fredag 3 april 2009

Internettrafiken minskade - men ökade försäljningen?


Tidningarna har rapporterat om en nedgång i internettrafiken på grund av IPRED med sådär 30%. Netnod, som gör sådana mätningar på en del av nätet, konstaterar en sänkning med hela 44% under 1 april. Har då försäljningen av CD och DVD ökat i motsvarande grad? Knappast.

Andra telekomföretag uttrycker sig mycket försiktigare och vill inte hävda att just IPRED ska ha spelat så stor roll i internettrafiken. Men Netnods statistik är tydlig. Nedan är en graf därifrån som visar den senaste veckan. Såväl 1 som 2 april har signifikant lägre trafik totalt än dagarna innan:



Å andra sidan var trafiken dagarna innan lite extra hög i förhållande till det normala, vilket ovanstående graf också visar. Särskilt den 31 mars, dagen innan IPRED trädde i kraft, var internettrafiken ovanligt intensiv.

Annars är den enda statistiskt säkerställda trenden den självklara: internettrafiken växer ständigt i omfång. Grafen nedan är för de senaste två åren. Under den tiden har trafiken fördubblats från cirka 50 GB/sekund till cirka 100 GB/sekund. Här är tvåårsgrafen:



Det enda intressanta är vad som händer på lite längre sikt. Att trafiken föll själva startdagen för IPRED är inte att förundras över, inte heller att många förmodligen tankade hem lite extra dagarna dessförinnan. Men kommer trafiken snart att gå tillbaka till det normala eller ej?
Jag tvivlar på att lagen har någon långvarig effekt, i alla fall knappast mer än marginellt.

Fildelning har kommit för att stanna. Folk hejdar sig ett ögonblick, men sedan blir det snabbt som vanligt igen. Den sköna flod av gratiskultur som fildelning bland annat inneburit är inget man lättvindigt ger upp. Speciellt som bolagen fortfarande inte ens har kommit i närheten av att erbjuda något liknande till innehåll och omfattning – och till rimliga pengar.

Ändrade köpvanor?
Och viktigast av allt: Bolagen har hela tiden hävdat att fildelningen orsakar minskad försäljning – de vill t.o.m. påstå att varje olaglig nedladdning motsvarar en missad försäljning.

I så fall borde det drastiska fallet i internettrafik de senaste två dagarna ha inneburit en motsvarande höjning av deras försäljning under samma tid. Såldes det 30-40% mer CD, DVD och så vidare under onsdagen och torsdagen?
Jag tvivlar.
Därmed visar statistiken att bolagen är ute och cyklar. Men det var ingen nyhet.

DN skriver här, här, här, här, här och här, Svenska Dagbladet här, här, här, här, här och här, Aftonbladet här, här och här om IPRED.
Läs även andra bloggares åsikter om , .

17 kommentarer:

  1. Fredrik Lejnell03 april, 2009 07:40

    Fy fan va bra du är! Äntligen någon som säger vettiga saker.
    Fler människor som du behövs!
    Tillsammans med piratpartiet kan vi förhoppningsvis vända denna farliga trend med bombardemang av dålig och rättsosäkra lagar.

    SvaraRadera
  2. Riktigt bra skrivet, tack för det :)
    Försäljningen minskade iaf från min sida, för den 1/4 2009 slutade jag att handla skivor på grund av IPRED och bolagens hetsjakt.

    /Jan S

    SvaraRadera
  3. Det liknar en räv och en kanin; räven avvaktar en aning och betraktar kaninen ett tag innan den anfaller.
    Nu är låtarna på nätet kaninen och räven är fildelarna.
    Vi kommer ligga lågt ett tag men snart kommer vi anfalla och fildela igen då vi hittar ett säkert sätt att göra det på.

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte att den här lagen blir särskilt långlivad elelr verkningsfull. Den är politiskt självmord, vilket kommer att visa sig när bolagen försöker använda den för att återta ett monopol som hör till historien (och dessutom en mörk del av den).

    Hittills har domstolarna varit okunniga om internet och dess komplikationer, men de kommer nu att dra till sig den kunskapen och då finns inte några "lätta" fall längre.
    Dessutom är det mycket tveksamt om bolagen kan övertyga någon domstol om skadestånd på den nivå de tänker sig.

