet är nog att det inte finns någon konkurrens på tåget och kurrar det i magen så finns det inget annat val. Privata aktörer med sina egna servicevagnar på tåget hade nog gjort susen, fast det hade SJ nog inte gillat.

  SvaraRadera
 6. Ja, det där såg ju inte så gott ut. Urk..

  Tack för kul läsning.. as always ;)

  M

  SvaraRadera