tisdag 14 april 2009

Historiens 100 viktigaste svenskar - just nu


DN publicerar en följetong med de 100 viktigaste svenskarna genom tiderna. Det är från en ny bok av journalisterna Niklas Ekdal och Petter Karlsson. Ettan avslöjas den 6 maj, exakt en månad före nationaldagen. Jag kan inte påstå att jag håller andan.

Det dräller av listor i pressen. Få av dem är särskilt genomförda eller på något sätt angelägna. Det är en lek, varken mer eller mindre. Det är också ett sätt att skapa nyheter av ingenting alls och förbruka lite spaltmeter.

DN:s satsning avviker inte från normen. Listan är uppenbart sammanställd som underhållning – eller rättare sagt både entertainment och infotainment. En blandning av högt och lågt, av kändiseri och lärdom. Som att sitta mellan två stolar.

Idag har plats 100-71 publicerats. En brokig skara. Sist är drottning Kristina, näst sist gamla SAS-chefen Jan Carlzon. Redan där har det gått åt fanders. Det är enkelt att leda i bevis: Om hundra år, vem av de två kommer att finnas i historieböckerna?
Just det.

Det dräller av liknande absurditeter på listan. Fotbollstränaren Svennis är på plats 97, Lill-Babs på plats 90, Zlatan på plats 77, med mera. Listan borde rätteligen kallas “De viktigaste svenskarna – just nu”. Det är blott i våra ögon för ögonblicket som listan är det minsta rimlig.
Men de kallar sin lista Historiens 100 viktigaste svenskar. Det är att ta i.

Nå, hur som helst. Jag kan inte låta bli att tippa etta. Det måste bli Gustav Vasa, som grundade det konungarike Sverige vi fortfarande lever i. Han slängde ut danskarna, gjorde sig själv till kung och lät jobbet gå i arv, hade landet att gå över till protestantismen, och röjde på massor av andra sätt ny mark. Han var ingen ängel, inte heller en upplyst despot (den illusionen dök inte upp förrän ett par hundra år senare) – men ingen har betytt mer än han för det vi kallar Sverige.

Är det någon som har ett annat förslag?

Här förklarar de två journalisterna själva hur de har tänkt.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

12 kommentarer:

  1. Vasa, självklart. Bara en sån sak som den höga läskunnigheten och vad den betydde för skapandet av det demokratiska Sverige. Den har ju sitt ursprung i kyrkans övergång till världslig byråkrati.
    Högt upp på listan måste Astrid Lindgren komma. Vem av alla 1900-talssvenskar har betytt mer än henne?

    SvaraRadera
  2. Va...? Få höra, vad har Greta Garbo betytt och kommit att ändra på?

    SvaraRadera
  3. Greta Garbo var en superidol på 1920- och 30-talet. Hon dyrkades nästan som en gudinna. Dessutom var hon en väldigt självständig kvinna, inte alls någon bimbo. Både som skönhetsideal och som emanciperad kvinna var hon ett föredöme. Bland hennes många beundrare finns t.ex. Jane Fonda.
    Hon är något av en arketyp, som jag tror får sin revival då och då i framtiden.

    Och på sätt och vis banade hon väg för Ingrid Bergman, som också har gjort stort intryck på 1900-talet. Även hon var en djärv och självständig kvinna, som bröt mot en rad tabuer innan det var opportunt att göra det.

    Annars, när det gäller författare, får vi inte glömma Selma Lagerlöf. Hon gjorde ett djupt intryck på såväl läsare som litteratur över hela världen.

    Men jag medger glatt: Astrid Lindgren är way up there. Själv skulle hon nog dock ha föredragit att få en blygsam placering på listan.

    SvaraRadera
  4. Tack för utläggningen. Med den bakgrunden kan man roa sig med att fundera om huruvida Greta Garbo har något med Pippi Långstrumps tillkomst att göra. Mary Pickford har det ju helt tydligt, men kanske Astrid Lindgren tog stöd även i självständiga GG? En ren spekulation bara.
    Ingrid Bergmans föredöme är sannerligen värt att framhålla det också. Hon var lilla fröken perfekt, ända tills den dagen då hon tog sitt pack och lämnade ett äktenskap med fyra barn. Det fick hon ta mycket skit för, men stod pall. Idag skulle ingen ha dömt henne.

    SvaraRadera
  5. Man kan tycka vad man vill om DN:s ranking, men om dess mål var att levandegöra historien, så... Här sitter vi och stöter och blöter, tack vare DN:s initiativ.
    1-0 till DN!

    SvaraRadera
  6. Jag går igång på sånt här, så jag spinner vidare... När du nämner Selma Lagerlöf ska jag passa på att belysa en rätt okänd länk inom världslitteraturen. Den magiska realismen, som framför allt colombianen Garcia Marquez anses representera, har i själva verket sin upprinnelse i en tunn men epokgörande roman av mexikanen Juan Rulfo - sorgligt okänd i Sverige, men en gigant i den spanskspråkiga världen. (En mycket skicklig fotograf var han också - men försörjde sig som byråkrat.) Pedro Paramo heter boken. Nå... det visar sig att bland de författare som utövade störst inflytande på Juan Rulfo hörde Selma Lagerlöf. Och faktiskt - Gösta Berlings Saga är inget annat än fullt utvecklad Magisk Realism! Så med avsevärd rätt kan man säga att Selma var upphovskvinnan till den litterära rörelse som så helt kommit att förknippas med Latinamerika - såvida inte hon i sin tur snodde konceptet någonannanstansifrån.

    SvaraRadera
  7. Ja, Selma har haft väldigt stort inflytande på världslitteraturen - mer än vanligtvis nämns i den svenska självgodhetens salonger.
    Jag vet inte vad hon hade för inspirationskällor, men jag kan slå vad om att C J L Almqvist (som torde dyka upp på listan) var en av dem. En annan var förstås bibeln, men den kan knappast vi svenskar ta åt oss äran för.

    Det slår mig förresten att om Historiens viktigaste svenskar inte bara betyder viktiga inom Sveriges gränser, så måste Linné hamna väldigt högt upp, likaså Swedenborg och Nobel. Bland författarna torde Selma, Astrid och Strindberg vara högst rankade, men ingen av dem kan mäta sig med Linnés inflytande i historien.
    Om det gäller viktiga i Sverige måste Petrus de Dacia med. Han var vår första författare. Vi får se om de kommit ihåg honom på listan.

    SvaraRadera
  8. Hade tänkt nämna Nobel och Linné.

    Swedenborg tros vara mer okänd i samhället men han var väldigt mångsidigt kunnig med stort inflytande.

    Jag tror dock som du, Vasa är nummer 1 och Astrid Lindgren borde vara där upp i toppen.

    SvaraRadera
  9. Swedenborg är i den ovanliga sitsen att han är betydligt mer känd och respekterad utomlands än i Sverige. Det är väl det där med profet i sitt hemland...

    SvaraRadera
  10. Skulle vara Birger jarl då som slutgiltigt gjorde Sverige kristet, men den nya religionen skulle segrat i alla fall, så ditt förslag är väl bättre.

    SvaraRadera
  11. Vem regisserade filmen om Gustav Vasa ca 1960
    Jag har sett film svartvitt " Mycket bra "

    SvaraRadera