fredag 10 april 2009

Reality-Wanja gör en Bowie


Wanja Lundby-Wedin flörtar allt vad hon orkar med LO-medlemmarna för att få braka på som deras boss. Nu uppmanar LO:s hemsida medlemmarna att föreslå vad Wanja ska tala om på 1 maj. Själv kan hon ju bara prata med kluven tunga.

Wanja skämde ut sig i flera omgångar under de senaste veckorna, när hon försökte slingra sig ur ansvaret för den löjligt stora pension hon beviljat AMF:s VD, och sedan trampade på allt i sin väg för att få behålla sitt jobb.

Nu kastar sig LO långt ut på populismens vatten genom att på hemsidan med röd rubrik fråga medlemmarna:
Vad ska Wanja säga på Första maj?

Det känns rimligt nu när Wanja har avslöjat att hon själv inte har något att säga som inte är rent hyckleri. Första maj, arbetarrörelsens heliga dag, kan hon inte annat än vanhelga om hon använder egna ord. Nu kan hon i stället hävda att hon citerar människor som har idealen i behåll.
Wanja fortsätter det instakade spåret att skylla sitt handlande på andra.

Formuläret på hemsidan påminner om reality-TV. Ska vi telefonrösta om tema för talet också? Får vi kanske SMS:a eller twittra hurtiga slogans?

Vad hon än försöker kommer 1 maj att bli en enda stor pinsamhet för Wanja. Hon torde vara den enda svensken som fortfarande tycker att hon har där att göra. Och socialdemokraternas opinionssiffror fortsätter att rasa. LO fortsätter att förlora medlemmarnas förtroende. Men för Wanja är hennes egen position det enda viktiga.
Hur ska hon förklara det på 1 maj?

Wanja gör en Bowie
David Bowie gjorde något liknande inför en världsturné. Fansen kunde rösta om låtar han skulle göra på turnén. Men när en retsam allmänhet började rösta allt de orkade på The Laughing Gnome, en ytterst fjantig låt från Bowies tidiga år före genombrottet – då sa Bowie ifrån.

Ska vi be Wanja prata om fackpampar som skor sig själva?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

5 kommentarer:

 1. Ganska långsökt liknelse tycker jag.
  Men jag undrar hur kritiken mot Wanja format sig om hon varit en man.

  SvaraRadera
 2. Jah Hollis, jag tvivlar på att könet är av betydelse här - utom hos vissa feministiska debattörer, som varje gång en mäktig kvinna kritiseras säger att det beror på hennes kön.

  SvaraRadera
 3. Stig Malm tvingades avgå i en liknande situation.

  SvaraRadera
 4. Protest dom begriper.
  Med Mona Sahlin och fackets valavlonade politrucker som stod kan Wanja stanna som LO bas mot medlemmarnas uttryckliga onskan.
  Men dom kan inte fa medlemmarna att ga och lyssna pa henne 1;a Maj och inte heller att ge dem sina roster i kommande val.
  Stanna hemma 1;a Maj och ligg pa sofflocket under EU valet nar politruckerna vill ha sina gelikar inrostade till hogavlonade dronarjobb (145 000 efter skatt)
  Det ar du som betalar och enda sattet att fa dessa politker att lyssna ar om deras egna privilegier hotas, annars bryr dom sig inte om vad du tycker

  SvaraRadera
 5. Nej, jag tycker vi föreslår att hon pratar om orimliga bonusar till styrelsemedlemmar i statliga bolag.

  SvaraRadera