onsdag 11 mars 2009

Upphovsrätten är inte allsmäktig


Författaren Carina Rydberg vill att The Pirate Bay tar bort en länk till en av hennes böcker, för att hon inte vill förknippas med denna webbsite. Men så har en upphovsman inte rätt att resonera om ett verk när det väl har publicerats.

Hon skriver ett argt inlägg i Expressen, där hon ondgör sig över hur illa hon anser sig behandlad av TPB och beskriver dem så här hårresande kategoriskt:
”I det publicerade material jag tagit del av, knyts Pirate Bay samman med högerextremism, rasism och annan typ av brottslighet, vilket jag finner vidrigt.”

Det är lika förenklat som att påstå detsamma om tidningen hon själv skriver i, Expressen, för att den också skriver om sådana ting. TPB kan inte göras ansvarigt för alla åsikter som strömmar igenom denna sökmotor, eller vad man ska kalla den, ej heller för alla personer som använder den eller på ett eller annat sätt har med den att göra.

Vad TPB kan sägas stå för är den på internet grundläggande principen att all information ska vara gratis tillgänglig för alla – och därför är TPB ytterst ovilligt till någon form av censur.
En sådan grundsyn borde i synnerhet en författare förstå värdet av.

Carina Rydberg använder detta argument i avsikt att förtala TPB och hon är tyvärr inte ensam om det. Dessutom påstår hon att TPB bett henne dra åt helvete, fast korrespondensen dem emellan visar att den mesta ohövligheten var det hon själv som stod för. Den finns i sin helhet här.

Men till sakfrågan: Kan en upphovsman begära att länkar till hans eller hennes verk tas bort från en webbsite? Självklart inte. Det är som att låta upphovsmannen avgöra vilka som får läsa boken eller vilka bibliotek som får ha den eller vilka recensenter som får skriva om den.
När man gjort sitt verk offentligt så har man inte rätt att avgränsa denna offentlighet.

Frågan om piratkopior på upphovsskyddade verk är förstås mer komplicerad, men inte det Carina Rydberg påstår sig vara ute efter. Vi författare har ingen rätt att bestämma vilka som får nämna och hänvisa till våra verk.

Här skriver författaren Mats Kolmisoppi sansat om saken. I tisdagens Sydsvenskan skrev Andreas Ekström (som är mycket fientlig till fildelning och TPB) ett försvar av Carina Rydberg, där han betonar att hennes krav rör den ideella upphovsrätten och ej den ekonomiska – men det är en missvisande förenkling, som han inte ett dugg har begrundat konsekvensen av. Här är hans text i tidningens nätversion.
Läs även andra bloggares åsikter om , , .

2 kommentarer:

 1. Hej Stefan!
  Har du lust att utveckla ditt resonemang vad gäller Anderas Ekströms, som du skriver, missvisande förenkling. På vad sätt är hans resonemang en förenkling, och på vad sätt är denna förenkling missvisande?

  SvaraRadera
 2. Gustav, nu har Sydsvenskan lagt upp hans text på nättidningen:
  En fråga om moral

  Han förenklar exempelvis när han påstår att det för Rydberg inte handlar om ekonomi, medan hon säger "för mig handlar inte detta enbart om pengar". Alltså, det handlar även om pengarna.

  Vidare säger Andreas Ekström, som om det vore oomtvistliga fakta: "Det är business as usual för The Pirate Bay. Mer trafik, större annonsintäkter. Och alla som tycker något annat ska dra åt helvete."
  Det är både missvisande och lögnaktigt.

  Han avslutar med att säga att det handlar om moral, men är väldigt omoralisk (eller oetisk) när han utan minsta källkritik eller nyanser tar ställning för Rydberg och mot TPB - och glatt repeterar rent förtal mot dem.

  Han har tidigare uttryckt sig lika grovt förenklande om TPB i Journalisten, vilket jag har skrivit om i ett annat blogginlägg.

  SvaraRadera