torsdag 23 april 2009
Rätt till döden räcker
EU har förberett en förlängning av upphovsrätt för musikinspelningar till 95 år, men det stannade på 70 – vilket ändå är mer än de 50 år det hittills har varit. Himla röra. Varför baseras det inte på upphovsmännens levnad?
Det är som vanligt skivbolagen som har tryckt på. Med den nuvarande 50-åriga upphovsrätten blir snart 1960-talets stora inspelningar allmängods. Däribland t.ex. Beatles alla skivor. Det vill förstås inte de stora skivbolag som fortfarande (trots fildelningen) gör saftiga pengar på de gamla verken.
När upphovsrätten på dessa verk går ut är inte ens fildelning av dem illegal...
EU har förberett en förlängning upp till 95 år, men det sprack i ministerrådet. De kanske inte ens blir 70 år, utan blott de 50 som det varit hittills – om inte skivbolagen åter får politikerna att dansa efter deras pipa.
Livstidsrätt
Jag förstår inte alls den här matematiken. Varför utgår inte upphovsrätten för inspelad musik från upphovsmännens levnad, som det brukar vara med annan upphovsrätt? Kanske för att det oftast är flera olika upphovsmän inblandade.
Men om det gäller t.ex. alla dessa sånger av Lennon/McCartney, vore det inte rimligt att de fick behålla sin rätt så länge någon av dem lever? Sedan torde det kvitta lika för dem, och då borde det kvitta lika för oss alla.
Författares verk är skyddade under hela deras levnad och dessutom 70 år efter deras död. Det tycker jag är att ta i. För mig räcker det gott med att jag får bestämma över mina böcker så länge jag lever. Därefter kan de gott få bli allmängods, om någon fortfarande är intresserad av dem.
Detsamma borde gälla för musikers verk.
Den enda logiska gränsen är konstnärens dödsdatum. Därefter är det bara släktingar och diverse bolag som kan ha glädje av upphovsrätten – och de har ingen rimlig rätt till den.
DN skriver här, här och här, Svenska Dagbladet här, här och här om upphovsrätten i EU.
Läs även andra bloggares åsikter om EU, upphovsrätt, copyright.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilket får mig att minnas en härligt överdriven grav på Östra Kyrkogården - heter den så? - i Göteborg. Där i närheten av häktet, nära Olskroken, typ. Den är minst sagt väl tilltagen, inte av egyptiskt pyramidala proportioner förstås, men stor. Historien lär vara den att föräldrarna tyckte ungarna var snikna och falska och blott ville åt deras pengar. Så de brände rubbet på en rejäl granithistoria utan annan funktion än att räcka lång näsa åt arvtagarna. Kanske de rentav hade deras bästa för ögonen? Ingen curling där inte.
SvaraRaderaGör Astrid Lindgrens pekuniära arv tillnärmelsevis lika mycket nytta bland hennes efterlevande som det andliga? Det är kanske en fråga uteslutande för dem, men tillåt mig tvivla.
Apropå intresse för dina böcker så ska jag nu maila min adress till dig så att jag kan få mitt pris för lejonggissningen. (Det har varit mycket att stå i på sistone.)
:-)
Det finns dock en risk med att koppla upphovsrätten till en artists livslängd, det kan stimulera fel saker.
SvaraRaderaAntag att ett skivbolag vill ge ut en artists verk för att ge ut en samlingsplatta, eller vill slippa beta royalty för en film, som spelat in en massa pengar. Rör det sig om tillräckligt mycket pengar kanske de ser till att artisten råkar ut för "en olycka"?
Bortsett från det så håller jag egentligen med dig...
Funderat på om andra arbetsgrupper fungerade på samma sätt?
SvaraRaderaOm tex arkitekter fick en slant varje gång någon gick in i en byggnad de har ritat eller om en målare fick pengar varje gång någon tittade på deras verk.
Lärare fick ersättning varje gång deras forna elever använder additionen som de lärde sig i ettan. Tänk er dessutom att lärarens barn fick ta över inkomsten efter att läraren har dött...
Ett lätt drag av absurditet lägger sig över det hela :)
Det är kanske inte helt samma sak men det ger iaf mig lite perspektiv på det hela.
Apropå uppehovsrätt och fildelning så såg jag den här lilla pärlan på aftonbladet:
Jävsanklagelse mot domare i piratmålNej vaddå, han har väl inte varit jävig *visslar oskyldigt*
Skadlig, märkligt nog är din länk tll Afonbladet död och sökning på "jävsanklagelse" gav noll. Man kan få diverse konspirationsteorier för sig...
SvaraRaderaSkadlig, din jämförelse med andra yrken har en poäng, men missar också en: arkitekter, lärare osv får betalt åtminstone en gång för sitt arbete. Upphovsrätten är bland annat en ordning för att också konstnärer ska få betalt för sitt arbete.
SvaraRaderaMen det har gått in absurdum när de ersätts flera decennier efter sin död.
Nu har jag skrivit om TPB-domarens jäv här:
SvaraRaderaDomaren var jävig flera gånger om
Jo det var inte den bästa liknelsen men jag underhålls ändå av att leka med tanken :)
SvaraRaderaTror att det var att artikeln jag länkade till var från deras nyheter från TT som de har uppe till höger på första sidan. De plockade kanske ner den igen när de hann skriva en egen artikel på ämnet.