    Och snart är det dags för riksdagsval, så då får allt politikerna börja bry sig om allmänhetens rättigheter igen...

    SvaraRadera
  5. Tango för enbenta berättar att när Monty Python lade upp en massa gratisvideo på ett YouTube-konto ökade deras DVD-försäljning med 23.000% - alltså 230 gånger!

    Gratistillgång till konst och kultur minskar inte försäljningen, utan ökar den - när det handlar om konst som är något att ha.

    SvaraRadera
  6. Varför inte försäljningen ökade(cd,dvd)är ju inte ett bevis att man inte vill ha varan, man är bara inte beredd att betala det priset.(varför betala när det är gratis) Sen att bojkotta bara för att lagen kommer till det tyder bara på omognad.Att det skulle inskränka på den mänskliga rättigheten och hota demokratin är ju bara påhitt.Ni fildelare har ju hittat på det själva och kräver att andra ska följa i erat led.Sen om det ökar försäljningen är dubbeltydigt.En del artister kanske gynnas, medans andra inte gör det.
    Alla har rätt, men alla har fel också.

    SvaraRadera
  7. Det du säger är också juridiskt viktigt, och jag hoppas att någon gör jobbet. Rimligen är det upp till upphovsrättsinnehavarna att bevisa utebliven försäljning - om det då finns ett antal säkra studier som bevisar motsatsen så bör det ha juridisk tyngd. Användbart som bevis, alltså. Även om bevisbördan naturligtvis BORDE ligga på den förfördelade parten... så tycks det ju med IPRED inte vara så.

    SvaraRadera
  8. Jag kan se två typer av fildelare(ja det finns säkert fler kategorier också).Den ena harmlöse (konsumenten) som bara vill få musik, film enkelt och smidigt för sitt eget lilla privata bruk.Sen den andre som distrubierar(Langaren) och sprider ofantliga mängder t.ex. filmer som ännu inte kommit ut.Att upphovsrättsinnehavaren ska bevisa nånting som inte ens är lagligt, det är ju löjligt.Studier kan man inte lita på.Siffror går ju vrida och vinkla hursomhelst.Tro inte på allt som är sant.Det hela känns dock väldigt luddigt och som i en dimma...
    Alla har rätt,men alla fel också.

    SvaraRadera
  9. Hoppas att alla som tycker att Sveriges politiker sålt ut sina väljare röstar PP :)

    SvaraRadera
  10. Det är kränkande att anklaga någon för feldelning då du inte under några som helst omständigheter kan bevisa att det är just innehavaren till abbonemanget som är fildelaren.
    Folk med vilja kan alltid komma in på ditt nätverk om det är trådlöst och använda just ditt abbonemang för fildelning.
    Hur ställer sig lagen mot detta t.ex?

    SvaraRadera
  11. som sagt fildelning har kommit för att STANNA ;D

    SvaraRadera
  12. Visst ska fildelning fortsätta.Bara man kan göra det till en laglig grej och att man hittar en lösning som gynnar både konsumenten och den som vill ha betalt för sitt verk.

    SvaraRadera
  13. hur gör du på netnode's hemsida för att få fram statistiken? jag letade som en galning i 40 minuter utan att finna det :(

    // Hiro

    SvaraRadera
  14. Hiro, jag har en länk till statistiken i mitt blogginlägg. Här är den igen:
    Netnods statistik

    Tendensen håller i sig. Sedan 1 april har trafiken varit markant under det normala.
    Men vi får se hur det ser ut om några veckor - och om tingsrätten avvisar ett och annat ärende.

    SvaraRadera
  15. Bra skrivit.
    har för mycket att säga om detta så jag tänker inte skriva något mer än detta.

    SvaraRadera
  16. tack för att du slösade bort 3 minuter av min tid med att inte svara på rubrikens frågeställning. Att du "tvivlar" är irrelevant...

    SvaraRadera
  17. Anonym, jag beklagar. Tid är det värdefullaste vi har.
    Min tanke med rubriken var att ifrågasätta de snabba påståendena om ökad försäljning som pressen har återgivit. Jag vore lika slarvig om jag kom med egna svar.

    SvaraRadera