tisdag 28 april 2009

RFSU fegar om sex


RFSU har gett ut en liten bok om onani, Onanipraktika, med tips och uppmuntringar. Men den har inga bilder alls. RFSU fegar inför den neurotiska sexualmoralen.

Det är ett litet häfte på 40 sidor, som även går att ladda ner som PDF här.
Tanken är god, men när häftet inte innehåller någon annan bild än omslagets pryda blommor (se ovan), utan ens något litet bi, blir budskapet det omvända: sex är fult och får därför inte visas i bild.

Fegheten är särdeles uppenbar eftersom boken innehåller en del praktiska anvisningar och något om kroppens och könsorganens funktion. Åtminstone några instruktiva bilder vore därför på sin plats, men även bilder som med sin stämning visar onanins glädjeämnen och därmed en bejakande syn på den.

Vi lever i en tid där en föråldrad sexualmoral har kommit i retur. Det är sorgligt i sig – men ännu sorgligare att RFSU, som har till uppgift just att verka för en positiv och fördomsfri syn på sexualiteten, ska fega och därmed bara bekräfta den livsfientliga sexualmoralen.

Här skriver Aftonbladet om boken.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

7 kommentarer:

 1. På omslaget må det väl vara hänt med en sparrisomskrivning tycker jag. Det ansluter dessutom till apotekets tradition med smårolig semiotik på olika sjukdomsteman (brandsläckare/halsbränna, cykelpump/hjärta, knäckebröd/benskörhet o s v).
  Men annars låter det som att du har rätt. Inga bilder blir också ett budskap. För oavsett budget lär inte ett antal svartvita teckningar fördyra produkten nämnvärt.

  SvaraRadera
 2. Märklig utveckling detta med sexskräcken i Sverige. Varför har det blivit så? Är det statsfeminismen som slagit rot där den kristna sexskräcken satt förut.

  SvaraRadera
 3. Nils Dacke, det är en väldigt intressant och viktig fråga. Jag vet inte - och jag har ändå massor med åsikter om det mesta.

  Det började som något slags reaktion på "Summer of love", i början med feministisk profil minns jag. En bit in på 1970-talet var det plötsligt åter så att sex var något som män ville ha för mycket av och kvinnor förtrycktes av...
  Nu vet jag inte vad - religionernas renässans spelar nog roll.

  SvaraRadera
 4. Det slog mig att RFSU borde kalla boken Onanihandbok, vilket vore både roligare och relevantare.

  SvaraRadera
 5. "En liten fingervisning", kanske?

  Alltnog, det här med sexuell frigörelse finns det många aspekter på. För mig dyker det upp en bild från någon gammal stumfilm på ett hus som ska stormas... De vilda sällarna rusar in, bara för att ramla ut lika snart på andra sidan. Ungefär så har det gått till när vi erövrat den fria sexualiteten tycker jag.
  Att gå från en inställning där sex är något tabubelagt till en fullkomligt gränslös erotism, där man istället skapar nya roller åt sig INOM knulleriet, om man så säger... är inte särskilt befriat. Förväntningarna frodas i samhällets syn på sex idag; kvinnor förväntas ha minst tio massageapparater i nattygsbordslådan och koll på varje pubishår, att döma av kvällstidningarnas sätt att skriva om saken. Och så bör man inte vara "vaniljig", det vill säga MS-sex bör uppskattas. Jag ifrågasätter den frigörande kraften i sexualitet som bygger på rollspel, just därför att roller mera stänger in än befriar. Hur fri är prästen i sin andlighet, när han tvingas spela själasörjare och leva upp till de krav som kommer med prästrockens påtagande? På samma sätt är den undergivna i sin catsuit eller den dominante i sin läderutstyrsel långt mindre fria än vad de smickrar sig med att tro. De är kvar i samma instängdhet som tidigare, bara uttryckt på ett annat sätt. (Paulo Coelhos 11 minuter avhandlar det ämnet på ett utmärkt sätt, en rekommendation.)
  Sexuell frigörelse måste ha glädje, lätthet och skratt som norm, tror jag. Hippierörelsens anslag på 70-talet - barfotasex på gröna ängar - var alldeles utmärkt, men tappades bort.
  Den strävade efter en avspänd syn på kroppen, en naturlig nakenhet, men se var vi har hamnat i den sexuella frigjordhetens namn: kroppslig perfektionism med aversion mot kroppsbehåring.
  Det är dags att genomskåda den förment sexuella frigörelsen och inse att den i stora delar leder tillbaka till en bigott och religiös tid, istället för att befria anden.

  SvaraRadera
 6. Ja, "summer of love" var mitt i prick. Synd att den sommaren tog slut kvickt. Höst sedan dess...

  SvaraRadera
 7. Den svarta bilden ovan beror på att jag råkade radera alla mina bloggbilder och Google tillåter inte att jag åter laddar upp just denna bild, som är på omslaget till RFSU:s fega skrift. Det pryds blott av blommor, men Googles datorer har väl ändå klassat det som porr...

  Se mer om saken här: Löjeväckande censur av Google.

  SvaraRadera